Kauko Röyhkä: Miss Farkku-Suomi

Sanonpa vaan, että on outoa lukea kirjaa, joka sijoittuu omalle asuinpaikkakunnalle. Siinähän ei ole mitään omituista, että liikutaan vampyyrien keskellä Moskovassa tai ollaan karnevaaleissa Trinidadissa (bloggaamaton kirja, coming soon...) mutta hyvänen aika, Pokkitörmä, Raatista näkyvät kirjavat kerrostalot, Välivainion alikulkutunneli ja Kiikeli - minähän tiedän nämä paikat ihan oikeasti! Ja näillä tutuilla kulmilla liikutaan Kauko Röyhkän Miss Farkku-Suomessa, joka on ensimmäinen Kirjapassi-kirjani.

"Pike pyörii mielessä vieläkin, vaikka siitä on jo yli vuosi aikaa kun meidän välillämme on ollut jotain. Lauluissa Pike on muuttunut myyttiseksi olennoksi, Miss Farkku-Suomeksi, joka symbolisoi jotakin saavuttamatonta naiseutta. Runoilijoilla on muusansa, jotka ovat yleensä eteerisen herkkiä ja kauniita naisia. Pike ei ole eteerinen eikä herkkä, mutta se on minun muusani. Tai siis se Pike, mikä minä muistan. Nykyinen Pike on Henri Hakalan ladylike-tyttöystävä ja se varmaan nauraisi jos tietäisi, että olen sepittänyt siitä biisejä." (s. 148)

Näihin sanoihin tiivistyy mielestäni olennainen Miss Farkku-Suomesta: 16-vuotias oululaisnuorukainen Välde haaveilee kauniista Pikestä, purkaa luomisentuskaansa laulujen sanoihin ja bänditouhuihin, ja koettaa parhaansa mukaan hankkia tärkeitä kokemuksia, erityisesti naisiin liittyviä kokemuksia. Pala nuoren miehen kasvutarinaa aikuisuuden kynnyksellä, sitä on Miss Farkku-Suomi.

Röyhkä kirjoittaa hyvin. Tarina etenee sujuvasti, ja dialogit ovat mukavaa luettavaa. Oulun murretta on kirjan vuoropuheluissa jonkin verran, mutta ainakaan minulle se ei liiaksi hyppinyt silmille tai ärsyttänyt. Kirjan tärkeät naishahmot, Pike ja Kara, ovat melkoisia toistensa ääripäitä. Kaunis, saavuttamaton luokkakaveri  ja maailmaa nähnyt, 30-kymppinen aikuinen taiteilijanainen. Välden poukkoilu heidän välillään on tärkeä osa kirjan juonta.

  
Pitkän harkinnan jälkeen päädyin rengastamaan keskimmäinen naamankuvan. Kirja ei ole missään tapauksessa huono, muttei myöskään aivan loistelias. Lukukokemus oli 'ihan kiva', mutta kirjan aihe ei ollut aivan omaa sydäntä lähellä - nuoruuden maailmantuska-vaiheen olen jo selvittänyt, ei minulla ole tarvetta työstää aihetta enää kirjojen kautta :). Valitsin siis neutraalin naaman. Henkisen plus-merkin sille voin vielä lisätä, sillä Röyhkän kirjoitustyyli oli minulle positiivinen yllätys.

Muualla verkossa: Miss Farkku-Suomea on luettu esimerkiksi näissä blogeissa: Sallan lukupäiväkirjaBooking it some more, Kirja-aitta ja Lukukausi. Miss Farkku-Suomelle on myös hiljattain ilmestynyt jatko-osa, josta on kirjoitettu ainakin Lukutoukan kulttuuriblogissa.

Kirjan tietoja:
Kauko Röyhkä: Miss Farkku-Suomi
Like, 2003
303 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit