#sarjakuva: Edmond Baudoin - Piero

Blogiaikana olen innostunut sarjakuvaromaaneista ja erityisesti muistelma- ja elämäkertatyyliset sarjakuvaromaanit ovat usein osoittautuneet antoisiksi. Uusin löytöni tällä saralla on ranskalaisen (sarjakuva)taiteilijan Edmond Baudoinin lapsuusaikoihin keskittyvä muistelmateos Piero (New York Review Comics, 2018), joka vie lukijan kahden taiteellisesti lahjakkaan veljeksen kasvuvuosiin ja niiden arjen pieniin-suuriin juttuihin. Baudoinin lapsuutta sävyttää vilkas mielikuvitus ja voimakas yhteenkuuluvuus Piero-veljen kanssa. Baudoin on syntynyt Nizzassa vuonna 1942, joten erityisesti kirjan kouluvuosia kuvaavat tapahtumat tarjoavat ajankuvaa hieman erilaiselta aikakaudelta.


Piero ei ole mikään tylsä kronologinen esitys, vaan sivut tarjoavat väläyksenomaisia tunnelmapaloja veljesten elämästä. Aikuisia esiintyy Pieron sivuilla vain harvakseltaan, ja tämä korosti hienosti veljesten keskinäistä suhdetta. Piirustus on molemmilla verissä, ja Pieron sivut ovat parhaimmillaan huikea ikkuna pikkupoikien mielikuvitukseen ja siihen, miten se realisoituu paperille.  Minä pidin tästä tyylistä kovasti, ja Piero kuuluu ehdottomasti kärkikastiin lapsuuskuvausten sarjassa. Kirjan sävy oli kauttaaltaan lämminhenkinen, sopivan nostalginen ja ripaus surumielisyyttäkin mahtuu mukaan, kun kipeät elämänvalinnat tulevat veljesten eteen.

Minulla kesti kotvasen tottua Baudoinin piirrostyyliin, mutta mustavalkoiset, eläväiset ruudut miellyttivät kyllä silmääni. Baudoin on taitava kynänkäyttäjä, ja hänen piirroksensa tuovat kirjan sivuille poikamaista tunnelmaa:



Goodreadsiin Piero saa minulta neljä tähteä. Muistelmien ja lapsuuskuvausten ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua tähän sarjakuvaan.

****

Osallistun kirjalla Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaasteeseen ja Kirjahyllyn aarteet -haasteeseen. POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 'a book featuring an extinct or imaginary creature'. Pojilla on vilkas mielikuvitus, ja kirjan sivuille onkin eksynyt mm. ihkaelävä avaruusolento.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuva on arvosteltu Sequential State -verkkojulkaisussa.
Sarjakuvan tietoja:
Edmond Baudoin: Piero (1998)
Translation Matt Madden
New York Review Comics, 2018
125 sivua

Kommentit

  1. Kuulostaa kiehtovalta teokselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä erottuu edukseen sarjakuvamuistelmien joukosta.

      Poista
  2. Blogimaailma on opastanut minutkin sarjakuvien pariin kuin varkain. Olen hurmaantunut monista sarjakuvista, vaikka nyt onkin ollut hieman taukoa niiden parissa. Uuden luettavan löytäminen tuntuu tälläkin saralla oleva välillä vaikeaa. No, luin juuri Einsteinin vaimon ja eräs toinenkin sarjakuva odottaa hyllyssä lukuvuoroaan. Pitäisi kyllä pipahtaa oikein ajan kanssa kirjaston sarjakuvaosastolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on välillä vähän vaikeaa löytää uusia kiinnostavia sarjakuvia, mutta Goodreadsin listat ja oma feed tarjoavat hyviä vinkkeja. Bongailen uusia nimiä myös sarjakuvia myyvien liikkeiden sivuilta. Esim. Turun sarjakuvakauppa on hyvä. Oulussa on vielä kätevästi heidän liikkeensäkin. Sarjakuvat ovat kyllä tosi mukavaa vaihtelua romaaneihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.