Daniel Clowes: Ghost World (sarjakuva + leffa)

Goodreadsin listojen selailu tuotti jälleen tulosta, sillä löysin sieltä Daniel Clowesin Ghost Worldiin (BV2Produktions, 2002). Kiinnostuin Ghost Worldista, sillä siitä on tehty elokuva ja olen etsiskellyt Seitsemännen taiteen tarinat -lukuhaasteeseeni jotain itselleni uutta luettavaa ja katsottavaa. Ghost Worldista en ollut koskaan kuullut mitään, mutta sarjakuvan takakansi lupaili paljon: "Clowes onnistuu kuvaamaan teiniangstia  yhtä väkevästi ja autenttisesti kuin J. D. Salinger aiemmalle sukupolvelle kirjassaan Sieppari ruispellossa." - "Yksi vuosituhannen parhaista käännösalbumeista." Alkoi kummasti tuntua, että olin sattumalta törmännyt johonkin mikä olisi pitänyt lukea jo aikapäiviä sitten. Onneksi kirjastosta löytyivät sekä sarjakuva että leffa. Nuhruisia olivat, mutta luku- ja katselukelpoisia siitä huolimatta.


Luin ensin sarjakuvan, ja hailakanväristen ruutujen kautta tutustuin Enidiin ja Rebeccaan. He ovat juuri päättäneet taipaleensa high schoolissa, ja elämän on oltava coolia, vaikka epävarmuutta tulevasta on ilmassa. Ghost Worldissa seurataan Enidin ja Rebeccan kesäistä hengailua ja sanailua amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Sarjakuva on ilmeisesti alunperin julkaistu useammassa osassa, mutta albumin erilliset tarinat eivät haitanneet omaa lukemistani. Päinvastoin, Ghost World toimi oikein hyvin hieman sirpaleisena kokonaisuutena.


Elokuva (suosittelen!) toimi silti sarjakuvaakin paremmin, ja oli niitä harvinaisia (?) tapauksia, jolloin kirja jää kakkoseksi filmille. Leffan pääosissa ovat Scarlett Johansson (Rebecca) ja Thora Birch (Enid). Elokuva valmistui alunperin vuonna 2001, mutta pohjoismaisen julkaisun kansikuva on myöhemmältä ajalta, sillä kuuluisuuteen singahtanut Scarlett on siinä nostettu etualalle ja viittaus vuonna 2005 julkaistuun Match Point -leffaan (suosittelen!) on ujutettu mainoslauseeksi mukaan kanteen. Alkuperäinen leffajuliste asettaa Enidin ja Rebeccan rinnatusten:

IMDb: Ghost Wold (http://www.imdb.com/title/tt0162346/?ref_=ttmd_md_nm)

Minulle leffan ehdoton tähti oli Enidia esittävä Thora Birch, vaikka myös Scarlett Johansson oli erinomainen omassa roolissaan Rebeccana. Birch onnistuu tavoittamaan Enidin hahmoon liittyvän omituisuuden, cooliuden ja oman minuuden hakemiseen liittyvän nuoruuden palon ja epävarmuuden. Leffassa tämä kaikki herää kunnolla henkiin, ja sen kohtauksista huokuu uneliaan amerikkaisen kaupungin kesä, nuoruus ja hapuilu kohti tulevaa.

Ghost Worldin käsikirjoittajat olivat jonkin verran irrottautuneet sarjakuvan tarinoista, sillä mm. eräs sarjakuvan juonenkäänne oli nostettu sivujuonteesta etualalle ja eräitä muita tapahtumia oli upotettu siihen sopiviksi. Näin oli saatu luontevan näkyvä rooli Steve Buscemille. Luin sarjakuvan juuri ennen elokuvan katsomista, joten juonikuvioiden ja roolitusten eroavaisuudet oli helppoa havaita. Muutokset eivät minua haitanneet, sillä elokuva rullasi sujuvasti ja ehjästi eteenpäin ja Buscemi sopi rooliinsa hyvin. Ghost World -elokuva oli pirteä löytö lauantai-illan elokuvaksi, ja vaikkei elokuva ole enää aivan tuore tapaus, se on kestänyt mielestäni hienosti aikaa.

Traileri löytyy täältä: 

Goodreads: Sarjakuva saa 3 tähteä, elokuvalle annan 4 tähteä.
Mistä kirja ja elokuva? Kirjastosta.
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogissa Hurja Hassu Lukija Taas yksi kirjablogi 
Sarjakuvan tietoja:
Daniel Clowes: Ghost World (1998)
Suomennos Kari Heikonen
BV2Produktions, 2002
80 sivua

Kommentit

 1. Itse laittaisin sarjiksen ja leffan paremmuusjärjestyksen yhä toisin päin vaikka leffasta siis pidin kyllä myös. Ja siinä on tosiaan muokattu sisältöä aika paljon, Rebecca on lopulta aika sivussa (mikä tekee suomalaiskannesta vielä hämäävämmän) ja tilalle on nostettu se Buscemin esittämä tyyppi...mutta tarina on kyllä yhtenäisempi ja pääosat vetävät hyvät suoritukset.
  Mutta silti, sarjiksen hiljainen neuroottisuus on huippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rebecca oli minusta sivuosassa myös sarjakuvassa, mutta ymmärtäähän tuon että mainosmiehet haluavat jälkeenpäin markkinoida leffaa Johanssonilla. Täytyy myöntää, että hänen vuokseen osin kiinnostuin itsekin elokuvasta. :)

   Sarjakuvan visuaalinen puoli ei ollut minulle ihan täysosuma, joten siinä taitaa olla yksi syy miksi elokuva toimi minulle paremmin. Buscemiin liittyvä juonikuvio oli kyllä vähän siinä siinä, kallistuiko liiaksi 'tähän täytyy saada jokin suhdekuvio mukaan' -ratkaisuksi, mutta en jaksanut takertua siihen. Kelpo leffa tuosta erittäin omalaatuistunnelmaisesta sarjakuvasta oli silti saatu aikaiseksi.

   Poista
 2. Mahtavaa, että löysit Ghost Worldin! Taisin pitää enemmän sarjakuvasta, elokuva oli liian hidastempoinen ja huonolla tavalla outo. Mutta tulipa nähtyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin leffan hidastempoisuudesta, kun eihän tuo sarjakuvakaan mikään vauhdikas actionpläjäys ollut. Mutta joo, nämä ovat niitä ikuisia makuasioita, kirja vai leffa :D.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.