Haastekoonti: Janssonin kirjakiusaus

Opuscolo-blogissa alkoi tammikuussa ihana lukuhaaste: Janssonin kirjakiusaus, jossa haastettiin lukemaan Tove Janssoniin liittyvää kirjallisuutta. Ilmoittauduin matkaan Homssuna:

Homssut lukevat kaikkea sekaisin, eivätkä keskity niinkään määrään kuin siihen, että matka on itsetarkoitus - heidän tehtävään on luoda ympärilleen spirittiä, joka kantaa yli tyrskyävän meren 

Minulla ei ollut lukutavoitetta haasteessa, ja ennakkoon ajattelin lukevani haasteeseen ainakin yhden kirjan eli Janssonin Kuvanveistäjän tyttären (WSOY, 1968/2008), jonka olin saanut onnettaren suosiolla avustuksella Marilen blogin arvonnasta. Vaan kuinkas sitten kävikään?
© Moomin Characters™
Luin vähäsen sarjakuvaa:

Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot IV
Tove Jansson: Maailmanloppu tulee!

.. aikuisproosaa:
Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär

.. elämäkerran:
Boel Westin: Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä

.. ja muumikirjoja:
Tove Jansson: Taikurin hattu
Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

.. sekä vastasin Muumikirjat ja minä -haasteeseen:
Muumikirjat ja minä -haaste 

En ahnehtinut kirjoja lukupinoon, vaan luin näitä silloin tällöin. Ensimmäisen kerran kaikki haasteeseen lukemani kirjat olivat omia kirjojani. Suurin osa odotti uusintalukua hyllyssäni haasteen alkaessa, mutta Westinin kirjan hankin heräteostona marketin pokkaritelineestä. Mikä oli haasteen paras kirja? Jaa-a. Pidin kaikista, mutta taidan silti nostaa tämän satsin parhaimmaksi Westinin hienon elämäkerran. Olematon Tove Jansson -tietämykseni karttui roimasti, ja Westinin kirja kestää useamman lukukerran. Jos olisin huomannut lukea sen ennen Ateneumin näyttelyreissua, upea näyttely olisi taatusti ollut vieläkin antoisampi.

Monta muumikirjaa ja -sarjakuvaa odottaa edelleen uusintalukua. Aion jatkaa niiden parissa myös haasteen päättymisen (12.12.2014) jälkeen, ja muumikirjojen kanssa etenen ilmestymisjärjestyksessä. Ehkäpä luen myös kovasti kehutun Tuula Karjalaisen Jansson-elämäkerran. Matka jatkuu!

Kiitokset Valkoiselle kirahville innostavasta lukuhaasteesta!
© Moomin Characters™
Kuvalähde: Tove 100-vuotta sivusto.

Kommentit

 1. Hieno loppusaldo, Marika! Kiitos osallistumisesta.

  Hauska, kun on ollut aikaa pitää kirjojen välillä myös taukoa ja haahuilla homssumaisesti kirjojen maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Ilman sitä tuskin olisin aloittanut Muumikirjojen uudelleen lukua. :) Enkä olisi lukenut Westinin kirjaa... tämä oli oikea hyvän tuulen, iloisen mielen haaste. Haahuilu kuvaa varsin hyvin koko blogini sisältöä. :)

   Poista
 2. Hui! Nyt tuli kiirus! Mulla on vielä monta Janssonia bloggaamatta... Hienoja kirjoja on sinulle kertynyt ja niin on minullekin. Mahtava vuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii - olin vähän etuajassa tämän koosteen kanssa, mutta tiesin etten enää ehdi postailla mitään muuta tähän. Tämä on ollut hieno Jansson-vuosi. :)

   Poista
 3. Samat sanat kuin Elina, nyt tuli kiirus. Hyvä, että teit koontipostauksen Homssu. Samanlainen Homssu olin minäkin tämän vuoden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs tässä on homssuillessa. :) Onhan tässä vielä reilusti aikaa. Ehtii vaikka lukea muumikirjan!

   Poista
 4. Minullakin on olematon Tove Jansson tietämys. Se koostuu vain lehttien kirjoituksista. Sen sijaan meillä on tietenkin mahtavasti muumikirjoja ja nyytiä ja tuittua etc. Rannikolla asuessani luin muumeja myös ruotsiksi, etenkin oli hauskaa lukea parhaan ystäväni pikkusiskolle Kuinka sitten sattuikaan! på svenska.

  Olet todella kunnostautunut. Minä ihastuin uudelleen Muumilaakson marraskuuhun.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumilaakson marraskuu on minulla vuorossa aikanaan, kun pääsen sinne asti muumikirjoissa. Olen sen lukenut, mutta luulen, että se kolahtaa minulle nyt paremmin. :) Muumeja pitäisikin koettaa lukea ruotsiksi. Olisi hyvää harjoitusta ruostuneelle kielitaidolleni. Tarinat ovat sen verran tuttuja, että se auttaisi jonkin verran kielen kanssa.

   Poista
 5. Hienosti olet matkaa tehnyt Homssuna. Minulla matka on homssuisesti vielä hieman kesken, mutta perässä tullaan. Noista lukemistasi Kuvanveistäjän tytär on ainoa, joka sattui tämän reissun varrelle.

  Matkateemaan sopii blogisi uusi ilmekin, se on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Janssonin tuotanto on niin laaja, ettei ihme vaikkei samoja kirjoja löydy kaikkien listoilta. Olen lukenut vähän sitä sun tätä, mutta tarkoitukseni on tosiaan jatkaa muumikirjojen sarja loppuun asti. Aiemmasta lukukerrasta on sen verran aikaa, että niitä lukee aivan uusin silmin. :)

   Blogin ulkoasua on kiva muuttaa silloin tällöin. Nyt tämä tuntui sopivalta aiemman kohtuu värittömän lookin jälkeen. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.