Kirjastossa: Kastellin kirjasto

Joissakin blogeissa (mm. Unelmien aika) on näkynyt kuvajuttuja paikallisista kirjastoista, ja päätin itsekin kokeilla vierailua johonkin Oulun alueen kirjastoon. Yleensä lainaan kirjani kilometrin päässä kotoa sijaitsevasta lähikirjastostani, ja silloin tällöin käyn keskustan pääkirjastolla. Muut Oulun alueen kirjastot ovat jääneet vieraiksi. Kirjastovierailuni kohteeksi valitsin Kastellin monitoimitalossa sijaitsevan kirjaston. Monitoimitalosta on moneksi, sillä siellä on mm. päiväkoti, peruskoulu, lukio, liikuntatiloja... noin parituhatta ihmistä päivässä käyttää taloa! Oma visiittini ajoittui talvilomaviikon lopulle, joten sain käyskennellä talon käytävillä ja kirjastossa aivan rauhassa. 

Monitoimitalo on todella iso ja iloisen värinen rakennus:


Viikko sitten valmistauduttiin ylioppilaskirjoituksia varten:


Siellä se on, pieni ja avara kirjastotila. Tila löytyi onneksi helposti, vaikka monitoimitalo on valtavan iso. Pääovesta tultiin isoon aulaan, jonka oikealla puolella kirjastotila on:


Monitoimitalon yleiset tilat olivat talvilomaviikolla autiot. Tykkäsin tiloista, niiden valoisuudesta ja pirtsakoista väreistä:


Kirjastotila yläkerran parvelta katsottuna:


Kirjastossa ei ollut juuri lainkaan kiinteitä hyllyjä, vaan rullakkohyllyjä. Varmaankin kätevää - kirjaston saa halutessaan helposti muokattua aivan toisenlaiseksi. Sarjakuvaosasto oli näyttävästi esillä, ja oli mukavaa, että uutuuksia oli nostettu esittelyhyllyyn tyrkylle:


Lapsille oli järjestetty oma nurkkaus. Hiljaista oli, mutta toivottavasti kirjat löytävät lukijansa kouluviikoilla:


Monitoimitalon käyttäjissä on paljon pieniä koululaisia, ja hyllyjen korkeus lienee heille sopiva. Itse koin aikuisten kirjojen matalat hyllyt hankaliksi. 169 senttiä + korot -pituiselle lainaajalle jopa ylimmän hyllyn kirjojen tutkiminen vaati pientä kyyristelyä. Alla oleva kuva on napattu silmieni tasalta. Olen tottunut siihen, että hyllyjen väliin voi "kadota" tutkimaan kirjoja, joten olipa hassua nähdä yhdellä silmäyksellä yli kaikkien hyllyjen:


Kastellin kirjasto vaikutti mukavalta ja modernilta pikkukirjastolta. Kirjasto sijaitsee keskustan tuntumassa, mutta silti kaukana "vakioreiteiltäni", joten tuskinpa siellä tulee tämän jälkeen piipahdettua. Kirjastovierailun teko ja kuvien nappaaminen oli silti hauskaa puuhaa (ja vähän salavihkaista - outoa, miten kirjahyllyn kuvaamisestakin voi tulla sellainen olo, että kehtaakos tätä tehdä :D ), joten ehkäpä juttu saa jatko-osia jossain vaiheessa. 

Kommentit

 1. Näyttää ihanan avaralta ja pirteän väriseltä. Onpa tosiaan erikoinen hyllyratkaisu pyörineen. Ehkä hyllyt ovat siksi matalat, jotta niitä on helpompi siirrellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirreltävyys tuli ainakin itsellä mieleen, kun hyllyjä katselin. Jos olisin ko. kirjastossa töissä, kiusaus hyllyjen uudelleenjärjestelyyn voisi olla iso... Hopsaa, kirjasto onkin yks kaks ihan uudenlainen ;).

   Poista
 2. Hauskan näköinen tämä Kastellin kirjasto. En ole koskaan vieraillut, mutta melkoisen massiivinen on tuo Kastellin monitoimitalo, kun siitä on ohi mennyt.

  Olisi kivaa, jos jatkaisit juttusarjaa Oulun kirjastoista, koska suurin osa niistä on minulle vieraita. Tuttuja ovat vain pääkirjasto, jossa asioin lähes aina, ja Koskelan ja Tuiran kirjastot sekä Teuvo-kirjastoauto :) Ja Kaukovainiollakin olen käynyt muutaman kerran, kun asuin siellä noin kymmenen vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinien väritys ja isot ikkunat tekevät tilasta mukavan oloisen, ja kirjasto sopi mielestäni hyvin monitoimitalon kylkeen.

   Tätä juttua oli yllättävän kiva tehdä, joten saatanpa hyvinkin jatkaa tätä. Kirjastojahan meillä riittää, Outi-verkosto on yllättävän laaja ihan tässä Oulun lähialueellakin.

   Poista
 3. Olipa kiva käydä Kastellin kirjastossa kuviesi avulla. Olen siitä monesti ajanut autolla ohi. Rakennus tuli vasta, kun olin muuttanut tänne Turkuun. Muuten olisin luultavasti vieraillut siellä useasti. Aikaisempi Kastellin kirjasto oli siinä koululla, jonka tilalla taitaa nyt olla marketti.
  Kävin myös Ainolan kirjastossa, joka oli mukavin paikka, siirtyi sitten uudisrakennukseen meren päälle, karmea laatikko. Maikkulan kirjasto oli yksi lähikirjastoista. Puokkarilla oli yksi pikkukirjasto, kun asuin siellä, ei taida olla enää. Yleensä suuntaan ensimmäisenä kirjastoon, oli kaupunki tai kunta mikä tahansa. Pohjoisin on Inarin hieno kirjasto Sajoksessa, ja Ivalon kirjasto, jossa oli niin paljon myytäviä kirjoja, että meinasin seota. Konmareita ei saa päästää ainakaan sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puokkarilla on kirjasto Paulaharjun koulun yhteydessä, kertoo netti. En ole ko. kirjastoa käyttänyt koskaan, joten en tiedä onko se aiemmin ollut jossain muualla. Kirjastoon on tosiaan kiva tutustua silloinkin, kun on vain käymässä jossain. Ei haittaa, vaikkei pysty mitään lainaamaankaan. :) Kirjastojen kirjamyynnit ovat pahoja paikkoja... hyvää luettavaa saa niin halvalla, etten minä ainakaan osaa olla mitään ostamatta. :)

   Poista
  2. Kirjastojen kirjamyynnit on hyvä asia. Sydäntä särki ennen vanhaan, kun kirjastot veivät kirjoja kaatopaikoille. Onneksi siihen on tullut muutos :)

   Poista
  3. Todellakin, kirjamyynnit ovat ehdottomasti parempi juttu kuin se, että kuskataan suoraan kirjat kaatopaikalle (vaikka kyllä kai sinnekin jotain päätyy nykysysteemilläkin).

   Poista
 4. Kiva juttu, kiitos! Kastellia olen käynyt ulkopuolelta ihailemassa, ei ollut auki kun siitä ohi matkasin. Kirjastoesittelyt, hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. :) Toivottavasti ehdit joskus piipahtamaan.

   Poista
 5. Onpa upean näköinen ja tilava kirjasto! Hieman eri luokkaa kuin oma lähikirjastoni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruutta oli, mutta niitä kirjoja olisi mielestäni mahtunut sinne enemmänkin. Tosin eipä tullut sellaista ahtaan paikan kammoa, kun hyllyjen välissä oli rutkasti tilaa. Heh, omakin lähikirjastoni on hieman toista vuosikertaa. :D

   Poista
 6. Enpä oo Kastellin kirjastossa käyny minäkään vielä. Ei saanu käytyä sillonkaan, ku asu vieressä Kaukovainiolla. Mää oon miettiny välillä ihan tosissani, että ottaisko tavoitteeksi käydä kaikissa Oulun kirjastoissa. Siis tässä kaupungin alueella. Ei ehkä jaksa ihan Ylikiiminkiin lähtä ajeleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisikin hieno tavoite. Niiden kiertämiseen saisi jonkin aikaa kulumaan, sen verran laaja verkosto täällä vielä on, vaikka jokunen kirjasto on kai lakkautettukin. Ajattelin tässä ensi alkuun, että jos vaikka parissa-kolmessa saisi aikaiseksi käytyä niin siinähän olisi jo juttusarja. :D

   Poista
 7. No, jo on monitoimitalo, kun noin paljon saman katon alla! Mukava esittely, aina kivaa kurkata kirjastoihin (ja muihinkin paikkoihin), joissa tuskin ikinä tulee käytyä :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, talo on aika massiivisen kokoinen. Kuvassani näkyy vain yksi pienenpieni ulkonurkkaus :). Minustakin on kivaa lukea kirjastojuttuja blogeista ja verrata, millaista muualla on kotinurkkiin verrattuna :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.