2 x luontokirja: Saippa saimaannorppa & Lähiluonnon ihmeitä
Olen viime aikoina etsiskellyt luettavaa omaan Lumoava luonto -luontokirjahaasteeseeni. Haasteen myötä olen huomannut pyöriväni kirjastossa aivan eri hyllyjen äärellä kuin tavallisesti, ja kirjastoreissuihin on tullut virkistävää löytöretken tuntua. Vaikken olekaan vielä kovin montaa kirjaa ottanut lainaan, jo luontoaiheita käsittelevien kirjojen tutkiskelu on avannut silmiäni aiheelle. Monenlaista mönkijää ja ötökkää löytyy kirjojen sivuilta, ja tämmöiselle romaanien lukijalle kirjojen runsas kuvitus on ilo silmälle. Tuntuu, etten malttaisi ollenkaan syventyä teksteihin vaan minulle riittäisivät pelkät valokuvakoosteet (hmm, näin pääsikin käymään tämän jutun toisen kirjan kohdalla).
Haasteen varsinainen postauspäivä on kuun lopulla, 22.3., mutta päätin postailla parista löytämästäni lasten luontokirjasta jo nyt. Nämä kaksi olivat varsin mukavaa luettavaa ja katseltavaa myös aikuislukijalle:
Saippa saimaannorppa (Amusantti, 2015) on lasten tietokirja saimaannorpista. Kirjan kansi on mielestäni hellyttävän suloinen, ja samaa kuvitustyyliä on luvassa kirjan sivuilla. Kirjan tekstiosuudet ovat sekä suomeksi että englanniksi, joten halutessaan kirjan kanssa voi harjoitella vieraalla kielellä lukemista.
Tekstiosuuksissa seurataan hylkeen vuoden kulkua, eli tarina noudattelee luontodokumenteista tuttua kaavaa. Täytyy myöntää, että tekstin määrä oli minulle sopiva. Sain napakan perustietoannoksen saimaannorpasta ja muutamista muista hyljelajeista, ja tämän enempää en kaivannut. Norppatietouteni kasvoi juuri sen verran, ettei tullut tietoähkyn tunnetta ja jotain jäi ehkä muistiinkin.
Helena Röngän Lähiluonnon ihmeitä (Gummerus, 2016/2009) on kuvitukseltaan kaunis kirja. Kirjan aukeamille on koottu vastauksia luontoaiheisiin kysymyksiin, ja kysymykset on ryhmitelty vuodenkierron ja kuukausien mukaan. Maaliskuun teemana on mm. "Ötökkämassaa nokena jäällä" ja Mustarastas - odotettu ruokavieras".
Kuvituksena olevat akvarellimaalaukset ovat Röngän käsialaa, ja yksistään ne ovat tutustumisen arvoisia. Täytyy myöntää, etten jaksanut lukea kirjaa kannesta kanteen vaan tyydyin muutamiin valittuihin aukeamiin (joten en myöskään merkitse kirjaa mihinkään haasteeseen), mutta kuvitukset katsoin läpi. Ne ovat herkkiä ja eläväisiä, ja heleät värit sopivat hienosti luontoaiheisiin kuviin.
Kirjan tekstiosuudet eivät ole raskaslukuisia, mutta kirja saattaa soveltua paremmin pienissä paloissa luettavaksi. Aukeamin aiheet ovat niin vaihtelevia, että kun koetin lukea kirjaan normaaliin tapaan alusta loppuun, aiheen jatkuva vaihtuminen alkoi tuntua häiritsevältä enkä mitenkään pystynyt sulattamaan sivujen tarjoamaa tietomäärää. Kodin selailukirjana Lähiluonnon ihmeitä toiminee mainiosti, jos lähiluonnon asiat kiinnostavat. Kirja löytyi kirjaston lastenkirjaosastolta, mutta kuten takakansi kertoo, se sopii koko perheen luettavaksi.
Goodreads: Molemmat kirjat saavat 3 tähteä
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Kirjojen tietoja:
Sari Kanala (teksti), Daga Ulv (guassimaalaukset), Juha Taskinen (valokuvat): Saippa saimaannorppa
Amusantti, 2015
48 sivua
Helena Rönkö: Lähiluonnon ihmeitä
Gummerus, 2016 (julkaistu vuonna 2009 nimellä Viikon luontokysymys)
111 sivua
Kommentit
Lähetä kommentti
Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.