Shaun Tan: The Lost Thing & John Marsden & Shaun Tan: The Rabbits

Löysin kirjaston lastenosastolta jotain täydellistä. Näitä suosittelen lämpimästi kaikille: Shaun Tanin The Lost Thing (Lothian Children's Books, 2011) ja John Marsdenin & Shaun Tanin The Rabbits (Lothian Children's Books, 2010).
Kirjat ovat lyhyitä, noin 30 sivun pituisia kuvakirjoja, joihin sisältyy ajatuksia herättelevä tarina. Päähuomioni varasti silti Shaun Tanin silmiä hivelevä kuvitus, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Jokainen kirjan sivu on kaunis ja ansaitsisi tulla kuvatuksi, mutta valikoin tähän muutaman näytteen. Ensin vuoron saa The Rabbits, joka ottaa omalla tavallaan kantaa maapallon kohtaloon:
The Lost Thing on kuvitukseltaan yhtä absurdi ja täynnä yksityiskohtia kuin The Rabbits. Kirjan tarina on surumielinen ja koskettava:
Kirjat oli sijoitettu kirjastossa lastenosastolle helppolukuisten kirjojen laariin. Kieli ei näissä kirjoissa olekaan erityisen monimutkaista, mutta tarinoissa on tasoja, jotka aukenevat paremmin varttuneemmalle lukijalle. En halua tässä paljastaa kirjojen sisällöstä tämän enempää, jottei mahdollinen uusi lukija liikaa spoilaannu. Toivottavasti joku löytää Tanin kirjojen äärelle, sillä minulle nämä kirjat olivat melkoinen elämys.

Australialainen Tan palkittiin vuonna 2011 Astrid Lindgrenin muistopalkinnolla, joka on maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto. Palkintosumma on viisi miljoonaa Ruotsin kruunua, ja näiden kahden kirjan perusteella Tan on palkintonsa ansainnut. Kirjojen myötä Palkintokierros nytkähtää askeleen eteenpäin. Valitsin Tanin hakuammunnalla Kirjasammon palkittujen listalta, ja valinta oli täysi napakymppi. Tanilta löytyy muitakin kirjoja, joten edessä taitaa olla uusi reissu kirjaston lastenosastolle.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Muualla verkossa: The Lost Thing kirjan sivut. The Rabbits kirjan sivut.
Kirjojen tietoja:
Shaun Tan: The Lost Thing (2000)
Lothian Children's Books, 2011
32 sivua

John Marsden & Shaun Tan: The Rabbits (1998)
Lothian Children's Books, 2010
30 sivua

Kommentit

 1. Woah mitä kuvituksia. Ihan mielettömän hienoilta näyttävät ainakin valitsemissasi kuvissa! Toivottavasti löytyy täältäkin kirjastoista, pakko lainata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ne kuvaamatta jääneet sivut yhtään huonompia ole. :) Kiva, jos löydät nämä tai jotain muuta Tanilta. Hän on upea kuvittaja, eivätkä nämä lukemani ole mielestäni erityisesti lastenkirjoja vaan sopivat yhtä hyvin aikuisille.

   Poista
 2. Tanin The Arrival on tuttu, ja oli kyllä hieno kokemus! Pikku blogijuttuni siitä täällä:

  http://satunluetut.blogspot.fi/2011/12/shaun-tan-arrival.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Tuo on ehdottomasti saatava käsiin. Taisipa olla kirjastossa ainakin yhden kappaleen verran. Nimim. tiedän mitä teen ensi viikonloppuna... :)

   Poista
 3. Oi, noita kuvia voisi upoa tutkiskelemaan määrättömäksi ajaksi...

  Hieno kirja, hieno tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat todella kauniita kirjoja, sekä tarinan että kuvien suhteen. Aina ei tarvita paljon sanoja, että lukijalle välittyy jotain erityistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.