Hannele Klemettilä: Ritari Siniparta. Gilles de Rais'n tarina.

Hannele Klemettilän Siniparta (Atena, 2005) on kaunis ja kiintoisa tietokirja. Otsikkonsa mukaisesti se valottaa lukijalle ranskalaisen paronin Gilles de Rais'n (1404-1440) vaiheita. De Rais tunnetaan myös nimellä Ritari Siniparta hänen tekemiensä lastenmurhien ja harjoittamansa mustan magian vuoksi. Dekkarien ja mysteerien ystävänä kiinnostuin Klemettilän kirjasta, kun sen sattumalta kirjaston hyllyssä huomasin. Luen tietokirjallisuutta hyvin vähän, mutta Siniparran vetävästi laadittu takakansiteksti houkutteli minut lainaamaan kirjan. Keskiaika, musta magia, rutto, Gillesin polttaminen roviolla - siinä nippu kiinnostavan kuuloisia aineksia.

Siniparran tarinasta löytyy runsaasti tietoruutuja ja paljon kuvia.
Klemettilä lähestyy aihettaan laveasti. Kirjassa kerrotaan paljon yleistä keskiaikaan liittyvää tietoa ja joitakin aiheita on eristetty faktaruutuihin. Klemettilällä on myös hyvin objektiivinen asenne aiheeseensa. Hän tuo esille keskiaikaan ja de Rais'in liittyviä yleisiä uskomuksia (esimerkiksi ettei keskiajalle rakastettu lapsia samalla tavoin kuin nykyään) ja perustelee, miksi asia kenties ei ole aivan niin mustavalkoinen. Musta magia ja lastenmurhat nousevat esille vasta kirjan loppupuolella, eli näillä kiehtovilla aiheilla ei mitenkään mässäillä kirjassa. Kirjassa käsitellään myös Orleansin neitsyttä eli Jeanne d'Arcia. Minun hatarat tietoni hänestä ovat tähän asti olleet peräisin lähinnä fiktion puolelta, mutta oli mukavaa lukea tämän kuuluisan neitsyen vaiheista aivan faktatietoakin.

Siniparta on hyvä tietokirja. Klemettilän kirjoitustyyliä lukee mielikseen. Hän ei tee tietokirjasta dekkaria, mutta ei myöskään kirjoita liian akateemista tekstiä. Keskiajasta kiinnostuneille Siniparta on erinomainen kirja, jossa on kaiken muun hyvän lisäksi todella kaunis kansilehti.

Muualla verkossa: Kirja-arvostelu Agricolassa. Bongasin myös Ylen sivuilta Klemettilään liittyvän dieettivinkin(!).

Kirjan tietoja:
Hannele Klemettilä: Ritari Siniparta. Gilles de Rais'n tarina.
Graafinen suunnittelu: Keto/Susanna Raunio
Atena, 2005
246 sivua (+lähde-ja viiteluettelo) 

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit