Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Tällä viikolla vietetään Pride-viikkoa, ja luin aivan sattumalta viikon teemaan sopivan kirjan, Pajtim Statovcin Tiranan sydämen (Otava, 2016). Olen vielä jokusen päivän lomareisulla, joten lukupuuhissa pitää nyt tyytyä lukulaitteen antiin ja muutamaan mukaan raahattuun painettuun kirjaan. Painettuja valitessa ei tosin oikein ollut sihti kohdillaan, sillä eipä noita ole juurikaan tullut luettua. Sen sijaan lukulaitteen uumenia on tullut tutkittua oikein urakalla (koskahan sitä uskaltaisi lähteä reissuun vaan lukulaitteen kera...), ja sieltä myös Tiranan sydän löytyi lukuun.

Statovci on totta kai ollut niin paljon esillä esikoisromaaninsa tiimoilta (jota en ole lukenut, vielä), että hänen nimensä oli minullekin tuttu. Tiranan sydämen sisällöstä minulla ei silti ollut suurtakaan hajua, joten kirjan moniulotteisuus yllätti. Romaanin kertojana on albanialainen Bujar, joka kuvaa elämänsä vaiheita. Lukijan eteen vyöryvät lapsuusvuodet kotimaassa, isän kuolema, pako köyhistä oloista maailmalle - juurettomuus ja selviytyminen, oman identiteetin löytämisen vaikeus. Bujar matkaa Italiaan, Saksaan, Yhdysvaltoihin ja lopulta Suomeen.

Pidin kirjassa eniten Bujarin lapsuusvuosien kuvauksista, ja isän hänelle kertomista perinteisistä tarinoista. Albaanien kulttuuri nousee niissä vahvana esille, ja kirjan alkupuoli vei aurinkotuolista täysin toisenlaiseen kulttuuriin, joka määrittelee tiukat rajat sille, miten pitää olla ja elää. Myös Bujarin ja tämän ystävän yltiöpäinen pakomatka oli todentuntuista luettavaa. Sen sijaan aikuisemman Bujarin vaiheisiin oli vaikeampaa saada otetta. Kenties maat ja ympärillä olevat ihmiset alkoivat vaihtua liian tiuhaan tahtiin eikä niihin oikein ehtinyt syventyä. Joka tapauksessa Tiranan sydän oli kiinnostava kurkistus albaanien kulttuuriin ja niihin vaikeuksiin, joita tyhjän päälle elämäänsä ulkomailla rakentavat pakolaiset joutuvat kohtaamaan. Goodreadsiin kirja saa minulta kolme tähteä.


☆☆☆

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa sijoitan kirjan kohtaan "A book with an item of clothing or accessory on the cover", sillä kannessa komeilee punainen kenkä.

Pride-viikon haastetta emännöi Yöpöydän kirjat -blogin Niina, ja haasteen loppukooste löytyy täältä.

Kirjankansibingossa näyttävä kansi sopii ruutuun 'piirroskuva':


Osallistun kirjalla myös Kirjahyllyn aarteet -haasteeseen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä e-kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Kaisa Reetta T.LukuisaEniten minua kiinnostaa tie
E-kirjan tietoja:
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Otava, 2016
322 sivua

Kommentit

 1. Tämä oli minulle vahva lukukokemus, upea sukellus vieraaseen maailmaan. Jäi pitkäksi aikaa mieleen. Suosittelen ehdottomasti myös Kissani Jugoslaviaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Statovcin esikoinen kiinnostaa kyllä myös, joten ehkä otan sen jo syksyllä lukuun. Omaperäinen kirjailija on selvästi saamansa huomion arvoinen.

   Poista
 2. Kaksi upeaa kirjaa Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, joista ensimmäinen vei minun sydämeni. Jännityksellä odotan kolmatta, joka ilmestyy syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, pitääpä tarkistaa tuo syksyn uutuus. En ole vielä tutustunut katalogeihin, joten en oikein ole perillä syksyn kirjoista.

   Poista
 3. Harvoin olen lukenut näin antoisaa tekstiä, joka jätti mietintämyssyn tiukasti päähän ja teemoissa viipyilevän jälkitunnelman valtaan. Nuorelta kirjailijalta hämmästyttävän kypsää ja moniulotteista kerrontaa., Ennen kaikkea vahva ja suorasanainen kertomus raivostuttavasta häpeästä, ihmisen (perus-)tarpeesta tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Kuten Mai: kolmatta mielenkiinnolla vartoillen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä ei ollut aivan noin suuri elämys, mutta oikein kiinnostava tuttavuus joka tapauksessa. Statovci on kyllä omaperäinen ääni kirjallisessa kentässämme. Syksyn uusi kirja meni nyt minullakin tutustumislistalle.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.