Naisten aakkoset: M

Hyvää naistenpäivän iltaa! Tähän päivään sopii totta kai Tarukirja-blogin Margitin vuosi sitten aloittama haaste Naisten aakkoset. Haasteen puoliväli on O-kirjaimessa, mutta itse laahustan vielä pari kirjainta perässä eli tällä kertaa on vuorossa M:

Kuka on suosikkikirjailijasi? 

Margaret Mitchellin Tuulen viemää on rakkausromaanien saralla eräs suosikkikirjojani, ja aion ottaa klassikkoromskun kesällä uusintalukuun. Mitchellin kirjassa tunteita herättävään historianvaiheeseen (Amerikan sisällissota, orjuuden lopettaminen) on heitetty lujaluonteisten ihmisten kohtaloita ja elämää suurempaa rakkautta, ja minuun tämä yhdistelmä puree edelleenkin. Taisin ensin nuoruudessani ihastua kirjan näyttävään elokuvaversioon, mutta totesin melko pian että kerrankin kirja ja elokuva ovat samalla viivalla. 

Minulla ei ole Tuulen viemästä vielä omaa kappaletta hyllyssäni, ja olenkin pohtinut viitsisinkö sellaisen jostain metsästää vai tyydynkö kirjaston kirjaan. Hmm...

 Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Ranskalainen laulajatar Mireille Mathieu on ollut suosikkejani iät ja ajat. Vanhempieni kotona oli nuoruudessani joitakin hänen levyjään, ja niiden muutamat laulut ihastuttivat jo silloin, vaikken sanoista mitään ymmärtänytkään. Mathieun voimakas ja kaunis ääni sopii balladeihin ja chanson-tyylisiin lauluihin. Eräs lempikappaleitani on Toi Et Moi, jota kuunnellessa pääsee ihastelemaan selkeästi sorahtavaa ärrää (laulun englanninkieliset sanat löytyvät clipin kommenteista):


Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen teokset kiinnostaneet minua jo hyvän tovin. En voi kehua ymmärtäväni valokuvauksen teknisestä puolesta mitään, mutta Koutaniemen kuvat ovat mielestäni vaikuttavia ja kantaaottavia, ja nostavat esille monia epäkohtia. Niihin voi tutustua hänen kotisivuillaan, mutta näkisin niitä mielelläni myös livenä. Vielä minulla ei ole ollut tilaisuutta käydä hänen näyttelyissään, mutta toivottavasti saan tämän puutteen korjattua jossain vaiheessa.

Aikaisemmat aakkosjuttuni:

A-kirjain
B-kirjain
E-kirjain
F-kirjain
G-kirjain
H-kirjain
I-kirjain
J-kirjain

Kommentit

 1. Mitchell taitaa olla monen M-listalla. Oli minullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulen viemää näyttää olevan monen haastevastaajan suosikki, ja sehän on vain mukavaa. :) Ihanaa, että tämä klassikko on kestänyt aikaa ja saa uusia lukijoita.

   Poista
 2. Etunimissä olisi paljon enemmän M-kirjaimia ;)
  Toni Morrison ja Herta Müller ovat vahvoja naiskirjailijoita, joista pidän. Viihteellisemmältä puolelta Jojo Moyes on noussut yhdeksi suosikikseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kirjaimeen oli vähän ylitarjontaa, eli pähkäilin juuri, otanko Morrisonin tähän vai T-kirjaimeen. Mülleriä en ole vielä lukenut, enkä myöskään Moyesia, mutta molemmat kiinnostavat. Morrison on tuttu muutaman kirjan verran, ja Jazz taitaa olla minulla seuraavaksi lukuvuorossa. Se jäi minulle viime talvena kesken, kun lukuhetki oli huono ko. kirjalle.

   Poista
 3. Mireille Mathieu - miksi ei minulla tullut tätä nimeä mieleen. Itse pidän paljon hänen euroviisukappaleesta, joka suomeksi sai nimen lintu ja lapsi. Ja Mitchell on ehdottomasti uusintaluvun arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintu ja lapsi on kaunis kappale, ja pidän myös Katri Helenan versiosta. Minäkin olen huomannut, ettei "hyviä" nimiä ole niin helppo muistaa kuin luulisi. Sitten jälkikäteen monesti vasta muistuu joku mieleen, joka olisi ehdottomasti kuulunut jollekin listalle.

   Poista
 4. Tuulen viemää on lukematta. Onnistuisikohan tuo kesän klassikkohaasteeseen tai naistenviikolle? Paljon sitä kehutaan, joten jotain taikaa siinä täytyy olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Tuulen viemässä on taikaa, mutta lukumakujahan on monia... kannattaa ainakin kokeilla. Kesäklassikoksi tämä kirja on omiaan.

   Poista
 5. Meeri Koutaniemi on ihan uusi nimi, mutta olipa vaikuttavia valokuvia linkin takana. Mitchell ja Tuulen viemää kuuluvat minulla "haluan tutustua" -osastoon, mutta katsotaan, tulevatko he valituiksi haasteeseen, kunhan M-kirjaimeen pääsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koutaniemen kuvat ovat samalla kertaa kauniita ja hätkäyttäviä - ja saavat yleensä oman elämän tuntumaan aika helpolta.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.