Mariko Tamaki, Jillian Tamaki: Skim

Kanadalaiset serkukset Mariko ja Jillian Tamaki saavat upeaa jälkeä aikaan sarjakuvan saralla. Olin täysin myyty This One Summer -sarjakuvan luettuani, ja kaksikon ensimmäinen yhteinen sarjakuvaromaani Skim (Walker Books, 2009) sai aikaan samanlaisen reaktion. Kenties Skim ei ollut aivan niin upea kuin This One Summer, mutta ei se paljon jälkeen jäänyt. Skimissä Mariko ja Jillian Tamaki kuvaavat todella onnistuneesti nuorten teinityttöjen mielenmaisemaa. Tarinan käänteet ovat hitaita eikä niitä niin paljon olekaan, mutta minua Skim viehätti juuri verkkaisuutensa vuoksi, joka kuitenkin kätki alle suuria tunteita.


Skim on kirjoitettu päiväkirjamuotoon, ja päiväkirjaa pitää lukioikäinen Kimberly Keiko Cameron, lempinimeltään Skim. Hänen paras ystävänsä on Lisa, ja Skimin harrastuksiin kuuluu mm. Wicca-noituus ja tarot-kortit. Skim kuvaa päiväkirjamerkinnöissään kouluarkea ja harrastuksiin liittyviä juttuja. Tyttöjen koulutoverin ex-poikaystävän tekemä itsemurha ravisuttaa myös Skimiä ja Lisaa, ja ensirakkauskin nostattaa laineita Skimin pään sisällä.


Päiväkirjamainen kerronta sopii Skimiin hienosti. Se tuo tarinaan intensiivisyyden ja yksityisyyden tuntua, ja aidonoloista vaikutelmaa lisää se, ettei kirjan sivuilla esiinny montaakaan aikuishahmoa. Skimin maailmassa tärkeitä ovat kaverit, eräs tietty henkilö, harrastukset ja koulun maailma. Niiden kautta lukija pääsee kurkistamaan herkän ja lahjakkaan tytön elämään. Sarjakuvaan mahtuu mukaan myös lempeää huumoria, joka keventää monia kohtauksia, eikä Skim näin sorru liialliseen vakavuuteen.

Jillian Tamakin piirrostyyli osuu minun makuuni täydellisesti. Skimin sivuilta löytyy perinteisiä ruutuja ja isompia kuvia ja kokonaisvaikutelma on erittäin näyttävä. Erityisesti isoissa sivun ja aukeaman kuvissa riittää yksityiskohtia bongattavaksi, ja luontoa Tamaki piirtää erittäin kauniisti.


Tykkäsin Skimistä tosi paljon, ja sarjakuva saakin minulta  täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Jos minulle olisi tarjottu Mariko ja Jillian Tamakin tuotoksia teini-iässä luettavaksi, olisin varmaan innostunut näistä vieläkin enemmän. Mutta onneksi näköjään aikuisiälläkin voi inspiroitua ja liikuttua teini-iän kuvausten äärellä.

***
Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteessa sarjakuva sopii kohtaan 11. Opiskelu- tai kouluaikaan sijoittuva kirja.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuvasta on kirjoittanut mm. ComicsVerse
Sarjakuvan tietoja:
Mariko Tamaki (written by), Jillian Tamaki (drawings by): Skim (2008)
Walker Books, 2009
142 pages

Kommentit

  1. Minulla on tämä peräti omassa hyllyssäni ja olen tämän myös lukenut. Piti ihan kertauksen vuoksi kaivaa kirja esille ja selailla sitä, tarinakin tuli takaisin mieleeni. Minäkin pidin tästä, mutta en niin paljon että sukat olisivat pyörineet jaloissa. Piirrostyyli ja sommittelu oli minustakin oikein onnistunutta ja sopi kirjan tunnelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä kolahti aika lujaa, vaikka tavallaan kyllä ymmärrän, miksi Goodreadsissa on ollut tästä vähän nuivempiakin kommentteja. Tekisi itsekin mieli ostaa tämä omaan hyllyyn, This one summer -kirjan seuraksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.