TBR-vuori: Suden vuosi kiidätti Haltille!

TBR-vuorenvalloitusprojektini alkoi marraskuussa 2015. Viime toukokuussa kipusin Kolille ja nyt heiluttelen jalkoja Haltilla. Eli 25 kirjaa 100 kirjan listalta on luettu! Jee! TBR-vuoriprojekti on kokonaisuudessaan edennyt vasta neljänneksen, mutta näiden välinyppylöiden valloitus on kumman palkitsevaa. Tuntuu, että jotain edistystä omien kirjojen lukemisessa tapahtuu, vaikka lukuvauhtini on ollut vain keskimäärin noin 1,5 TBR-kirjaa kuussa. 

Lukuvauhti on minulle sopiva, sillä TBR-vuoren valloitus on säilynyt mielekkäänä projektina. Tämän vuoden aikana se saa pikkuisen vetoapua myös Hyllynlämmittäjät-pinosta, sillä osa pinoni kirjoistani sisältyy tälle laajemmalle TBR-listalleni. Eli minulla on siis kolmensorttisia TBR-kirjoja omissa hyllyissäni: 100 kirjan listalla olevat, Hyllynlämmittäjä-listan kirjat ja sitten ne onnettomat, jotka eivät ole kelvanneet millekään listalle. Monimutkaista? Joo, vähäsen alkaa olla mutkikkuutta ilmassa, kun omasta hyllystä valitsee luettavaa. Hyllynlämmittäjälista oli silti liian iso houkutus vastustettavaksi, ja koetan säilyttää rennon otteen kaikkien listojeni kanssa.

Koko kirjalistani löytyy alempaa postauksesta, mutta ennen tarkempia kommentteja muutama sananen Virpi Hämeen-Attilan Suden vuodesta (Otava, 2003), joka vei minut Halti-tunturin huipulle. Kirjasta on tehty elokuva, mutta se on minulle tuttu vain trailerista. Hyppäsin siis vailla suurempia ennakkotietoja Helsingin yliopistomaailmaan sijoittuvaan ihmissuhdekeitokseen, joka tarjoaa lähes 400 sivua juttua siitä, kuinka varakas rouva kyllästyy akateemiseen mieheensä, mies putoaa pilvilinnoista karuun todellisuuteen ja sieltä hänet pelastaa viileän älykäs nuori naisopiskelija (kaunis, totta kai). 

Kirjan alaotsikko kuvaa tarinaa komedialliseksi, mutta itse en komedian aineksia Suden vuodesta tavoittanut. Surkuhupaisuutta ja hellyttävän ennakoitavia juonenkäänteitä sen sijaan löytyi. Ja myös hellyttävän vanhentunutta tekniikan sanastoa, sillä yksi jos toinenkin käytti kirjassa tekstinkäsittelylaitetta. Eikö vuonna 2003 puhuttu vielä tietokoneista? Ehkäpä ei. Suden vuosi oli helposti luettava ja vähän muistikuvia jättävä kirja, joka saa minulta kaksi tähteä Goodreadsiin.

Haltin matkan parhaimmistoa ja loppunykäys.


Haltille kipusin näillä kirjoilla (25 kirjaa luettu 100 kirjan listalta):

13.Anne Taraba: Salaperainen Garbo
14. Alice Munro: Valkoinen tunkio
15. Sarah Waters: Vieras kartanossa
16. Isabel Allende: Henkien talo
17. Leo Tolstoi: Anna Karenina
18. Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia
19. Kate Morton: Hylätty puutarha
20. Jhumpa Lahiri: Kaima
21. Majgull Axelsson: Huhtikuun noita
22. Daphne du Maurier: Rebekka
23. Katri Lipson: Jäätelökauppias
24. Iain Banks: Siirtymä
25. Virpi Hämeen-Anttila: Suden vuosi

Halti-etapin kolme parasta kirjaa erottuivat selvästi muista: Henkien talo, Anna Karenina ja Rebekka olivat omassa luokassaan, ja saivat minulta 5 tähteä Goodreadsiin. Heikoimpia kirjoja olivat Watersin Vieras kartanossa ja Eugenideksen Naimapuuhia, joille irtosi vain yksi tähti. 

Yksi kesken jätettykin löytyy. Koetan olla tavallista sitkeämpi TBR-listani kirjojen kanssa, mutta silti Jun’ichirō Tanizakin novellikokoelma Unien silta oli minun makuuni liian puisevaa luettavaa. Tämä oli minulle yllätys, sillä Tanizakin Avain oli Koli-etappini parhaimmistoa. Odotin novelleilta samanlaista herkullista purevuutta, mutten tavoittanut kumpaakaan kirjan kahdesta ensimmäisestä novellista, ja siihen lukemiseni sitten jäi. 

Kokoelman ensimmäinen novelli kertoi ikäväluonteisen ylhäisönaisen ja häntä alamaisesti palvelevan miehen musiikkipitoisesta suhteesta. Odottelin aikani tarinaan särmikkyyttä ja erikoisuutta, kunnes viimein tuskastuin yksioikoiseen tarinaan. Ehkä jotain oli japanilaisittain kätketty rivien väliin, mutta ne hienoudet jäivät minulta tavoittamatta. Kirjan toinen novelli ei puhutellut minua senkään vertaa. Muistaakseni mies matkusti siinä junalla jonnekin, kärsi fobioista ja lyhykäisen novellin päätteeksi hämmästelin jälleen, missä on se Tanizaki, joka kirjoitti Avaimen. Kirja lähti kirjaston kierrätyshyllyyn. 

Sellainen oli matkani Haltille. Seuraavaksi on edessä 15 kirjan taival Galdhøpiggenille. Tässä vielä lista kirjoista, joilla kipusin haasteen ensimmäiselle huipulle eli Kolille:

Koli saavutettu 20.5.2016 (Kolilla ollaan -postaus):

1. Dominguez, Carlos Maria: Paperitalo
2.  David Suchet: Hercule Poirot ja minä
3. Antoine Laurain: Punaisen muistikirjan nainen
4. L. M. Montgomery: Sininen linna
5. Cecilia Ahern: Sadan nimen mittainen matka
6. Käärmeenliekit - suomalaisia lohikäärmetarinoita  
7. Susan Fletcher: Irlantilainen tyttö
8. Katharine Hepburn: Afrikan kuningatar
9. Jun’ichirō Tanizaki: Avain
10. Colin Meloy: Maanalainen sysimetsä
11. Cristina López Barrio: Mahdottomien rakkauksien talo
12. Zadie Smith: Kauneudesta


***

Helmet-lukuhaasteessa Suden vuosi sijoittuu kohtaan 20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö (Sari Karaslahdella on epilepsia).

Goodreads: Suden vuosi saa 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Luettua, Illuusioita
Kirjan tietoja:
Virpi Hämeen-Anttila: Suden vuosi - Komediallinen kuvaelma vuosituhannen lopulta
Otava, 2003
399 sivua

Kommentit

  1. Kirjavuorenvalloituksesi etenee hienosti, ja hyvillä kirjoilla! :)

    Keräsin aikanani TBRlistan omasta hyllystäni ja etenen kohdassa 10. Nyt on kuitenkin tullut uutta puhtia monen haasteen myötä tähänkin urakkaan.

    Suden vuosi oli minulle aikoinaan pettymys. Pitkästyttävä ja teennäinen, vaikka sitä oli kehuttu paljon. Sittemmin luin tunnollisesti toisenkin kirjan kirjailijalta - sain sen joululahjaksi -ja se oli vielä puuduttavampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Hämeem-Anttilan 20-luvulle sijoittuvasta dekkarisarjasta ekan osan, mutta se ei vakuuttanut... tosin syy saattoi olla kehnon lukijan, "luin" siis äänikirjana. Mutta näiden perusteella en ole kovin innokkaasti kokeilemassa häneltä enää muuta. :) Tsemppiä sinulle omien tbr-kirjojen kanssa. :)

      Poista
  2. Olen lukenut aika montakin Hämeen-Anttilalta, mutta ei niistä ole nimiä eikä muutakaan jäänyt mieleen. Henkien talo oli ihana minustakin, ja tuo Rebekka pitäisi lukea. Muistan nimittäin hienon postauksesi siitä.
    PS En uskalla TBR-lista mielessä meidän hyllyä tiirailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rebekka on upea kirja, suosittelen lämpimästi sitä. :) Heh, sehän on vaan hyvä että kotona on luettavaa käden ulottuvilla. Mutta niitä voi mainiosti lukea ilman mitään listojakin. Minulle tämä on ollut mukava kannustin tarttua omiin kirjoihin, ainakin tähän asti.

      Poista
  3. Voihan nenä, minä olen lukenut noista 25 kirjasta vain 3. Onkohan maailmassa liian paljon kirjoja? ;-)
    Hämeen-Anttilalta en ole lukenut paljon, jonkun vain lieviä muistijälkiä jättäneen vuosia sitten ja nyt ne historialliset dekkarit. Dekkareista pidin varsinkin ajankuvauksen ansiosta.
    Vuorta en uskalla itselleni rakentaa, kun tunnun jo muutenkin tarpovani korvessa kaikkien listojeni ja "pakko lukea" -haasteideni kanssa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, liikaa on kirjoja, mutta mitäs tuosta. Riittääpähän kaikille jotain oman maun mukaista luettavaa. :) Hämeen-Anttilan dekkarisarjan lukeminen on jäänyt minulla ensimmäiseen osaan, ja senkin kuuntelin äänikirjana. En tykännyt lukijan tyylistä, joten intoni jatko-osiin lopahti siihen.

      Poista
  4. Erilaiset lukulistat ovat hauskoja ja houkuttelevia, mutta kokemuksesta valitettavasti tiedän, että omalla kohdallani niistä ei tule mitään :( Seurailen silti mieluusti toisten onnistumisia! Välietapointi on hyvä idea.

    Muistan hyvin, kuinka innoissani olin kuullessani Virpi Hämeen-Anttilan ryhtyneen kirjoittamaan romaania. Suden vuoteen tartuin nälkäisenä. Odotin sivistynyttä, jotain 'enemmän' kuin aiemmin kotimaisilta lukemastani. Petyin, mutta en karvaasti. Petyin kuitenkin. Yllättävän lapsenomaista ja kuten kuvaat, viattoman ennalta-arvattavaa. Koetin päästä kirjailijan makuun sitkeästi, mutta vasta hänen Kalle Björk -dekkarisarjansa on lopulta tehnyt odottamani vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suden vuosi oli pettymys minullekin. Tuon aihepiirin ja tapahtumaympäristön tiimoilta olisi luullut irtoavan romaaniin jotain enemmän, kun ainakin se ympäristöpuoli on kirjailijalle tuttu.

      Olen itsekin hieman hämmästynyt, kun tämä TBR-vuorihomma on vielä hengissä ja etenee. Ilmeisesti lukutahti on sopivan hidas, ja sekin kai auttaa, etten kovin usein kurki listaa ja sen tilannetta. Sielläpähän olla möllöttää blogin kätköissä. :)

      Poista
  5. Hatunnosto sitkeästä ja sinnikkäästä vuorikiipeilystä! Minulla ei nämä suunnitellut lukulistat toteudu juuri koskaan, vaikka hyllynlämmittäjä-haasteeseen lähdinkin mukaan. :)

    Jatkukoon lukuvuoren valloitus yhtä menestyksekkäästi jatkossakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Minä mietin jonkin aikaa, viitsinkö lähteä Hyllynlämmittäjiin mukaan, kun minulla oli jo tämä isompi lista. Mutta listojahan maailmaan mahtuu, ja päätin, että jo muutama luettu hyllynlämmittäjä riittää minulle. Niinpä nämä osin päällekkäiset listat eivät ainakaan toistaiseksi ole stressanneet.

      Poista
  6. Luin Suden vuoden joskus nuorehkona kirjallisuuden (sivuaine)opiskelijana. Yliopistomaailman kuvaus sinänsä kiinnosti, tosin muistan ärsyyntyneeni, etten tunnista kaikkia kirjoja, joihin Suden vuodessa viitattiin. Juonesta en paljon muista.

    Tietokoneista kyllä puhuttiin vuonna 2003, mutta olisiko niin, että tekstinkäsittelylaite on jotenkin yksipuolisempi vekotin? Ei nettiyhteyttä tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viittauksista meni varmaan minultakin paljon ohi, joskin niistä on kirjan lopussa luettelo mikä tuntui romaanin kohdalla vähän erikoiselta. Mutta takerrun harvoin tämmöisiin seikkoihin, sillä kirjallisuuden tuntemukseni ei todellakaan ole sillä tasolla että voisin olettaa tunnistavani viittauksia, edes klassikkotason kirjoihin. :)

      Hmm, jotenkin yhdistin automaattisesti tekstinkäsittelylaitteen tietokoneeseen, mutta olisikohan sitten tarkoitettu esim. jonkinlaista kirjoituskonetta? Silloin olisi sitten voinut puhua kirjoituskoneesta. Mystinen tekstiä käsittelevä laite esiintyi kirjassa useampaan otteeseen, joten se jäi jotenkin hassuna yksityiskohtana mieleen. :)

      Poista
  7. Ai niin, minäkin joskus osallistuin tähän vuorenvalloitukseen, mutta luovuin koska vuori kasvoi koko ajan ja sitten menin ihan sekaisin ja muutin vuoren vain "kirjahyllyksi". Se oli siis alun perin olevinaan TBR-lista, mutta en malttanut olla sorkkimatta sitä eli lisäilin sinne mielivaltaisesti kirjoja :D

    Olen lukenut joitakin Hämeen-Anttilan romaaneja ja pitänyt niistä. Tätä Suden vuotta on muutama toverini minulle kehunut, mutta en ole saanut sitä aikaiseksi lukea vaikka kirja on minulla omassakin hyllyssä (ollut varmaan 10 vuotta, heh). Olen aloittanut sitä pari kertaa, mutta jätin melko pian kesken (oletan, että aika oli väärä). Nyt kun tuli Hämeen-Anttilasta puhe, niin minulla on muutama muukin hänen kirjansa hyllyssäni: voisi lukea häneltä jotain pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin vuoreni kasvaa koko ajan (just postailin alkuvuonna ostamistani pokkareista...), mutta toisaalta kierrätän näitä luettuja aika raa'alla käden eteenpäin. Vain ne parhaat saavat jäädä odottamaan toista lukukertaa. Näistä jo luetuista varmaankin alle puolet on minulla enää kotona (poislukien e-kirjat, mutta nehän ei vie fyysistä tilaa).

      Onhan tämä TBR-homma kieltämättä vähän sekavaa, erityisesti nyt kun mulla on tuo hyllynlämmittäjät-lista vielä erikseen. :D Omien kirjojen lukemisesta saa tehtyä todella hankalaa puuhaa, jos niin vaan haluaa... Mutta ainakin vielä tämä vuorenvalloitus on edennyt enempi ilon kuin stressin kautta. :)

      Poista
  8. Oletpas lukenut hyvin valloitusta varten! Itse olen lukenut pinostasi vain kaksi kirjaa (Irlantilaisen tytön ja Rebekan). Omistan Hämeen-Anttilan teoksen Päivänseisaus, mutten ole sitä vielä lukenut - hyllyihini kertyy kirjoja nopeampaan tahtiin kuin ehdin niitä lukea. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet lukenut hyvät kirjat. Rebekka oli minulle tosi hyvä, tekisi mieli lukea se uudestaan vaikka luin kirjan alkuvuodesta :). Fletcherin kirjastakin pidin, mutten ole vielä tullut lukeneeksi muuta häneltä.

      Poista
  9. Hienoja kirjoja ja hauska valloitushaaste! Sudenvuoden taisin itse lukea jo lähemmäs 8 vuotta sitten, muistaakseni silloin pidin, pidin Hämeen-Anttilasta noin yleisestikin paljon. Mutta luulen että nyt jos lukisin niitä uudelleen, en ehkä saisi enää ihan sitä samaa irti kuin silloin nuorempana, joten ymmärrän vain muutaman tähden. Ja Naimapuuhat, voi se on ollut minullekin ihan hurja pettymys, yksi tähti taisi irrota minultakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella harmi, että nämä pari yliopistomaailmaan sijoittuvaa kirjaa ovat olleet niin heikkoja. Naimapuuhien suhteen odotukseni olivat tosi korkealla, ja oli melkoinen pettymys huomata, miten puisevasti kirja lopulta eteni. Lukisin kyllä mieluusti yo-ympyröiden kirjoja enemmänkin. Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin on tietysti aivan huippu, luin sen opiskelutaipaleeni alussa ja hurahdin kirjaan täysin. :)

      Poista
  10. Muistan Suden vuoden tehneen aikoinaan minuun vaikutuksen. En tiedä, miltä se nyt tuntuisi. Hämeen-Anttilan tuotanto on hieman epätasainen.

    Kirjan tapahtumat muuten sijoittuvat 1990-luvulle - siksi ne tekstinkäsittelylaitteet; ei ollut tietokonetta jokaiikalla, mutta sana toki oli olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, niinhän kirjan alaotsikko kertoo, vuosituhannen lopulla ollaan. Huomasin koko otsikon vasta tätä juttua kirjoittaessani, ja se ilmeisesti häipyi mielestä saman tien. :) Sepä selittääkin tekstinkäsittelylaitteet. Tekniikka menee niin nopeasti eteenpäin, että tuommoinenkin sana tuntuu nyt jo hupaisalta.

      Poista
  11. Onko tästä tehty joskus tv-sarja tms? Idea tuntui niin kovin tutulta, näen jopa näyttelijät silmieni edessä, mutta kirjaa en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta on tehty elokuva, ja pääosissa ovat Krista Kosonen ja Kari Heiskanen. En ole leffaa nähnyt, mutta trailerin perusteella näyttelijävalinnat ovat olleet osuvia.

      Poista
  12. Kiva idea tuo TBR-vuorikiipeily, välietapit tuovat varmasti mielekkyyttä huimaan sadan kirjan lukupinoon :) Halti-kirjoistasi olen lukenut vain Anna Kareninan, Rebekan olen tosin nähnyt näyttämöllä ja muistan että se oli vaikuttava tarina. Tsemppiä ja intoa Galdhøpiggeninille kiipeämiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut mukava taustaprojekti, mutta ilman noita välietappeja olisin uuvahtanut jo aikapäiviä sitten. Rebekka olisikin jännä kokea jossain ei-kirjallisessa formaatissa. Nyt kirja elää päässäni aika voimakkaana, joten olisi kiva testata, miten esim. näyttämöversio toimii mielikuviani vasten.

      Poista
  13. Olen lukenut tuosta listasta vain Hylätty puutarha kirjan. Mukavaa luku-urakkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hylätty puutarha oli mukava, kesäinen kirja (ja luinkin sen kesällä, mikä on ihan täydellinen lukuaika ko. kirjalle). Kiitos :)

      Poista
  14. Luin Suden vuoden kymmenisen vuotta sitten ja muistelen pitäneeni romaanista. Taisin olla aika sopivassa iässä ja elämäntilanteessa (opiskelija itsekin). Päähenkilön epilepsia jäi vahvasti mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epilepsia toi sentään vähän vakavuutta Suden vuoteen, ja oli minusta hyvä lisä kirjaan. Joo, ehkä tämä oli minullekin toiminut paremmin vähän nuorempana. Nykyään olen ehkä vähän kriittisempi lukija :).

      Poista
  15. On se vaan ihanaa, miten hirveän monella tavalla sitä voi lukemisiaan ohjailla. Rakastan kaikkia kirjalistoja. Minullakin on monia pinoja ja lähdin tuohon hyllynlämmittäjään mukaan, että saisin muutaman hyllyyn lukemattomana juuttuneen pois listoilta. No, heti ensimmäinen valitsemani teos oli vähän pettymys, mutta sitkeästi eteen päin.

    Olen tuon Suden vuoden joskus lukenut, mutta en nyt siitä enää kauheasti muista. Tietokoneita käytettiin yleisesti jo 90-luvulla, joten ihmetyttää tuo teksinkäsittelylaite vai onko niin, että kirja sijoittuu vanhempaan aikaan kuin mitä julkaisuvuosi on?

    PS. Ihailen aina perusteellisuuttasi näissä listauksissa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pidä itseäni listaihmisenä, mutta on nämä kaikenlaiset kirjalistat silti mukavia - niin kauan kun niitä ei liian vakavasti ota. Minua ei suuremmin haittaa, vaikken saisi joltain listalta kuin muutaman kirjan luettua. Ehkä nekin olisivat jääneet lukematta ilman sitä listaa, joten eipä ollut turha lista sekään. :)

      Suden vuosi sijoittuu 1990-luvun lopulle, ja muistini on niin heikko, etten laisinkaan muista millaisilla vempaimilla silloin kirjoiteltiin. Ko. kirjassa tekstinkäsittelylaitteet olivat selvästi kovassa käytössä.

      Poista
  16. Minä muistaakseni pidin Suden vuodesta kun luin sen monta vuotta sitten ja se on kirja jonka haluaisin (jostain syystä) lukea uudelleen. Pidän Hämeen-Anttilasta ja kirja ainakin vetosi nuorempaan minääni. En tosin tiedä sytyttäisikö enää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa toki ottaa uusintalukuun, jos siltä tuntuu. Tämä on vähän kevyempi kirja, jota on varmaan kiva lueskella jos jo jotain "raskaampaa" kesken.

      Poista
  17. Mä olen pitänyt Hämeen-Anttilan vanhemmista kirjoista, kuten juuri tästä Suden vuodesta. Uudemmista en ole kaikkia edes kokeillut, kun osa niistä muutama vuosi sitten julkaistuista ei ollut enää yhtä hyviä.

    Osallistuin tähän vuorikiipeilyhaasteeseen silloin vuosia sitten. Nyt voisi olla ehkä hyvä aika uusinnalle ja tapasi toteuttaa se välietappien avulla voisi olla itsellenikin toimiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuorikiipeilyhaaste on ollut kiva, ja tätä kannattaa toki kokeilla uudemmankin kerran. Voihan ne omat vuoret olla pienempiäkin... minua jotenkin hieman lannistaa just nyt se, että seuraava nyppylä on todellakin 15 kirjan päässä. Taitaa olla syksy pitkällä, ennen kuin siellä ollaan.

      Poista
  18. Mielenkiintoinen kurkistus listaihmis(t)en kirjamaailmaan! Oma lukemiseni on niin haahuilemista, että ainoa taitaa syntyä Helmetin historiatietoihin. Sieltä on sitten hyvä kaivella esiin lainassa olleita, mutta ajan puutteen (ja laina-ahneuden) vuoksi lukematta jääneitä ;-)

    Lohduttavaa lukea, ettei Hämeen-Anttilan yliopistomaailman kuvaus pure moneen muuhunkaan. Jonkun vastaavan (ei muistaakseni kuitenkaan Suden vuosi) aloitin joskus takavuosina. Kilttinä tyttönä tankkasin sitä aika pitkään, mutta hyydyin jo ensimmäisellä kolmanneksella.

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen pitänyt itseäni haahuilevana lukijana, mutta taitaapa sisälläni silti asua pieni listaihminen. :) Minä en enää jaksa olla kovin kiltti lukemisten suhteen. Hyviä kirjoja on niin paljon, etten mielelläni käytä huonoihin aikaan. Suden vuosi oli sen verran kevytlukuinen, että sen jaksoin sinnitellä loppuun asti. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.