Timo Sandberg: Kärpäsvaara

Lukuiloa perhoslaaksossa -haaste innosti minut paikkaamaan yhden lukuaukon kotimaisessa dekkarigenressä. Ennen Kärpäsvaaraa (Karisto, 2014) en ollut lukenut Timo Sandbergilta mitään, vaikka hän on esimerkiksi voittanut Vuoden johtolanka -palkinnon Mustamäki-kirjallaan. Kärpäsvaara on kahdeksas osa komisario Heittola -sarjaa, mutta pääsin hyvin mukaan menoon vaikka mitä ilmeisimmin Heittolalla on vaiherikas historia takanaan.

Kärpäsvaarassa Heittola seurustelee kollegansa Tarun kanssa, mutta Tarulla tuntuu olevan vipinää myös erään toisen kollegan kanssa. Onkohan tuo oikein viisasta... voipi mennä työilmapiiri karuksi tuommoisella menolla, jos suhteet menevät solmuun. Taru oli kirjassa paljon esillä, sillä Heittola oli ilmeisesti edellisessä osassa tapahtuneen ampumisvälikohtauksen jäljiltä toipumislomalla. Mutta se kuuluisa virkainto! Heittola ei malta pysyä potilaana, vaan palaa työkuvioihin mukaan kesken sairasloman vauhdikkain seurauksin.

Rikosten puolella kirjassa oltiin nuorisojoukon tehtailemien pahoinpitelyiden ja ryöstöjen jäljillä. Lisäksi poliisia askarrutti paikallispoliitikon kolkkaus kapakkaillan päätteeksi. Mitään eksoottisia suurrikollisia kirjassa ei jahdattu, sen sijaan tunnelma oli hyvin suomalainen ja kohtalaisen realistisen oloinen. Nuoriso notkui ostarilla, seisoi pankkiautomaattijonossa ja hengasi vähän epämääräisen tuntuisessa kämpässä. Yllätyksekseni pidin melko paljon kotisuomalaisesta fiiliksestä, joka Kärpäsvaarasta välittyi. En usein lue tämän tyylistä kirjaa, joten kyseessä voi olla pelkkä vaihtelun tuoma viehätys.

Kärpäsvaara ei hurmannut henkilöasetelmallaan tai käsittelyssä olevilla rikoksillaan, ja jos kirjalle pitäisi nimetä tunnusväri, se olisi tämän kirjan kohdalla harmaa. Silti sivut kääntyivät nopsaan kirjan edetessä kohti loppuaan, eli jotain Kärpäsvaarassa oli. Lukuretki lähiöarkeen erottui edukseen erikoisempien kirjojen keskellä.

*** Kiekkokaupunkien kirjakierros: Lahti ***

Timo Sandberg on syntynyt Lahdessa, ja synnyinkaupunkinsa maisemiin hän on sijoittanut Kärpäsvaaran tapahtumat. Kiekkokaupunkien kirjakierros on näin matkannut jälleen yhden etapin eteenpäin. Kovin hohdokkaalta paikalta Lahti ei kirjan perusteella vaikuta, mutta eihän kirjan matkailumainos tarvitsekaan olla.

Kiekkokierroksen reitti tähän asti - yhteensä 2334 km (kaupunkien nimiä klikkaamalle pääset kurkkaamaan kierroksen bloggauksia):
Nordenskiöldinkatu 11-13, 00250, Helsinki (Nina Hurma: Hatuntekijän kuolema) -
Rinnakkaistie 1, 65350, Vaasa (Marko Hautala: Torajyvät) -
Rautpohjankatu 10, 40700 Jyväskylä (Laura Lähteenmäki: Niskaan putoava taivas) -
Kisakatu 9, 53200 Lappeenranta (Kari Välimäki: Todensanat) -
Teuvo Pakkalankatu 11, 90130 Oulu (Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari) -
Artukaistentie 8, 20251 Turku (Risto Isomäki: Con rit) -
Svinhufvudinkatu 29 , 15110 Lahti (Timo Sandberg: Kärpäsvaara) - ?

Kierros on saavuttanut puolivälin, sillä kierrettäviä paikkoja on yhteensä 14 (Tampereella pitää muistaa visiteerata kaksi kertaa). Tähän asti olen edennyt kohtuullisen vaivattomasti, sillä kirjat ovat löytyneet joko aivan itsestään (esimerkiksi Kärpäsvaara) tai hyvin pienin ponnistuksin. Kirjojen kansiliepeet luen nykyisin todella tarkkaan, sillä siellä voi olla vinkki kirjailijan asuinpaikasta tai muusta siteestä johonkin paikkakuntaan. Vaikka puolet reissusta on vielä jäljellä, olen tyytyväinen kierroksen antiin: kuusi lukemistani kirjoista on minulle entuudestaan lukemattomilta kirjailijanimiltä. Tällä linjalla koetan jatkaa loppuun asti.

Olen jo alkanut jännittämään, koska karttakuvani menee niin solmuun, että on siirryttävä uuteen kuvaan. Toistaiseksi etapit erottuvat, joten tässä kierroksen tilanne:
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Kirjasähkökäyrä ja Kirjavinkit. Hesarin arvio.
Kirjan tietoja:
Timo Sandberg: Kärpäsvaara
Karisto, 2014
301 sivua

Kommentit

 1. Olen lukenut sekä Mustamäki-sarjan dekkarin että tämän Kärpäsvaaran ja jostakin syystä pidin enemmän tästä nykyaikaan sijoittuvasta dekkarista. Ihan hyvä viihteellinen dekkari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion kokeilla ensi vuoden puolella myös Mustamäki-sarjaa. Siinä kiinnostaa historiallinen ajanjakso. Ei tämäkään hassumpi ollut. :)

   Poista
 2. Jännitin hiukset pystyssä, syntyykö karttaan pentagrammi. Onneksi menit Lappeenrannasta Ouluun Turun sijasta. Lahti viimeistään sotki tilanteen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, vielähän kierroksella on monta pistettä jäljellä. Ties mikä salaperäinen symboli tuosta muodostuu... mustetahratestin kirjallinen sovellus. :D

   Poista
 3. Toivotan sinulle hyvää ja rauhallista joulunaikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa Reetta! Samoin sinulle ilontäyteistä joulua. :)

   Poista
 4. No, Lahti on kieltämättä pikkaisen harmaa kaupunki. Jokin meitä paikallisia kuitenkin liimaa tänne eikä saa lähtemään pois. ;) Mustamäen perusteella voisin kokeilla Sandbergiä joskus uudelleen. Tietäisin sitten miten kirjailijan historiallinen ja nykypäivän Lahti eroaisivat toisiistaan - jos eroaisivat.

  Mukavaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin sinun lukeneen juuri tuon Mustamäki-kirjan, ja se kiinnostaa minua kovasti. Huomasin katalogeista, että keväällä sille on tulossa jatko-osa, joten tässä ehtisi hyppäämään sarjaan mukaan aivan sen alkuvaiheissa.

   Oikein hyvää joulua sinulle, Marjaana!

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.