Projekti 2/4 alkaa! Projekti 1/4 loppui!

Alkusyksyllä innostuin oman kirjahyllyn lukuprojektista, joka starttasi Täällä toisen tähden alla -blogista. Päätin jakaa oman projektini pienempiin vaiheisiin, ja ensimmäinen vaihe, Projekti 1/4, päättyi eilen. Syys-loka-marraskuulle olin asettanut viiden kirjan lukutavoitteen ja marraskuun loppukirin ansiosta sain luettua 4/5 kirjaa:
Mika Waltarin pienoisromaanit olivat niputettuna yhteen kirjaan, mutta niistä syntyi kaksi postausta. Lukematta jäi vain yksi kirja: Ian Christie ja David Thompson (toim.): Scorsese on Scorsese (Like, 2006). Se on jäänyt minulta kesken jo kerran aikaisemminkin, enkä nytkään ehtinyt sen pariin. En silti aio unohtaa kirjaa. Kirja+leffa -tyylinen postaus sopisi tähän mainiosti - ehkä toteutan sen keväällä.

Minimitavoitteeni oli lukea 3/5 kirjaa, joten olen tyytyväinen, voiton puolelle päästiin. Hämmästelin itsekseni sitä, miten tahmeasti oman hyllyn kirjojen lukeminen voikaan edistyä. Kirjastosta noudettu kirjapino tuntuu jatkuvasti paljon houkuttelevammalta, ja vasta marraskuun alun tienoilla havahduin siihen, että 'nyt pitäis tehdä jotain'. Eivätkä ne oman hyllyn kirjat huonoja olleet. Yhden kirjan avulla (Beevor & Cooper) pääsin alkuun Ihminen sodassa -haasteessa, jonka ehkä muutoin olisin jättänyt väliin. Tästä myönnän ison plussan itselleni! Projekti 1/4:n parhaaksi lukuelämykseksi nousi Waltarin Fine van Brooklyn -pienoisromaani. Ranskan kesässä koettu nuoruudenrakkaus viehättää edelleen, erityisesti näin joulukuun pimeyden keskellä.

Projekti 2/4 - joulu-tammi-helmikuu

Uusi vaihe projektissa, uudet kirjat. Olipa hauskaa tutkailla kirjahyllyä ja miettiä, mitä sieltä ottaisin listalle mukaan. Päädyin lopulta tämmöisiin kirjoihin:

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä WSOY, 1981. 275 sivua.
Anja Snellmanin (os. Kauranen) maineikas esikoisteos on jäänyt minulta lukematta. Kirjahyllyni kappaleen kansilehti on päässyt risaiseen kuntoon. Ehkä divariostos?


Henryk Sienkiewicz: Quo vadis. Suuri suomalainen kirjakerho, 1990. 504 sivua.
Kirppariostos viime kesältä. Nobel-palkittu kirjailija, Rooman keisariaikaan sijoittuva historiallinen romaani.

Mika Waltari: Johannes Angelos Suuri suomalainen kirjakerho, 1980. 334 sivua.
Kirppari- tai divariostos. Päiväkirja Konstantinopolin valloituksesta v. 1453.


Karsten Alnæs: Ihanteiden nousu. Euroopan historia 1800-1900.. Otava, 2006. 709 sivua.
Tietokirjahaaste itselle. Ostin kirjan joitakin vuosia sitten miehelleni joululahjaksi. Vilkuilin kirjaa etukäteen ja varmistin, ettei kyseessä ole täysin tylsän tuntuinen opus. Eli muutakin kuin poliittista historiaa pitäisi olla luvassa.


Jason Goodwin: Janitsaaripuu. Karisto, 2006. 356 sivua.
'Loistelias murhamysteeri 1830-luvun Istanbulista', julistaa etukansi. Kuulostaa lupaavalta & oman kirjamaun mukaiselta kirjalta. Odottamaton löytö kirjahyllystä. Mieheni on tämän ostanut ja lukenutkin, mutta minulta Janitsaaripuun saapuminen meille on jotenkin mennyt kokonaan ohi.

Kirjalistasta muodostui historiapainotteinen. Otin mukaan taas yhden lukemattoman Waltarin, niitä taitaa riittää lopuillekin projektivaiheille. Tosin ohuemmat Waltarit alkavat pian loppua kesken. Kaunis tavoitteeni on lukea vähintään 3/5 kirjaa ja koettaa rytmittää lukemiset tasaisesti joka kuukaudelle. Saas nähdä miten käy, kun kirjaston lukupinossakin on vaikka mitä kiehtovaa tyrkyllä. Juuri nyt olen varovaisen innostunut uudesta kirjalistasta.

Kommentit

 1. Oj, tuo Ihanteiden nousu kuulostaa kiinnostavalta! Omassakin hyllyssä olisi vaikka kuinka paljon lukematta. Jään innolla seuraamaan, miten projektisi etenee! :)

  VastaaPoista
 2. Ihanteiden nousun sisällysluettelo vaikuttaa todella lupaavalta. Jos tykkään tästä, Karstenilla on tähän sarjaan 3 muutakin osaa, joista tosin vaan yksi löytyy omasta hyllystä. Sekin näyttää yhtä paksulta kuin tämä Ihanteiden nousu, joten ei lukemiset kesken lopu. :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen kuukauden lukenut oman hyllyn kirjoja ja joulukuu jatketaan samalla linjalla. Itse olen yllättynyt, miten vaikea on valita oman hyllyn kaikista hyvistä lukemattomista kirja itselleen! Nytkin eilen pyörittelin käsissäni useampaa ennen kuin tein valinnan. Mutta ihanaa, että omaan hyllyyn on päätynyt niin paljon helmiä.

  VastaaPoista
 4. Juu, tuttu ongelma. :) Minäkin pyörittelin kirjoja edestakaisin, mitä otan listalle ja mitä en. Tämä koostumus muotoutui viime hetkillä. Mutta sehän on tosiaan positiivinen ongelma, että omassa hyllyssä on liikaa hyvää luettavaa. Kivaa, kun on on mistä valita. :)

  VastaaPoista
 5. Heti, kun pääsen putkiremppaevakosta kotiin oman kirjahyllyni ääreen, osallistun tähän haasteeseen myös. Ah ja voih, yhtäkkiä kaikki ne vuosia hyllyssä pölyttyneet huti- ja hätäostokset tuntuvat niin kovin kiehtovilta ja rakkailta :)

  VastaaPoista
 6. Tämä on yllättävän kiva haaste, ja ainakin itselle sopii tämmöinen useampivaiheinen systeemi. Pääsee useamman kerran tonkimaan kirjahyllyä. :) Huti/hätäosastolta voi kuule löytyä vaikka mitä. Oma kirjamakukin on voinut muuttua sen jälkeen kun niitä tuli osteltua.. hudista on voinut kehkeytyä löytö.. siitä vaan penkomaan kun selviät rempasta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.