Katsaus kirjalliseen 3. kvartaaliin: heinä-elo-syyskuu 2013

Millainen kirjallinen kvartaali (heinä-elo-syyskuu) siirtyy pian muistojen arkistoon? Katsauksen menneeseen voin hyvin tehdä jo tänään, sillä syyskuun lukemiset ovat tiedossa, huomisen aikana en ehdi enää lukea loppuun ainoatakaan kirjaa. Kvartaalin tilastoissa on mukana muutama bloggaamaton kirja, joista ilmestyy juttua blogiin ensi viikon aikana.

Ennen tilastoja tiedotus: blogiin on lisätty Lukijat-gadget, löytyypi blogiarkiston jälkeen oikeasta sivupalkista. Siinähän on 'Liity tähän sivustoon' nappula, jota eräs lukijaksi halajava oli kaipaillut. Jos muillakin on ollut sama 'ongelma', niin ollos hyvä ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Ja nyt niitä tilastoja - varoitus, luvassa on pitkähkö postaus ja kaavioita.

Luin yhteensä 38 kirjaa, 11290 sivua. Keskimäärin luin kuukaudessa 12,66 kirjaa ja 3763,33 sivua. Päivässä luin noin 122,71 sivua. Paitsi ettei se tietenkään näin mennyt. Oikeasti luin heinäkuussa 7 kirjaa ja 3153 sivua, keskimäärin noin 101,7 sivua päivässä. Elokuussa luin 12 kirjaa ja 3126 sivua, keskimäärin noin 100,83 sivua päivässä. Syyskuussa luin 19 kirjaa ja 5011 sivua, keskimäärin 167 sivua päivässä.

Onko tämä paljon, vähän vai keskimääräinen luku? Syyskuun luku 167 sivua päivässä tuntuu omaan korvaan isolta määrältä, sillä tiedän tehneeni muutakin kuin istuneeni nenä kiinni kirjassa. Kriittisesti ajatellen elo-syyskuun vaihteessa on pieni tilastovääristymän paikka, sillä aloin vasta syyskuun puolivälin tienoilla merkkailemaan tarkasti ylös, milloin kirja on luettu. Bloggaukset ilmestyvät aina pienellä (1 päivä - max 1 viikko) viiveellä, joten muutama kuunvaihteessa luettu kirja tuli merkittyä tilastoihin muistin varassa. Ja se muisti on tunnetusti hyvä, mutta lyhyt ja valikoiva. :)

Kirjojen genre tms:

Romaaneja on tullut luettua paljon, tämä ei ollut minulle yllätys. Dekkareita olen lukenut yllättävän vähän, mutta ehkä niiden osuus korostuu, kunhan syksy ja talvi hiipivät nurkkiin. Kaksi tietokirjaa ja kaksi elämäkertaa - tämä on fiktion suurelle ystävälle suht mukava saldo!

Haastekirjat vastaan muut kirjat: 


Haastekirjoja on aika paljon, mutta mitäpä siitä? Haasteisiin on mukava osallistua, niiden kautta olen löytänyt erittäin kiinnostavaa luettavaa. Vaikka onhan vastapainoksi löytynyt kesken jääneitäkin kirjoja, mutten niitä kovin paljon ole mainostanut täällä blogissa. Haastekirjoihin en ole laskenut mukaan omia projekteja eli Kirjapassia ja Projekti 1/4:ää. Avioliittojuonia-haaste on edennyt kvartaalin aikana aivan loppusuoralle, sen arvasinkin itselle helpoksi haasteeksi - parisuhdesopat ovat mukavaa viihdettä. Projekti 1/4 etenee nihkeästi, mutta koska rima on matalalla, en ota sen suhteen paineita (näin toimii bloggaajanaisen logiikka :)).

Luetut kirjat kirjailijan sukupuolen mukaan:

En valitse koskaan kirjaa luettavaksi sen perusteella, kumpaa sukupuolta kirjailija sattuu olemaan. Mutta olen huomannut, että joissain blogeissa tätä aihetta on sivuttu, joten tulipahan tämmöinenkin tieto kaivettua esiin tilastoista. Miesvetoisesti mentiin.

Kirjat kustantajan mukaan:

Isot kustantajat ovat isosti edustettuna, mutta aika monta pienempääkin mahtuu mukaan. Listauksia katsellessani totesin, että kvartaalin laadukkain kirjasatsi tuli Sammakolta: Black Swan Green ja Kesyttämättömät teoriat on melkoinen kaksikko. Black Swan Greenia voin suositella lapsuusproosan ystäville ja Kesyttämättömiä teorioita hieman erikoisemman proosan ystäville.

Kirjat alkuperäiskielen mukaan (huom! kirjat on luettu suomennettuna):

Suomenkielisten määrä voi kotimaisen kirjallisuuden ystävästä tuntua vähäiseltä, mutta itse olen tyytyväinen - 8 on aika paljon enemmän kuin 0! Hämmästelin ensin venäjän pientä osuutta, olenhan lukenut Venäjän valloitus -haasteeseen kirjoja. Mutta mutta: yksi haasteen kirjoista on suomenkielinen (bloggaus ensi viikolla) ja  Veden peili on englanniksi kirjoitettu. Ko. kirjat/kirjailijat olen poiminut haasteen vinkkilistalta, eli en ole niitä vahingossa väärin laittanut haasteen piiriin. Espanjan osuus selittyy myös haasteella.

Kirjat alkuperäispainoksen ilmestymisvuoden mukaan:


Uutuuskirjat loistavat poissaolollaan. Yhtään tänä vuonna julkaistua kirjaa en bloggausaikana ole (vielä) lukenut. Kirjaston uutuushylly ei viekoittele minua tarjonnallaan, mieluummin näköjään pengon luettavaa muualta. Tämän päivän uutuus on hyvä kirja vielä ensi vuonnakin. :) Vuosina 2000-2009 julkaistun kirjallisuuden suuri osuus hämmästytti minua, sehän on noin puolet kaikista kirjoista. Tietoisesti en keskitä lukemista jonain tiettynä aikana julkaistuun kirjallisuuteen, tämän taulukon anti on muotoutunut täysin itsestään.

Kvartaalin TOP 3 eli parhaat lukemani kirjat oman fiiliksen mukaan:
Aikani pähkäiltyäni totesin, että yksittäisiä kirjoja on käsittämättömän vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Niinpä bloggaajan oikeudella muodostin kvartaalin TOP3 ryhmät. Palkintosijojen kirjat löytyivät helposti, kun kullekin sijalle saattoi valita useamman kirjan.

Ensimmäiselle sijalle yltänyt kirja vei minut outoon kirjalliseen seikkailuun. Toisen sijan kirjat tarjosivat voimakkaita lukuelämyksiä. Kolmannen sijan kirjat saavuttivat sijoituksensa erinomaisen laadukkaalla proosalla.

Kvartaalin TOP5 - lukijoiden mielipide:
  1. Done: Osta kirja
  2. Pasi Ilmari Jääkeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
  3. John Irving: Välisarjan avioliitto
  4. Kirjapassi
  5. Pasi Ilmari Jääskelainen: Harjukaupungin salakäytävät
Lähteenä Bloggerin tarjoamat tilastot, joiden 100% luotettavuuteen en uskalla ottaa kantaa. Mutta saa näistä jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä on eniten käyty katselemassa. Tiedoksi: tilasin Osta normaalihintainen kirja -päivän kirjat verkkokaupasta ja tällä viikolla (!) postilaatikkoon kolahti kirjoista ensimmäinen. Toista odottelen saapuvaksi ensi viikolla. Kusti polkee hitaasti mutta varmasti, ja viimeinkin pääsen ostoksiani lukemaan.
Kvartaalin parhaimmistoa.

Hehkuvaa loppusyksyä kaikille blogiani seuraaville!

Kommentit

  1. Kiinnostava osavuosikatsaus. :) Kvartaalin parhaimmistosta tuttu on minulle vain Lumikko. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lumikko onkin tuntemisen arvoinen. :) Mietin, kehtaanko sanoa mutta sanonpa nyt kuitenkin: Cattonin Harjoitukset on arvioitu eräässä Kirjainten virrassa -blogissa. Minulla on siihen linkkikin tuolla postauksessa. :D

      Poista
    2. missä kuvassa on Cattonin kirja? :o

      Poista
    3. Haa, nyt tajuan. Se on tekstissä nimetty samoin kuin tuossa alimmassa kuvassa. Joo, on minulle tietysti Harjoitukset tuttu. :-)

      Poista
    4. Cattonin kirjassa oli niin ruma kansi, etten ottanut sitä loppupotrettiin. :) Ehkä siihen olisi tosiaan voinut ottaa kaikki palkintosijoille päässeet, niin olisi ollut selkeämpää.. Harjukaupungissa oli kauniit kannet, mutta Jääskeläinen oli jo tuolla Lumikolla edustettuna niin arvelin että riittäköön se. No, seuraavaan kvartaalikatsaukseen sitten kaikki palkitut mukaan loppukuvaan. :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Priorisointikysymys, mihin haluaa vapaa-aikansa käyttää (työaikana en sentään kaiva kirjaa esiin kahvitauolla). Tätä kirjoittaessani totesin itsekseni, että minun lukuaika on pois lähinnä tv:n katselusta, sitä ei paljon tule töllöteltyä. Toki meillä on tv, jopa kaksi kipaletta. :)

      Poista
    2. Niin. Meilläkin lukee koko porukka. Jopa tyttö joka on kesällä täyttänyt 5 vuotta, oppi sujuvasti lukemaan keväällä. Televisiota ei enää jurikaan katsella, paitsi jotain elokuvia.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.