Lumoava luonto -haaste: Suuri pöllö - Mika Honkalinna

Viime kuussa polkaisin pystyyn Lumoava luonto -luontokirjahaasteen. Luontokirjahaasteen postauspäivä on tänään, ja teen myöhemmin tällä viikolla pienen koosteen eri blogeissa ilmestyneistä jutuista. Jos haluat oman luontokirjajuttusi mukaan koosteeseen, linkkaa juttusi vaikkapa tämän postauksen tai haastealoituksen (linkki yllä) kommenttiboksiin.

Halusin haasteen avulla innostaa itseäni ja toivottavasti myös muita kirjabloggaajia luontokirjojen pariin. Ne ovat jääneet minulle vieraiksi, ja tämmöinen napakka yhden kirjan haaste tuntui sopivalta tavalta tuoda jotain uutta säpinää kevään lukupuuhiin. Kirjaston luonto- ja eläinaiheiset hyllyt ovatkin tulleet pikkuisen tutummaksi haastekirjoja etsiessäni, ja oma kirjavalintani osui pitkällisen pähkäilyn jälkeen Mika Honkalinnan vuonna 2011 ilmestyneeseen näyttävään Suuri pöllö -kirjaan.

Tänään 22.3.2017 vietetään maailman vesipäivää. Nauttikaamme hyvästä ja puhtaasta juomavedestämme!

Mika Honkalinna on luontovalokuvaaja, joka on seurannut huuhkajien, noiden suurten pöllöjen elämää 1980-luvulta asti. Innostus ja kiinnostus tätä salaperäistä huhuilijaa kohtaan välittyy elävästi Suuri pöllö -kirjasta, jonka sivuilla lukija pääsee seuraamaan Honkalinnan arkea luonnon kuvaajana ja niitä ajatuksia ja tuntoja, joita eläinten ja luonnon tarkkailu hänessä herättää.


Kirjan valokuvallinen anti on todella runsas, ja paksut sivut tuovat valokuvat näyttävästi esille. Alla olevissa näytteissä huuhkajat ovat komeasti näkösällä, mutta kirjassa on paljon myös kuvia, joissa huhuilijat luuraavat metsien kätköissä ja niitä saa oikein etsiä kuvista. Tämä toi mukavaa vaihtelua kirjan kuvitukseen ja aavistuksen oikeasta luontokuvaajan arjesta: huuhkajat eivät ole linssiluteita, vaan niiden kuvaaminen tuntuu vaativan aikaa ja vaivaa."Huuhkaja on pöllömaailmassa jollain kummalla tavalla muita pöllöjä monikasvoisempi ja ilmeikkäämpi. Illan tullen päivälevolla torkkuvan huuhkajan löysä höyhensäkkimäisyys on kerralla pois pyyhkäisty. Ne harvat, jotka ovat nähneet kesäyön hämärissä saalis kynsissä pesäkalliolleen syöksyvän huuhkajan, tietävät mitä tarkoitan; siitä tulee jäntevän sileähöyheninen  yön ruhtinas palavin silmin, olemuksessa ja katseessa on kuin ylimääräinen annos villiä hurjuutta." (s. 30)

Kirjan tekstiosuudet olivat miellyttävän helppolukuisia, ja yhdessä kuvien kanssa ne veivät ajatukset syvälle metsän sisään. Tosin Suuri pöllö esittelee huuhkajien elämää myös city-maisemissa. Huuhkaja asustelee jopa kaatopaikan kupeessa: "Kukaan ei ole niin hullu, että tulisi tämän metakan, hajun ja kulkukelvottomaksi käyneen maaston keskelle marja- tai sieniretkelle. Ei kukaan. Pöllöillä on ihmiskulkijoilta rauhoitettu  pesäpaikka ja vieressä ympäri vuoden katettu ruokapöytä. Mikäpä siinä." (s. 131)

Honkalinna kertoilee kirjassa ensitutustumisestaan huuhkajiin ja siitä, kuinka tuttavuus vähitellen syvenee ja huuhkajat käyvät kuvaajalle tutummaksi tavoiltaan ja olemukseltaan. Hupaisia sattumuksia (ainakin lukijan mielestä) ovat kuvausreissujen päättyminen terveyskeskukseen. Huuhkajat kun ovat teräväkyntisiä ja reviiristään tarkkoja, ja kuvaajan sietää olla varuillaan. Kirjasta puuttui tyystin tietokirjamainen ote, ja minä pidin tästä tyylistä. Pöllötietoutta kyllä tarttui lukijaan tämmöisen kevyemmänkin kerronnan varjolla!

Suuri pöllö on varsin kiehtova kurkistus huuhkajien ja niiden kuvaajan elämään. Kirjan sivuilta tuoksuu suomalainen metsä, ja kunnioitus luontoa ja sen asukkaita kohtaan. Todella hieno luontokirja!

Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän (luontokuvaus).

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Mika Honkalinna (teksti ja kuvat): Suuri pöllö
Mika Honkalinna, 2011
159 sivua

Kommentit

 1. Apua, unohdin aivan totaalisesti tämän haasteen! Ja minä kun olin niin innoissanikin tästä. Noh, jospa oppisin jatkossa merkitsemään tällaiset haastepäivät ylös, niin ei menisi ohi.

  Pöllökirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kuvitus laadukkaalta. Voisin kuvitella itsekin lukevani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä hätää, ainahan on sopiva hetki postailla luontokirjoista joten juttua kirjasta vaan julki jos jotain sopivaa osuu kohdalle. :) Tämä pöllökirja oli kiinnostava. Hieman hämmästyin itsekin, miten erilaiseen maailmaan tämän kirjan kautta pääsi tutustumaan.

   Poista
 2. Tämä kuulostaa kiinnostavalta ja poikani rakastaa pöllöjä. Täytyy joskus etsiä kirjastosta. Honkalinnan Korppiretki-kirjaan olen tutustunut. Se valittiin vuoden luontokirjaksi vuonna 2015.

  Lisäsinkin jo oman haastepostaukseni sinne aloituspostauksen kommentteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen poiminut linkkisi talteen. :) Korppiretki on minulta vielä lukematta. Huuhkajat tuntuivat paljon kiehtovimmilta kuin tutun oloiset korpit... mutta varmaan niistäkin paljastuu jotain jännää, jos lähteen Korppiretkelle. :)

   Poista
 3. Sain aikaiseksi postattua vain yhdestä kirjasta: https://kirjamatkat.wordpress.com/2017/03/22/lumoava-luonto-kirjahaaste/ Tästä voisi ottaa säännöllisemmänkin haasteen! Tai en ainakaan itse tunnu saavan postattua luontokirjoista kovin usein, niin haaste varmaan edistäisi asiaa.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli yllättävän kiva haaste minullekin. Tuli pengottua kirjaston luontokirjatarjontaa monta kertaa, ja yksi kirja vielä odottelee lukupinossa. Sain tosiaan houkuteltua itseäni uusille luku-urille. Ja mukavaa, että näin moni innostui tähän mukaan!

   Poista
 4. Oi, pöllöt ovat ihania! Harmi että näin haasteesi vasta nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin huomasin kiinnostuvani pöllöistä tämän kirjan myötä. Ei siis mikään pöllömpi kirja... :) No, haasteita tulee ja menee, eihän sitä kaikkea aina huomaa. Onneksi luontokirjoista voipi postailla muulloinkin, jos siltä tuntuu. :)

   Poista
 5. Illan tunneille meni mutta ihana, ihana luontokirjani vastineen haasteellesi löytyy nyt täältä: http://ainajokukesken.blogspot.fi/2017/03/luontokirjahaaste-2232017.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.