Marko Hautala: Torajyvät

Kiekkokaupunkien kirjakierroksen fanibussi on körötellyt 420 kilometriä Helsingistä Vaasaan ja saapunut Vaasan Sportin kotiluolaan. Liigan tulokasta pääsee edustamaan Marko Hautala kirjallaan Torajyvät (Tammi, 2011). Vaasalaisia kirjailijoita ei ollut helppoa löytää kirjakierroksen vinkkilistalle, mutta onneksi sain blogini Facebook-sivulle vinkin Hautalasta. Torajyvät oli sopivasti saatavilla edullisena e-kirjana, joten kliksuttelin sen luettavaksi ja päätin kokeilla kauhugenreä. Luen kauhua äärimmäisen harvoin, mutta koska nyt on Halloween-kuukausi, kirja tuntui sopivalta valinnalta teemakuukauteen.

Kuva on kustantajalta.
Torajyvissä liikutaan kahdella aikatasolla: nykyhetkessä ja 1600-luvun lopussa. Nykyhetkessä käydään läpi ihmissuhteita ja menneisyyden tapahtumat liittyvät mm. noituussyytöksiin. Tapahtumat sijoittuvat suomalaiselle rannikkosaarelle, jonne noituudesta syytetty Jakob Mört haaksirikkoutui 1600-luvulla vangitsijoidensa kanssa. Jakobin ja kumppaneiden haaksirikkoelämä oli melkoista ankeudessa rypemistä, ja väliin se kääntyi ällöttävyydessään lähes huumorin puolelle - eihän tämmöiseen aivan vakavasti voi suhtautua:

"Aluksi heitä oli ollut yhdeksän, nyt enää viisi.
    Jakobin oikea silmä oli alkanut märkiä. Näkö siitä oli mennyt jo laivassa. Nyt silmäkuopassa tuntui kummaa painetta, jonka Jakob lopulta vapautti kaivamalla iljettävän elimen päästään. Kipua toimenpide ei tuottanut, pikemminkin päinvastoin. Paineen tunne katosi. Mutta haju oli niin etova, että häntä vahtinut laiha pojannulikka kirosi hänet alimpaan helvettiin ja meni etäämmälle.
    Jakob ei voinut olla tuntematta kiinnostusta märällä kivellä lojuvaa kuollutta silmäänsä kohtaan. Että tuo vaatimaton limainen mytty, kuin rikotusta munasta pudonnut linnun alkio, oli ollut hänen kapea ikkunansa langenneeseen maailmaan melkein kolmenkymmenen vuoden ajan. Se oli nähnyt värejä, valoa, iloa ja pimeyttä." (s. 58)

Nykyhetkessä päähenkilönä on nuori nainen nimeltä Jenni. Hän on saapunut saarelle pienen poikansa ja miesystävänsä kanssa selvittämään välejään exänsä kanssa. Saari on luontonsa puolesta karu, ja karua on kirjan ihmissuhteiden soppakin. Ihmissuhteiden kuvio muistutti lähinnä saippuasarjasta vetäistyä keitosta. En tainnut erityisemmin pitää yhdestäkään kirjan henkilöstä, mutta enpä ole innostunut niistä saippuoistakaan.

Kirjan juoni lupasi enemmän kuin lopulta antoi, sillä odotin jotain dramaattisempaa noituusjuttujen tiimoilta. Varsinaiseen kauhutunnelmaan en oikein päässyt käsiksi, mutta kohtalaisen hyytävä ilmapiiri saarella sentään oli. Vaellettiin autiolla rannalla, pääkallo henkäili kummia sanoja ja vanhassa kirkossa tapahtui outoja juttuja. 1600-luvun tapahtumat olisivat voineet olla isommassakin osassa, sillä ne tuntuivat mielenkiintoisimmilta kuin nykyhetken sekavat ihmissuhteet. Taidan silti olla valoisampien kirjojen ystävä, sillä Torajyvissä oli liian synkkää ja ankeaa minun makuuni. Goodreads-tähtiä irtoaa tällä kertaa vain kaksi.

Kiekkokierroksen reitti tähän asti:
Nordenskiöldinkatu 11-13, 00250, HELSINKI - Rinnakkaistie 1, 65350, VAASA - ?
Kuvankaapppaus Fonectan reittihausta.
Mihin suunta seuraavaksi? Todennäköisiä suuntia ovat Turku, Jyväskylä tai Kuopio. Kirja valikoitunee luettavaksi viikonloppuna.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma e-kirjaostos.
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Vinttikamarissa, Kirjavinkit ja Rakkaudesta kirjoihin. Ylen Elävän arkiston klippi, jossa Hautala kertoo kirjastaan Aamun kirja -ohjelmassa.
E-kirjan tietoja:
Marko Hautala: Torajyvät
Kansi Saku Heinänen
Tammi, 2011
234 sivua

Kommentit

 1. Perusidea kuulostaa kiinnostavalta - harmi, kun ei lopulta täysin toiminut.
  Hauskaa seurata kartan avulla etenemistäsi kiekkokaupungeissa. :)
  Kiitos dekkarimuistamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että paketti löysi perille. :)
   Minulla on ollut hakusessa sopiva kartta tähän kiekkokierrokseen, mutta tajusin viimein, että reittihausta voi ottaa kuvakaappauksen. Siinähän se reitti näkyy. :)

   Poista
 2. Kiva idea tuo kartta! Voisin tehdä omastakin kiekkokierroksesta karttaversion jossain vaiheessa... jos sopii. :) Tosin siitä kartasta voi tulla varsinainen sekasotku kun olen matkannut Jyväskylästä Oulun kautta Helsinkiin -ja seuraavaksi Tampereelle. Helsinki pitäisi vielä blogatakin...

  Kas kummaa, kun suunnittelin fanibussini seuraavia pysäkkejä, niin päädyin Vaasan kohdalla samaan kirjailijaan mutta eri teokseen. Reitin suunta Tampereelta on kyllä vielä epäselvä ja kaupungeista Porin, Turun ja Rauman kirjat ovat vielä keksimättä. Mielenkiintoinen haaste kaiken kaikkiaan ja jopa peruin parin uutuuskirjan varaukset jotta voin keskittyä paremmin kiekkokierrokseen.

  PS: Kärpät pelaa tulevana lauantaina Lahdessa ja ainoastaan jokin pakottava forcemajööri pitää minut pois hallilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai sopii tehdä kartta, tuohan on vaan kuvakaappaus reittihausta (pitääpä laittaa maininta siitä kuvatekstiin). Mietin itsekin sitä, miten sotkuun kuvani menee, kun suhaan etelä-Suomea ristiin rastiin. Pitää ehkä jakaa reitti pienempiin osiin, jos siitä muutoin ei saa selvää.

   Minullakin on into noussut tätä kierrosta kohtaan. Olen aikeissa laittaa muita haasteita syrjemmälle, jotta ehdin lukea lukea tähän paremmin kirjoja. Vaikkei esim. juuri tämä kirja ollut aivan nappivalinta, olen jo löytänyt pari kiinnostavaa nimeä muihin kaupunkeihin eli kierros nostaa esille hyvää kotimaista, kuten toivoinkin (tai odotan, että ne seuraavat kirjat ovat enemmän omaan makuun sopivia...).

   Joo, huomasinkin tuon pelin otteluohjelmasta. Veikkaan, että Kärpät voittaa 3-2 jatkoajalla. :)

   Poista
 3. Hmm, tämä kirja voisi olla omiaan minulle. Pidin Hautalan Kuokkamummosta kovasti ja siitä jäi halu lukea muutakin Hautalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajusin vasta tämän kirjan luettuani, että sama kirjailija on kirjoittanut paljon esillä olleen Kuokkamummon. Nimimuistini on kehno, mutta osasin sentään viimein yhdistää nämä kaksi kirjaa samaan tekijään. :) Kannattaa toki kokeilla, jos tämmöinen synkempi kirja kiinnostaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.