Juan Carlos Onetti: Sitten kun

Juan Carlos Onettin Sitten kun (Otava, 1991) löytyi ¡Hola! español -kirjailijalistalta. Urugualainen kirjailija, josta en ollut koskaan kuullutkaan ja lyhyt kirja, tämä oli helppo ottaa mukaan haasteen lukulistalle. Ja saanhan liitettyä kirjan myös Sinikeltaiseen syksyyn. Ensimmäinen piste Sinisille.

Pienoisromaaneissa kiinnitän yleensä tavallista enemmän huomiota kirjan rakenteeseen. Onhan kirja niin lyhyt, että on kiehtovaa tutkailla, miten kirjailija onnistuu rakentamaan tarinansa vähäisiin sivuihin. Onettin Sitten kun -kirjan tarina kerrotaan kolmessa luvussa, ja kukin luku tarjoilee oman näkökulmansa tarinaan. Ensimmäinen luku selvittelee alkuasetelman: on kaunis tarjoilijatar Magda, johon varakas, naimisissa oleva sotilasattasea rakastuu.

"'Tämä avain on sinun ja tässä on osoite. Kaikki mitä siellä näet on sinun, äläkä ajattelekaan mitään vuokraa. Peppukulta, minun on pakko lähteä vaaralliselle tiedustelulennolle, mutta sydämeni lepää rinnallasi.'" (s. 39-40)

Toisessa luvussa Magda osoittaa suosiotaan toimittajalle, mutta vain koska hänen varakas lemmittynsä on työtehtävissä muualla. Viimeisessä luvussa paljastuu Magdan rakkaustarinan traaginen loppu. Magda itse ei koskaan saa kertojaääntään kuuluville, vaan hänen tarinansa avautuu lukijalle muiden ihmisten kautta. Ja tämä kaikki 94 sivussa, hienovivahteisesti kerrottuna. Moni olisi uhrannut vastaavaan tarinaan useamman sata sivua, mutta Onetti kertoi kaiken olennaisen ja onnistui luomaan elävän tunnelman kertomukseensa. Otavan kirjaston arvoinen kirjailija, ehdottomasti. Suosittelen lämpimästi pienoisromaanien ystäville.

Muualla verkossa: infoa kirjailijasta.

Kirjan tietoja:
Juan Carlos Onetti: Cuando entonces (1987)
Suomennos Inkeri Tuomikoski
Otava, 1991
94 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit