Enid Blyton: Seikkailujen saari (#äänikirja)

Enid Blytonin Viisikot kuuluivat kiinteästi lapsuuteni lukemistoon, ja onpa niitä tullut luettua uudelleen myös blogiaikana. Blytonilla oli toki paljon muitakin sarjoja, joita muistan lukeneeni ainakin jokusen osan verran, mutta Viisikoiden rinnalle ne eivät koskaan nousseet. Kiinnostuin kuitenkin heti, kun huomasin Blytonin Seikkailu-sarjan ääniversiot Elisa Kirjassa. Sarjojen osien juonikuvaukset eivät isommin soittaneet kelloja päässäni, ja nyt kun sarja-avaus Seikkailujen saari (WSOY, 2019/1944) on kuunneltu, luulenpa että tutustuin kirjaan nyt ensimmäistä kertaa. 

Seikkailujen saaressa on Viisikoiden lukijalle paljon tuttua: kirjassa lapsikatras joutuu lomalla keskelle jännittävää seikkailua, johon kuuluu mm. luolissa haahuilua ja aikuisten rikollisia puuhia. Sisarukset Jack ja Anne tutustuvat kirjan alussa kesäkoulussa toiseen sisaruspariin, Filipiin ja Dinahiin. Mukana heiluu myös Jackin Kiki-papukaija, jonka lausahdusten luontevasta tulkinnasta annan täydet pisteet muutoinkin erinomaiselle lukijalle, Jarmo Heikkiselle. Sisarusten perhekuviot edustavat kaikkea muuta kuin perinteisiä ydinperheitä, ja kenties tästä johtuen poppoo järjestelee asioitaan nykynäkökulmasta hämmentävän itsenäisesti. Koko porukka päätyy jatkamaan lomaansa Dinahin ja Philipin Polly-tädin ja Jocelyn-sedän syrjäiseen merenrantataloon, jonka salakäytävät ja muutenkin jännittävä ympäristö tarjoaa luontevat puitteet seikkailuille.

Blytonin sarja-avaus oli viihdyttävää ja hieman nostalgistakin kuunneltavaa. Tarina oli selvästi pidempi kuin supernopeasti luettavat Viisikot, ja juoneen mahtui jaksoja, joissa lähinnä nautiskeltiin kesän puuhista meren rannalla. Salaperäiselle lähisaarelle pääsemistä sai odotella hyvän tovin, mutta kirjan loppulukuihin oli kyllä rakennettu mukavat loppusäpinät. Goodreadsiin kirja saa minulta kolme tähteä, ja avausosan perusteella voin suositella sarjaa heille, jotka kaipaavat pienellä jännityksellä varustettuja leppoisia kesäseikkailuja lukupinoonsa. Seikkailujen saari on viehättävällä tavalla aikansa lapsi, ja itse viihdyin sen parissa niin hyvin, että sarjan muutkin osat tullee kuunneltua.***

Aloitan kirjalla merellisen Kirjoja ulapalta -lukuhaasteen. Seikkailujen saaressa ollaan meren rannalla, ja purjehtiessa tulevat niin myrksyt kuin tyynet kelit tutuiksi, ja vuorovettäkin pitää muistaa varoa. Kirjankansibingossa ruksaan ruudun 'Lomahaave'. Lomareissu Englannin rannikoille on ollut minulla haaveena jo pitkään, vaikkei kirjan kansi niistä kovin viehättävää kuvaa annakaan.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä äänikirja minulle? Oma ostos
Äänikirjan tietoja:
Enid Blyton: The Island of Adventure (1944)
Suomennos Laila Järvinen
Lukija Jarmo Heikkinen
WSOY, 2019
Kesto 7h 9 min

Kommentit

 1. Viisikot olivat kyllä lapsuuden parhaimpia kirjoja. Ja niitä riitti ja riitti.

  Aurinkoista sunnuntaipäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viisikoita tuli todellakin luettua, osasin varmaan osan kirjoista lähes ulkoa mutta eipä tuo tahtia haitannut. 😊

   Poista
 2. Meillä oli lapsena molemmat, sekä Viisikot että tämä Seikkailujen saari, meri etc lukemistossa. Tästä on meillä siskon kanssa jäänyt elämään sanonta 'Sääli, sääli, sanoi Kiki iloisesti'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Kikin nokasta pääsi monta osuvaa kommenttia. Niistä tuli hupaisaa tilannehuumoria jänniinkin paikkoihin, ja tässä äänikirjaversiossa hyvä lukija osasi tulkita Kikiä tosi hienosti.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.