Walter Moers: Hurja matka halki yön

Bongasin hiljattain Mari A:n kirjablogista loistavan idean: luetaan kirjallisuutta jalkapallon MM2014-maista. Marin blogissa on listattuna lopputurnaukseen selvinneet maat ja näkösällä on myös hienot maanosien karttakuvat. Turnaus alkaa 12.6.2014 ja loppuottelu pelataan 13. heinäkuuta 2014 Brasiliassa, Rio de Janeirossa. Aion kokeilla, saisinko kaikki 32 lopputurnausmaata kasaan ennen kuin finaaliottelu vihelletään käyntiin. Miksi ihmeessä moinen urakka? Jalkapallon hienouksista en väitä olevani syvällisesti perillä (paitsiosääntö pitänee taas kerrata ennen pelien alkua), mutta mieheni on saanut minutkin innostumaan  jalkapallon arvoturnauksista. Marin idea on oivallinen tapa aloittaa kirjallinen valmistautuminen kisahuumaan, enää ei tarvitse tyytyä pelkkään kioskilta ostettuun kisalehteen. Ensimmäinen 'suoritettu' MM2014-maani on Saksa Walter Moersin fantasiakirjalla Hurja matka halki yön (Otava, 2003). Iskinkö pöytään heti tulevan maailmanmestarin?

Moersin kirjan innoittajana ovat toimineet ranskalaisen Gustave Dorén puukaiverruskuvat. Hurja matka halki yön -tarinan kuvat on alunperin julkaistu mm. Cervantesin Don Quijotessa, Raamatun kuvitetussa painoksessa sekä Miltonin Kadotetussa paratiisissa. Moersin käsittelyssä taidokkaat, yksityiskohdiltaan rikkaat kuvat ovat saaneet rinnalleen kertomuksen 12-vuotiaasta Gustave-pojasta, joka joutuu purjehdusretkellään merellä myrskyävän Siamilaisen kaksoistornadon kynsiin. Gustaven luokse saapuu itse kuolema hullun sisarensa Dementian kanssa. Gustaven on joko luovutettava sielunsa kuolemalle tai suoritettava kuusi tehtävää. Ja niin alkaa Gustaven hurja matka yön halki. Kummitusmetsä, hirviöiden laakso ja galaktinen avaruusviemäri asettavat Gustaven outojen haasteiden eteen.


"'Miten minä voin istua tuossa, jos kerran en elä noin kauan?'
'Jokaisella elävällä olennolla on oma aikajatkumollinen mahdollisuusprojektionsa, tilastollisista syistä, luulisin. Projektiot esitettävät maailmankaikkeuden jokaisen olennon korkeimmassa mahdollisessa iässään. Äläkä kysy minulta, miten se on mahdollista! Minulla ei ole mitään tekemistä koko sotkun kanssa, se on universaalia byrokratiaa, kosmista kirjanpitoa - minulla on onneksi muita ongelmia.' Sika huokasi helpotuksesta."

Hurja matka halki yön oli riemukas lukuelämys - fantasiallinen sillisalaatti, johon on sotkettu sekaisin kirjallisuuden eri aineksia. Löysin kirjan kirjaston nuortenosastolta, mutta hyvin se maistui aikuislukijallekin. Tässä kirjassa korostuu kuvituksen osuus. Dorén loistokas kuvitus antaa tekstille oudon, synkänmaagisen vivahteen. Fantasian ja satujen ystäville kiva herkkupala!

Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Kirjava kukko. Risingshadow'n arvio kirjasta.

Kirjan tietoja:
Walter Moers: Wilde Reise durch die Nacht (2001)
Suomennos Marja Kyrö
Otava, 2003
179 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit