Dorothy L. Sayers: Kuka ja mistä?

Dorothy L. Sayersin harrastelijasalapoliisi lordi Peter Wimsey on ollut minulle tähän asti täysin tuntematon suuruus, mutta kun ensimmäinen Wimsey-kirja tuli sopivasti eteen lomapaikan kirjahyllyssä niin pitihän tätä Sapo-sarjassa julkaistua klassikkodekkaria kokeilla. Kuka ja mistä? (WSOY, 1997/1923) esittelee lukijalle jopa rasittavuuteen asti nokkelan poikamieslordin, joka harrastaa ajankulukseen rikosten ratkaisua, vanhojen kirjojen keräilyä, taidetta ja kenties jotain muutakin, joka ei jäänyt kirjasta mieleen. Tässä ensimmäisessä kirjassaan Wimsey sotkeutuu kahteen eri tapaukseen: nousukasmiljönääri on kadonnut kotoaan kuin tuhka tuuleen ja tuntematon, alaston mies löytyy kunniallisen arkkitehdin kylpyammeesta. 
"Se on varmasti ollut tavattoman hermostuttavaa", lordi Peter sanoi myötätuntoisesti. "Etenkin sattuessaan tuolla tavoin ennen aamiaista. Minä en mitään niin vihaa kuin sitä, että jotain ikävää tapahtuu ennen aamiaista. Se yllättää ihmisen niin kirotun epäsuotuisalla hetkellä, eikö totta?"
    "Juuri niin, juuri niin", herra Thipps sanoi innoissaan, "kun minä näin sen hirveyden kylpyammeessani, ilkosen alastomana kaiken lisäksi, ainoastaan lasit nenällään, niin suoleni aivan kääntyivät nurin, jos teidän armonne suo anteeksi ilmauksen." (s. 14)
Jos hupaisan leikkisä sanailu ei innosta, kannattaa varmaankin jättää Winsey-kirjat suosiolla väliin  - tätä lajia on nimittäin tarjolla runsain mitoin. Brittiläinen luokkayhteiskunta elää kirjan sivuilla vahvana, ja lordi Peterin arki on peittelemättömän yläluokkaista. Onpa hän värvännyt miespalvelijansakin mukaan salapoliisipuuhiin, ja rikos on kuin lordin huviksi järjestetty arvoitusleikki, vaikka kirjan loppupuolella hän hieman vakavoituukin. No, tässä yläluokkaisuudessa on tietysti iso osa kirjan viehätystä, sillä se muodostaa herkullisen vastakohdan rahvaanomaiselle poliisityölle. Ja nykydekkareiden lukijalle on taatusti luvassa aikamatka täysin toisenlaiseen tyylilajiin - cozy crimea 1920-luvulta, olkaa hyvät.

Kuka ja mistä? oli sopivalla asenteella luettuna leppoisa kesädekkari, ja sen hilpeän kepeä tunnelma oli omiaan lomapäivän lukupinoon. Kirja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. 


****
POPSUGAR Reading Challenge -haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 'a book with a question in the title'. Lukemattomat naiset -haasteessa kirja sopii kohtaan V. Naisen kirjoittama klassikko. Kirjankansibingossa kirja sopii ruutuun 'huonekalu', sillä kannessa sormenjälkikuvion alta pilkottaa kylpyamme. On muuten todella ruma kansi!


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainattu lomapaikan kirjahyllystä
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Jokken kirjanurkkaKirsin kirjanurkka
Kirjan tietoja:
Dorothy L. Sayers: Whose body? (1923)
Suomennos: Kristiina Rikman
WSOY, 1997
253 sivua

Kommentit

  1. Minua haittaa tässä dekkarissa, ja muutamassa muussa Sayersin kirjassa, että rikoksen logiikka ja syyllinen ovat liian helposti arvattavia. Näen lordi Wimseyn parodiana, koska tuollaista miestä ei oikeasti voi olla olemassa,

    VastaaPoista
  2. Joo, eihän tämä nyt mikään jännityksen tai realistisuuden taidonnäyte ollut. Mutta oikeastaan tykkäsin kirjasta juuri sen vuoksi - tosin kyllä tämä yksi nyt riitti, ei tullut intoa jatkaa sarjan parissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.