Tietokirjatärppejä kesälle ja syksylle 2020

Kesän ja syksyn kirjakatalogeja on jo alkanut ilmestyä, ja näin pääsiäisenähän niitä on ollut aikaa tutkia. Päätin koostaa kesän ja syksyn 2020 kirjavinkkini teemoittain, ja aloitan tietokirjavinkeistä. En ole se kaikkein innokkain tiedon lukija, mutta tähän juttuun listaamani kirjat ovat sellaisia, jotka houkuttelevat minua pois fiktion ääreltä. Lista saattaa vielä täydentyä, kun kaikilta kustantamoilta on saatu katalogit luettavaksi. [Päivitetty 15.4.2020: Pari kirjaa lisätty WSOY:n ja Tammen katalogeista]

Photo by Annie Spratt on Unsplash


Adam Kay: Kolme yövuoroa jouluun on - Nuoren lääkärin jouluiset päiväkirjat (Art House, lokakuu 2020)

Kayn Kohta voi vähän kirpaista oli eräs parhaita viime vuonna lukemiani kirjoja. Kayn ote sairaalajuttuihin on osuva yhdistelmä lääkärintyön arkea ja mustaa huumoria, ja nyt tätä herkkua on luvassa lisää.


Åsa Wikforss: Vaihtoehtoiset faktat - Tiedosta ja sen vihollisista (Aula & Co, elokuu 2020)

"Vaihtoehtoiset faktat esittää selkeästi, mitä tieto on ja mitä se ei ole. Onko olemassa vaihtoehtoisia faktoja? Onko tieto sosiaalinen rakenne?" Voiko kirja olla enempää ajassa kiinni? Erittäin mielenkiintoinen aihe.

Emma Ivane: Leivonnan salaisuus - Emman parhaat reseptit (Docendo, syyskuu 2020)

Emma Ivanen Instagram-tili on ihana! Ja leivonnaiset tietysti myös. 😊 Nyt Emman parhaat reseptit ja niksit on koottu yhteen kirjaan.


Karolina Ramqvist: Karhunainen (Gummerus, syyskuu 2020)

Tositarina siitä, miten vuonna 1542 nuori nainen hylätään karhujen asuttamalla saarella keskellä Pohjois-Atlanttia. Naisen selviytymistarina sai ruotsalaisen kirjailijan kiinnostumaan aiheesta, ja lopputuloksena on kirja, joka yhdistää omaelämäkertaa, esseetä ja proosaa.

Kuvakaappaus katalogista, kansikuva ei vielä ole saatavilla kustantajan sivuilla.

Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua - Kirjeitä ihmisille (Karisto, kesäkuu 2020)

Lasten tietokirja, joka sopii katalogikuvauksen perusteella myös aikuisten lukulistalle. Luonnon monimuotoisuutta ylistävä kirja on kirjoitettu kirjemuotoon, ja siinä annetaan puheenvuoro kiistellyille lajeille.

Kuvakaappaus katalogista, kansikuva ei vielä ole saatavilla kustantajan sivuilla.

Heiđa Āsgeirsdóttir, Steinunn Sigurðardóttir: Heida (Like, toukokuu 2020)

"Kansainvälisen mallinuran hylännyt Heida paimentaa satapäistä lammaslaumaansa yksin tulivuoren kupeessa. Hän korjaa sukutilallaan aitauksia ja traktoreita ja toteaa: ”Minä en omista maata, vaan maa omistaa minut.”  ​

Heidan juurevissa tarinoissa jylhä luonto ja myyttinen Islanti heräävät henkiin."




Ella Kanninen: Minun Italiani - Pieniä tarinoita amoresta zuccheroon (Tammi, elokuu 2020)

Italian matkat taitavat jäädä tänä kesänä haaveeksi, mutta Ella Kannisen uuden kirjan kautta voi matkustaa tunnelmalliseen maahan ainakin kirjan siivin. Arvaan, että tähän kirjaan kannattaa tutustua jo pelkästään upeiden kuvien vuoksi.



Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt - Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat (WSOY, lokakuu 2020)

Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri kertoo työstään ja 30 vuoden urastaan. Taatusti kiehtovaa luettavaa (erityisesti, jos sattuu pitämään sairaalasarjoista kuten minä 😊)!



Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä. Tuo Kolme yövuoroa jouluun on varmasti kiinnostava. Ja Heidi on varmasti viehättävä kirja. - Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle mukavaa pääsiäistä! Odotan erityisesti Kayn kirjaa suurella mielenkiinnolla, sillä hänen esikoisensa oli niin kiinnostava sukellus sairaalamaailmaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirjakesä ja -syksy tulossa. Heida täytyy ainakin laittaa lukulistalle. Hyvää pääsiäistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää pääsiäistä myös sinulle! Juu, yllättävän paljon kaikkea kiinnostavaa näyttää olevan tulossa.

      Poista
  3. Kiitos listasta. Heida kiinnostaa kovasti ja samoin Karhunainen. Itsekin olen selkeästi huomannut, että tykkään lukea myöskin tietokirjoja ja olen jo varannut tälle vuodelle useamman tietokirjan luettavaksi kirjaston uskomattomista kirja-aarteista. Tälle vuodelle olen lukenut jo seitsemän tietokirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karhunainen on minustakin todella kiinnostavan oloinen kirja, erityisesti sen ajankohdan suhteen. 1500-luvulla ovat selviytymisen edyllytykset olleet varmaan hieman toisenlaiset kuin nykyään.

      Poista
    2. Kovin mielenkiintoinen kirjasyksy on tulossa!
      Itse odottelen dekkareita!

      Poista
    3. Juu, dekkarit kiinnostavat minuakin. :) Teen niille kenties aivan oman vinkkilistan tai sitten otan ne kaunolistalle mukaan.

      Poista
  4. Tuo Karhunainen vaikuttaa kiinnostavalta ja Heida tosi kiinnostavalta! Kiva kun kerroit näistä! Joitain katalogeja olen selannut, mutta aika vähän olen ehtinyt bongata mitään kiinnostavaa toistaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin kirjakatalogit ovat jääneet vähälle huomiolle, mutta nyt kun oli pääsiäisviikonloppuna aikaa niin niitä oli kiva selailla. Heida meni minullakin heti kirjastovaraukseen, kun sen näin katalogissa. :)

      Poista
  5. Aah, kirjakoosteita, näitä on aina uteliaan kiva tutkailla! Itse innostun tietokirjoista, mutta ärsyttää kun en lue niitä niin paljon kuin oikeasti haluaisin. :D


    En ole muuten lukenut tuota Adam Kayn toista kirjaa, vaikka pidin hurjasti siitä ensimmäisestä. Olen tuota “joulukirjaa” jopa lääppinyt kaupassa ja kirjastossa useasti, mutta aina jäi sinne. En tiedä miksi, jouluna halusin muuta luettavaa vissiin. Nyt voisi olla oiva hetki tuolle kirjalle, mutta yritän olla tilailematta kirjoja.

    Leivonnan salaisuuden kansi on aivan ihana! Sisältö ei tosin tällaista keittiöhommia vieroksuvaa ihmistä kiinnosta. :D Sen sijaan Heidan lammashommat voisi kiinnostaa. Tuo Richard Shepherdin kirja minulla on omassa hyllyssäni – vielä kun “ehtisi” lukea!

    Kiinnostava kattaus, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ensimmäinen tietokirjojen lista, jonka olen kirjakatalogeista koostanut. Yleensä luen tosi vähän tietoa, joten olin hieman yllättänyt, miten monta vinkkiä listaan kertyi. Kaikki nämä ovat sellaisia, jotka ihan oikeasti haluaisin lukea - saa sitten nähdä, miten käy...

      Brittiläinen terveydenhuolto on kivasti esillä tällä listalla, ja jollen mitään muuta listalta lue, niin ainakin Kayn kirja on pakko lukea. Se edellinen oli niin huippu.

      En minäkään ole mikään innokas keittiöihminen (tällä viikolla paloi grahampuuro pohjaan... mutta syytän huonoa kattilaa :D) mutta joskus tulee leivottua. Jälki on tosin kaukana Emma Ivanen tasosta, niin upeita kuvia hänellä on.

      Poista
  6. Kiitos kivasta vinkkilistasta! Olen vasta pikkuisen uskaltanut vilkuilla syksyn katalogeja. Nyt kun ei pääse matkustamaan, huomio kiinnittyi eniten näihin Italia- ja Islanti-kirjoihin. Myös oikeuslääkärin kertomukset ovat epäilemättä kiinnostavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ella Kannisen kirjan taatusti lievittävät Italian matkailun pahinta tuskaa, tai sitten vaan pahentavat sitä... ihania kirjoja joka tapauksessa! Islanti-kirjaakin odottelen mielenkiinnolla, vaikkei minulla olekaan sille suunnalle suurempaa matkakuumetta.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.