Antonin Varenne: Fakiirit

Onnea on löytää uusi, hyvä dekkaristi. Antonin Varennen Fakiirit (WSOY, 2012) on ranskalainen laatudekkari, joka todella on lukemisen arvoinen. Tunnustan lainanneeni sen kansiliepeen huomautuksen vuoksi: "tuore uusi tuttavuus, jota verrataan usein ranskalaisten suosikkidekkaristiin Fred Vargariin." Fred Vargas on helmi dekkaristien joukossa, ja ajattelin, että katsotaanpas mitä keskinkertaisuutta Vargasin varjolla tällä kertaa yritetään markkinoida. Yllätyin iloisesti, sillä Varenne on paljon keskinkertaisuuden yläpuolella eikä tarvitse vetoapua Vargasilta - Fakiirit pärjää mainiosti omillaan. Jos Vargasia ja Varennea kuitenkin haluaa vertailla, Varenne on mielestäni paljon realistisempi kuin Vargas. Tokihan molemmista löytyy omalaatuinen rikoksia ratkova poliisi, mutta Fakiirien perusteella Varennen maailma on raadollisempi ja mustanpuhuvampi.

Fakiirien aloitus on tyylikäs.

Fakiirit sijoittuu Pariisiin. Rikoksia Fakiireissa rikoksia ratkoo itsemurhayksikön päällikkö, rikosetsivä Guérin yhdessä alaisensa Lambertin kanssa. Guérin ja Lambert muodostavat klassisen älykäs poliisi, tyhmä poliisi -parin, mutta aika pikantein maustein. Guérin on pieni mies, joka hautoo aivoissaan salaliittoteoriaa itsemurhista, jotka ovat taitavasti lavastettuja murhia. Mutta mikä on rikos, jota Fakiireissa ratkotaan? Pitkän aikaa vaikutti, ettei mitään rikosta oikeasti olekaan. Guérin ja Lambert rämpivät itsemurhien keskellä ja toisessa tarinalinjassa ranskalais-amerikkalainen psykologi, metsän keskellä hippityyliin asuva John P. Nichols saa kuulla ystävänsä, fakiirishow'ta vetävän Alanin kuolemasta. John lähtee Pariisiin tunnistamaan ystävänsä ruumista ja tutustuu hänen kuolemaansa johtaneisiin olosuhteisiin. Hiljalleen Guérinin ja Johnin tiet kohtaavat ja kyllä, Fakiireissa on tapahtunut myös rikos. Loppuratkaisu on hätkähdyttävä, ei siitä sen enempää - lue itse!

Varenne on kirjoittanut neljä dekkaria, joista Fakiirit on ilmeisesti ainoa suomennettu. Toivottavasti Varennea suomennetaan jatkossakin! Fakiirit teki minuun vaikutuksen, Varennen tuotantoa tekisi heti mieli lukea lisää. Fakiirien henkilöhahmot ovat persoonallisia ja kiehtovia, tarinassa on erikoisia piirteitä ja synkkyyttäkin. Vaikka mainitsinkin, että varsinainen rikos antoi odottaa itseään Fakiireissa, kirja imaisi minut täysin mukaansa. Suosittelen lämpimästi dekkarien ystäville!

Fakiirit muualla verkossa: Kustantajan kirjaesittely. Kirja-arvostelu Crimepieces -blogissa.

Kirjan tietoja:
Antonin Varenne: Fakirs (2009)
Suomennos Saara Pääkkönen
Päällys Marjaana Virta
WSOY, 2012
298 sivua

Mistä minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit