Antto Terras: Viro (Sensuroimaton)

Virolaissyntyinen Antto Terras sai kesälle 2019 projektin: Visit Estonia kustansi Terraksen ja kuvaaja-Villen kahden viikon reissulle ympäri Viroa. Käyntikohteita oli listalla jokunen, ja tarkoituksena oli kuvata huumoripitoista ja esittelykelpoista matkailumateriaalia. Sitä kertyi runsain mitoin, ja Terras puki vaiherikkaan matkansa myös kirjalliseen muotoon. Reissukuvaus Viro (Sensuroimaton) (Into, 2020) täytti tehtävänsä loistavasti, sillä kirjan luettuani minun teki välittömästi mieli lähteä koluamaan Viroa. Harmi vaan, että koronatilanne taitaa lykätä lähilomahaaveita jonnekin hamaan tulevaisuuteen, joten pitää tyytyä mielikuvamatkailuun näin ensi hätään.

Kirjan alussa Terras jutustelee suomalaisten suhteesta Viroon ja matkustamisesta noin yleensä, ja sitten päästään itse asiaan eli Viron kierrokselle. Terraksen ja kuvaaja-Villen matka kesti vain hektiset kaksi viikkoa, ja tämä tunnelma välittyy hyvin kirjasta. Siksi se varmaan olikin niin riemukasta luettavaa. Terraksen kirjoitustyyli on rempseän reipas, muttei silti yliampuva ja tietopitoista asiaa ja maan historiaa mahtuu mukaan juuri sopivasti.
"Saarenmaa on luonnollisestikin hyvin merellinen paikka, kaikki tekeminen tai bisnes liittyy aina mereen. Toistakymmentä vuotta sitten sieltä pääsi suoralla lauttavuorolla jopa Tukholmaan. Ruotsalaisia pelotti 1990-luvun Viro sen verran, että homma ajettiin muutaman kesän kokeilun jälkeen alas. Merirosvoja saarelaiset ovat olleet myös. Eivätkä he ymmärrä selvää puhetta. Milloin Viroa on ollut joku valloittamassa, ja heitä piisaa, saarenmaalaiset ovat antautuneet aina viimeisinä. Kommunismikin saapui saarelle puoli vuotta manner-Viroa myöhemmin. Ihan vaan koska paikallisia ei huvittanut." (s. 94)
Oman vaatimaton Viron tuntemukseni rajoittuu muutamaan Tallinnan ja Pärnun matkaan. Kovin kattavia tutustumisia paikallisiin oloihin nämä muutaman yön turistireissut eivät ole olleet, mutta paljon hyviä lomamuistoja matkoista ja Virosta on jäänyt. Tallinnasta on jäänyt mieleen tunnelmallinen vanha kaupunki (no olipas tämä yllätys...) ja ihastuttavaan Pärnuun on tullut tutustuttua pyöräillen. Viro (Sensuroimaton) tarjosi tätä taustaa vasten hurjasti uutta Viro-tietämystä ja kohteita, joista en ollut kuullutkaan. Võrumaa kuulosti ehkä kaikkein eksoottisimmalta paikalta:
"Võrumaa on Viron mystisintä aluetta. Täällä törmää haltioihin ja velhoihin jopa selvin päin, ja kaikki mikä tapahtuu Võrumaalla, pysyy Võrumaalla. Seutu on muusta Virosta poiketen  suorastaan vuoristoista. Kukkuloita ja mäkiä piisaa, ja mikä ei ole korkea, on syvä. Viron upottavimmat järvet löytyvät juuri tältä alueelta." (s. 146)
Terraksen kirja ei ole mikään tylsä nähtävyyksien ja paikkakuntien luettelo, sillä mukaan mahtuu Terraksen ja kuvaaja-Villen (näin häntä kirjassa kutsutaan!) kommelluksia reitin varrelta. Tuntui aivan siltä, kuin olisin keikkunut takapenkillä kyydissä mukana (loppumatkasta alkoi tosin olla ahdasta, kun lahjaksi saadut tuliaiset veivät oman tilansa). Matkakertomukset ovat minulle hieman vieras genre, mutta Viro (Sensuroimaton) oli aivan loistavaa luettavaa juuri tähän hetkeen. Kepeä ja iloinen kirja herätteli matkustushaluja ja uteliaisuutta tutustua naapurimaahan paljon laajemmin kuin tähän asti on tullut tehtyä. Toisaalta Viro (Sensuroimaton) osasi kyllä loihtia Viron tunnelmia myös kotisohvan nurkkaan. Goodreadsiin Terraksen kirja saa minulta neljä tähteä.


***
POPSUGAR 2020 Reading Challange -haasteessa sijoitan kirjan kohtaan "a book with a great first line". Ja kirjahan alkaa näillä sanoilla: "Rakastettu lukijani, olen kirjoittanut VIRO (Sensuroimaton) -teoksen juuri Sinua varten, sydänverelläni ja koettelemuksia karttamatta." Mitä sitä turhia kainostelemaan, reippaasti vaan kirja alkuun ja menoksi! 😃

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Kirjarouvan elämää
Kirjan tietoja:
Antto Terras: Viro (Sensuroimaton)
Kansi Elina Warsta
Into, 2020
184 sivua

Kommentit

  1. Matkakirjat sopivat muuten tosi hyvin iltalukemiseksi ennen nukahtamista. Ne kestävät paloittelua paremmin kuin romaani. Luen nimittäin itse sellaista perinteisessä muodossa ja romaania e-kirjana. Tämäkin uutta minulle, että voi lukea kahta samanaikaisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli kivaa lukea matkakirjaa juuri ennen nukkumaanmenoa. :) Pitäisi muistaa etsiä useamminkin tämän tyylistä luettavaa, sillä tämmöinen "oikea" matkakertomus on aivan erilainen kuin romaani ja paikkojen tunnelmat välittyvät eri tavoin, parhaimmillaan paljon paremmin.

      Kiva kuulla, että olet löytänyt uusia lukutapoja. :)

      Poista
  2. Kivalta matkakirjalta kuulostaa, joten kiitos lukuvinkistä :)

    VastaaPoista
  3. Onpa kiinnostavan tuntuinen kirja. Hienoa, että matkakirjoja tehdään innolla ja intohimolla, eikä niin, että ne ovat vain täynnä vuosilukuja ja arkkitehtejä. Minulle Virosta on tuttua vain Tallinna ja Pärnu, mutta varmasti sieltä löytyy paljon muutakin kiinnostavaa, kuten tämä kirja osoittaa. Kiitos tästä hyvästä lukuvinkistä. Tuliko missään esille, kuka tuo kuvaaja-Ville on? - Mukavaa vappuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Into todellakin välittyi lukijalle asti tämän kirjan kohdalla! Kävin jo palauttamassa kirjan, kun täällä aukesivat eilen kirjastojen palautusluukut, joten en nyt pysty tarkistamaan, kerrottiinko Villen koko nimeä. Ei se ainakaan kovin näkyvästi ollut esillä. Kiitos samoin, iloista vappua!

      Poista
  4. Oih, tämä kuulostaa ihan pakko lukea -kirjalta! Tällaiset matkakirjat kiinnostaa hurjasti: pitää olla huumoria eikä mitään perinteisiä massakohdelistauksia ja/tai muuta kuivaa kuvausta. :D Eli lukulistalle ehdottomasti.

    Omakin matkailu Virossa painottuu lähinnä Tallinnaan, jossa on tullut jokusen verran rampattua, mutta siitäkin on jo aikaa. Via Blatica ollaan myös ajeltu, mutta silloin mentiin aika kiireellä Viron poikki (koska oli kiire siis oikeasti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terraksen kirja oli kyllä erittäin iloinen yllätys minulle! Minulla on ollut matkakirjoista vähän kuivakka mielikuva, vaikken genreä kovin hyvin tunnekaan. Terrakselta on ilmestynyt paljon muitakin kirjoja, jotka alkoivat myös kiinnostaa minua. Hän on mm. kirjoittanut Stockman Yard -kirjan, jossa on kertoo vuosistaan (18!) Stockamanin myymäläetsivänä. Tuo kirja on jäänyt blogijutuista mieleen, vaikken tätä Viro-kirjaa lukiessani tunnistanut että ollaan saman kirjailijan tuotosten äärellä. Terras on lahjakas kirjoittaja, tämmöistä tekstiä lukee ilokseen.

      Poista
  5. Aa hän on Stockmann Yardin kirjoittaja, mieheni luki sen viime talvena. Pitääkin vinkata tämä reissukirja hälle aivan erityisesti.

    Todella kiva tämäntyyppinen matkaopas ja kun kohde on vielä naapurimaa ja helposti saavutettavissa, noh, sitten joskus taas kun on. Ollaan miehen kanssa vasta viimeisten ~10 vuoden sisällä havahduttu Viron ja muiden Baltian maiden kiinnostavuuteen. Meitä on vaivannut se sama asenne kuin niin montaa muutakin, lähikohteet on tylsiä, kaikki kiinnostava on kaukana. Tallinnassa tuli välillä piipahdettua, kun kaipasi jotain pikkubreikkiä arkeen. Mutta sitten kävimme ensimmäisen kerran Pärnussa ja rakastuimme. Sen jälkeen olemme käyneet toisen kerran Pärnussa, kerran Saarenmaalla ja viime kesänä ajeltiin Riikaan ja Jürmalaan johon myös rakastuimme. Tästä tuli nyt "Viron matkailumainos" mutta tässä kohtaa ei lie haittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baltian maista löytyy tosi paljon kivoja kohteita, ja tämä kirja osoitti selvästi sen, että kannattaa mennä muuallekin kuin niihin ilmeisimpiin turistikohteisiin. Pärnu on ihana paikka! Saarenmaa on minulta vielä käymättä, mutta se kiinnostaa ehdottomasti. Riikassa kävimme mieheni kanssa pari kesää sitten ja tykästyin kauniiseen kaupunkiin todella paljon. Jurmala jäi sillä reissulla käymättä, joten pitänee mennä jonain kesänä vielä uudemman kerran sille suunnalle. :)

      Poista
  6. Eiks tää Terras kirjoittanut myös Tauski Peltosen elämäkerran?

    Itse olen semikokenut Viron koluaja, mutta takuuvarmasti tämä kirja tulee esittelemään paikkoja ja kolkkia, joista en ole kuullutkaan.

    Yhtään matkakirjaa en ole tainnut saada Virosta luettua loppuun, joten siksikin tämä lähtee nyt lukulistalle. Kiitos hyvästä esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Tauskin elämäkerta näkyy löytyvän Terraksen teosluettelosta. :)

      Minulle tässä kirjassa oli tosi paljon uutta, ja luulen, että kokeneempikin Viron kävijä löytää uusia vinkkejä. Ja kirja on niin tuorekin, että sen tiedot pitävät vielä hyvin paikkansa.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.