Mika Waltari: Fine van Brooklyn

Oman kirjahyllyn lukuprojekti osa 1/4 on viimeinkin käynnistynyt. Aloitus on varovainen, kotimaista klassikkokirjailijaa pitää nautiskella pieninä annoksia... Mika Waltari sai kunnian aloittaa projektin pienoisromaanillaan Fine van Brooklyn (WSOY, 1987). Tämä kirja on odottanut lukemistaan kirjahyllyssäni kauan, Waltarin tiiliskivien välissä. Kirjan takakannessa on lainaus Waltarilta: "Ainakin omasta mielestäni olen saanut parhaat taiteelliset tulokset juuri käyttämällä pienoisromaania teosten muotona." Taiteellista vaikutelmaa en tässä uskalla lähteä arvioimaan, mutta Fine van Brooklyn oli varsin viehkeä lukukokemus.

Fine van Brooklyn on kirjoitettu vuonna 1938 ja Waltarilla on siinä nykylukijan silmiin ihastuttavan vanhahtava kirjoitustyyli. Myös kirjan tarina on herttainen: Pariisissa opiskeleva suomalaispoika lähtee lomamatkalle Ranskan rannikolle Carnaciin, tapaa hollantilaistytön ja rakastuu. Pojan ja tytön ensikohtaaminen on hellyttävä:

"Kukkulan laella, vain muutaman metrin päässä minusta, lepäsi nuori tyttö maahan levittämällään vaipalla.
    Hän otti aurinkokylpyä, sillä hänen yllään oli vain haalistunut vaaleansininen uimapuku. Hän lepäsi silmät ummessa selällään, kädet ujostelemattomasti pään alla, ja hänen jäsenensä olivat sirosti pyöreät ja tasaisesti joka puolelta ruskettuneet. Päänsä ympärille hän oli sitonut punertavan harson ja uimapuku oli ylhäältä vedetty alas niin että heti käänsin tyrmistyneen pääni pois veren hulvahtaessa kuumana kasvoihini." (s. 28-29)

Tyttö, Josefine van Brooklyn eli tuttavallisemmin Fine, saa suomalaispojan pään pyörälle ja pienoisromaanin sivuilla käydään läpi nuoruudenrakkauden katkeransuloiset vaiheet ensisuudelmasta eroon. Fine van Brooklyn on melkoinen leikittelijä, sen joutuu suomalaispoika huomaamaan. Waltari onnistuu hienosti loihtimaan silmieni kuvan kesäisestä Ranskasta, viattomasta suomalaispojasta ja hänen ensirakkaudestaan. Pidin tästä pikkuromaanista, siinä oli miellyttävän vanhanaikainen tunnelma ja herttaista viattomuutta suurien tunteiden äärellä.

Fina van Brooklyn muualla verkossa: Luen mutta en kirjoita -blogissa Fine ei herättänyt suuria tunteita, eikä Kuuttaren lukupäiväkirjassakaan  oikein pidetty kirjasta. Sanalaivueet arvioi kirjan keskinkertaiseksi, Aamuvirkku yksisarvinen antaisi sille neljä tähteä.
 
Kirjan tietoja:
Mika Waltari: Fine van Brooklyn (1938)
Julkaistu kokoelmassa Kolme pienoisromaania
WSOY, 1987
85 sivua

Kommentit