Äänikirja/Astrid Lindgren: Kalle mestarietsivä

Onnetar suosi minua hiljattain kahdessakin arvonnassa. 1001 kirjaa ja yksi pieni elamä -blogin synttäriarvonnassa kohdalleni osui Tove Janssonin Kuvanveistäjän tytär -pokkari sekä Muumi-heijastin. Heijastin on jo otettu käyttöön, mutta Janssonin kirjaa säästelen ensi vuodelle, jolloin on Toven juhlavuosi. Kiitokset kivoista palkinnoista sekä iloiset jouluterveiset Marilelle ja söpöselle onnettarelle! Kirsin kirjanurkan arpajaisissa voitin Astrid Lindgrenin Kalle mestarietsivä -äänikirjan (WSOY, 2010). Olin innoissani hyvästä onnestani ja otinkin äänikirjan heti kuunteluun. Ennen kuuntelukokemuksia kiitokset myös Kirsille ja rauhallista joulunaikaa kirjanurkkaukseen! Luulenpa myös järjestäväni omassa blogissani pienet kevätarpajaiset, kunhan joulunpyhistä ja uuden vuoden juhlahumusta on selvitty. Mutta ajatukset tämän suhteen ovat vielä mietintämyssyssä, aiheesta lisää ensi vuoden puolella. Nyt mietteitä Kalle Blomkvistista ja äänikirjoista:


Äänikirjahistoriani on lyhyt: muutaman Waltarin (Sinuhe ja se toinen oli ehkä Mikael Karvajalka) olen joitakin vuosia sitten kuunnellut yhdessä mieheni kanssa. Hyviä kirjoja, mutta äänikirjainnostus ei silloin iskenyt päälle. Ennen arpajaisvoittoa olin jo jonkin aikaa etäisesti pohdiskellut, pitäisikö lainata kirjastosta jokin äänikirja kokeeksi ja kuunnella sitä työmatkalla autossa radion sijaan. Kalle Blomkvist ehti minulle postin välityksellä ennen kuin pääsin tuumasta toimeen kirjaston äänikirjojen kanssa, joten ei kun kuuntelemaan.

En muista lukeneeni Kalle mestarietsivää kirjana, joten Kalle oli minulle uusi tuttavuus. Kalle mestarietsivässä pääosissa ovat kaverukset Kalle, Eva-Lotta ja Anders. Heillä on kesäloma ja loman aktiviteetteihin kuuluu Ruusujen sota, jota käydään nimestä huolimatta hyvien ystävien kanssa. Ruusujen sodassa taistellaan valtakiven herruudesta, ja valtakivi näytteleekin keskeistä osaa tapahtumissa, joihin Kalle, Eva-Lotta ja Anders sekaantuvat.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat idyllisen uneliaaseen pikkukaupunkiin, mutta siitä huolimatta Eva-Lotta onnistuu törmäämään keskelle rikospaikkaa, jossa on tapahtunut murha. Murha tapahtui vasta jossain toisen levyn keskipaikkeilla, joten kirjan pääpaino tuntui olevan Ruusujen sodassa ja kaverusten lomapuuhissa. Eikä siinä mitään, kirjan tunnelma oli kuin leppoisa tuulahdus jostain menneiltä vuosikymmeniltä. Lapset tuntuvat kovin viattomilta ja kirjan sävy on paikoin hyvinkin opettavainen, erityisesti kun kirjan loppupuolella kuvaillaan murhaajan mielenliikkeitä. Juoni oli paikoin melko ennalta-arvattava, mutta sen parhaimpia kohtia oli mielestäni Andersin yöllinen hiippailuretki Ruusujen sodan vastapuolen edustajan (nimi ei jäänyt mieleen, ja tarkistusurakka olisi tähän hätään aivan liian iso!) makuuhuoneeseen. Pientä jännitystä ja yllättäviä, hupaisia käänteitä ei tuosta reissusta puuttunut.

Kalle mestarietsivä oli oikein sopivaa työmatkakuuntelemista. Työmatkani kestää parikymmentä minuutti per suunta, eli sen enempää kirja ei päivässä edistynyt (eikä aina sitäkään, joskus radio vei voiton äänikirjasta). Ei haitannut, vaikka ajatus välillä karkasi jonnekin muualle, juonesta pääsi kyllä taas uudestaan kiinni. Tapahtumissa pysyi mukana, vaikka kuuntelu oli pätkittäistä ja väliin mahtui viikonloppujakin. Liikennettä pystyi vallan mainiosti seuraamaan Ruusujen sodan tiimellyksessä. Pientä miinusta äänikirja saa rumasta kannesta, en pitänyt sen piirrostyylistä ollenkaan.

Äänikirjan huonoja puolia blogin kannalta on se, että lainauksia ei kirjasta saa helposti (pitäisi kuunnella uudestaan joku pätkä ja kirjoittaa... huh huh, jätin väliin ainakin tällä kertaa) ja muutoinkin kirjan kuvailu pitää tehdä muistin varassa. Uudelleen kuuntelu bloggausta varten ei tunnu innostavalta ajatukselta, en tiedä harrastavatko muut äänikirjoista bloggaavat sitä. Plussan puolelle Kalle mestarietsivän kuuntelukokemus silti jäi, seuraavaksi aion suunnistaa tutkimaan kirjaston äänikirjatarjontaa.

Muualla verkossa: Kallen seikkailuista on luettu blogissa Kirjava kukko. TV-versio näkyy ensi perjantaina (27.12.2013) Yle FEM -kanavalla klo 15.

Äänikirjan tietoja:
Astrid Lindgren: Mästardetektiven Blomkvist lever farligt (1951)
Suomennos Laila Järvinen
Lukija Jarmo Heikkinen
Päällys Kristiina Hammar
WSOY, 2010
4 CD:tä, 5 tuntia 5 minuuttia

Mistä kirja minulle? Voitin äänikirjan omakseni Kirsin kirjanurkan arvonnassa.

Kommentit

  1. Kalle mestarietsivään pitäisi tutustua ja harjoitella äänikirjan kuuntelua, en ole päässyt siinä alkua pidemmälle, olen kahta yrittänyt kuunnella. Hyvä postaus :)

    VastaaPoista
  2. Tässä oli onneksi hyvä lukija, oli mukava kuunnella. Kovin intensiivistä kirjaa en viitsisi kuunnella autossa, se kun tuli huomattua että ajatus ei vaan koko aikaa pysy siinä äänessä vaan alkaa harkailla vaikka työjuttuihin. 'Oikean' kirjan äärellä on helpompi keskittyä vaan siihen kirjaan.

    VastaaPoista
  3. Kivaa, että tykkäsit palkinnosta! Oikein ihanaa joulunaikaa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia, tämä oli oikein mukava palkinto. Ehkä se äänikirjainnostus tästä hiljalleen viriää. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.