Tunnelmia Helsingin Kirjamessuilta 2020 - osa 3

Helsingin Kirjamessut on tältä erää messuiltu, ja sattuneesta syystä oli kovin erikoinen ja erilainen messukokemus. On ollut jännä lukea muiden messukävijöiden kommentteja, sillä mielipiteet ovat aaltoilleet laidasta toiseen: osa on tykännyt verkkomessuista tosi paljon ja osa taas on kaivannut perinteisten messujen tunnelmaan, tungokseen ja kohtaamisiin. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään, sillä niin hienoa kuin nyt tarjolla oleva messuohjelma onkin, en voi väittää tavoittaneeni semmoista "oikeaa" messutunnelmaa verkko-ohjelmien kautta. 

Messuviikonlopusta tuli minulle kuitenkin tavallista kirjallisempi kotiviikonloppu, jolloin kuuntelin tarjolla ollutta ohjelmaa, nautin hyvistä keskusteluista ja innostuin uusista kirjoista. Onhan tämä toki aika luksusta 😊. Mutta: laitoin kyllä merkille, ettei pienien kustantamojen ohjelmaa juuri näkynyt lavoilla, spefin ja erityisesti sarjakuvan osuus oli tosi pieni ja ohjelma ylipäänsä vaikutti olevan enemmän valtavirtaa kuin perinteisillä messuilla.

Parasta näissä messuissa on mutinoista huolimatta ollut se, että ohjelmia voi katsella kokoaikalipulla 8.11. asti. Tässä voisi siis hyvinkin olla uusi tuote perinteisen messukokemuksen rinnalle. Itse olisin todennäköisesti valmis maksamaan siitä, että voisin katsella nauhoitettuja messuohjelmia varsinaisten messupäivien jälkeen. Silloin voisi messuhallissa rauhassa keskittyä haahuiluun, myyntipöytiin ja muuhun semmoiseen.

Tässä vielä lyhykäiset kommentit muutamasta erityisen hyvästä ohjelmasta, joita kuuntelin ja katselin sunnuntaina:

Ei kertonut katuvansa - Tommi Kinnunen; Järjestäjä WSOY
 
En ole mikään erityinen Kinnusen kirjojen fani (Neljäntienristeys oli ihan ok, muita en ole lukenut), mutta hänen uusimmassa romaanissaan on todella kiinnostava aihe. Norjasta Suomeen kävelleet naiset ja heidän vaiettu kohtalonsa on jotain, mikä koskettaa jo ajatuksen tasolla ja Kinnusen haastattelu vain lisäsi uteliaisuuttani. En ollut kuullut näistä naisista mitään ennen kuin Ei kertonut katuvansa nosti heidän kohtalonsa esille, ja minusta on hienoa, että näin tarkasti piilossa pysyneestä aiheesta voidaan viimein keskustella. Haastattelussa nousi esille monta hyvää pointtia suhtautumisessa miesten ja naisten sotaan, ja heidän tekoihinsa sodan aikana ja sen jälkeen. Tätä keskustelua olisin mieluusti seurannut pidempäänkin.


Korkeintaan vähän väsynyt - Eeva Kolu; Järjestäjä Gummerus

Minulla on Eeva Kolun kirja lukulaitteessani, mutten ole sitä vielä kokonaan lukenut. Kolun haastattelussa käytiin läpi niitä aiheita ja teemoja, joista kirjan tiimoilta on syksyn aikana julkisuudessa keskusteltu. Eli mitään kovin uutta haastattelussa ei mielestäni käynyt ilmi, mutta Kolun sujuvaa esiintymistä oli ilo seurata ja kirjan aihehan on sellainen, että se kyllä kolahtaa myös minuun. En mielestäni ole käynyt burn outin partaalla, mutta suorituskeskeinen nyky-yhteiskunta on jotain, jota vastaan haraan ajatuksen tasolla nykyään aika usein. Joku raja on tullut omassa elämässä muutaman kerran vastaan ja osaan jo ottaa hieman rennommin. Todella ajankohtainen ja tähän hetkeen hienosti osuva kirja!


Tommy Orange: Ei enää mitään; Järjestäjä Aula & Co

Tommy Orangen uutuuskirja käsittelee Amerikan alkuperäisväestöä, ja Orangen haastattelija Sofi Oksanen kehui kirjaa vuolaasti odotellessaan Orangea linjoille. Orangen haastattelu ei suinkaan vähentänyt omaa kiinnostustani kirjaa kohtaan. Sympaattisen oloinen kirjailija kertoili omasta taustastaan ja siitä, miten alkuperäisväestö nykyään elämäänsä elää valtaväestön keskellä. Haastattelua ei oltu tekstitetty (kuten ilmeisesti joitakin englanninkielisiä haastatteluja oli), mutta mielestäni siinä pysyi ihan mukavasti kärryillä eli esim. sanasto ei ollut liian korkealentoista. Sen sijaan minun täytyy todeta, että pidin Oksasen haastattelutyyliä hieman töksähtelevänä, ja se nosti jonkin verran ärtymystä pintaan. Orange oli silti haastattelussaan selkeästi etusijalla, ja hänen ajatuksiaan oli miellyttävää kuulla. Kirjankin aion lukea tässä syksyn tai alkavan talven aikana.


Kiitokset verkkomessuista! Kiitokset some-passista! Toivottavasti ensi vuonna tavataan Messukeskuksessa! 💓

Kommentit