Suursaari - Kauko Röyhkä ja Juha Metso

Kauko Röyhkän (teksti) ja Juha Metson (valokuvat) Suursaari (Like, 2016) oli Kirjan ja ruusun päivän kirjaostokseni. Ostin kirjan miehelleni, sillä hän lukee mielellään (=lähes ainoastaan) tietokirjallisuutta ja arvelin, että kotimaista lähihistoriaa käsittelevä kirja saattaisi häntä kiinnostaa. Vaan minäpä nappasin kirjan ensin itselleni luettavaksi, ja isona lukuhoukuttimena toimivat Suursaaren näyttävät valokuvat. Olkaapa hyvät, blogini tämän vuoden ensimmäinen tietokirja tulee tässä:


Suursaari kuuluu nykyään Venäjälle, ja sen historia on vaiherikas. Olin ennen kirjan lukemista täysin tietämätön saaren vaiheista, mutta Röyhkän teksti oli erinomainen johdatus sotilassaaren menneisiin loiston päiviin ja nykytilaan. Pidin erityisesti sotia edeltävän ajan kuvauksesta. Suursaaren silloinen elämänmeno kuulostaa nostalgisen paratiisimaiselta, vaikka jäinkin pohtimaan, miltä varttuminen syrjäisellä saarella mahtoi tuntua esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä olevista nuorista. Sotahistoriasta kiinnostuneille on tarjolla mm. sotaveteraanin haastattelu niiltä ajoilta, kun saaresta kahinoitiin venäläisten ja saksalaisten kanssa.

Suursaaren tekstiä ei ole ahdettu täyteen lähdeviitteitä, ja tekstin ote on hyvin kerronnallinen. Tämä teki lukemisesta minulle helppoa, sillä en jaksa vapaa-ajalla paneutua tiiviiseen asiatekstiin. Suursaari oli siis juuri minulle kirjoitettu: faktaa helposti lähestyttävässä ja sujuvan sulavassa muodossa.

Kirjan kuvitus on upeaa. Niissä näkyy eletty elämä, saaren rappeutunut nykyinen olotila ja luonnon kauneus:Suursaari saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Kirja on erinomainen lahjaostos, vaikkei lahjan saaja tällä kerta olekaan vielä ehtinyt kirjaa itse lukemaan. :)

***
Ruksaan Helmet-lukuhaasteen kohdan 14) historiaa käsittelevä tietokirja.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Lukuneuvoja
Kirjan tietoja:
Kauko Röyhkä (teksti) & Juha Metso (kuvat): Suursaari
Like, 2016 (uudistettu painos)
154 sivua

Kommentit