Rauhan lukuhaasteen koonti

Jokken kirjanurkassa alkoi alkuvuonna Rauhan lukuhaaste, joka juhlistaa kirjallisella tavalla sitä, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta toisen maailmansodan taisteluiden päättymisestä. Haasteessa luettiin 2. maailmansotaan liittyviä kirjoja. Virallista haasteaikaa on jäljellä vielä muutama päivä, sillä haaste päättyy 24.10.2020. Tiedän kuitenkin, etten enää ehdi lukemaan tähän sopivia kirjoja, joten päätin tehdä oman koontini jo nyt.

Luin haasteeseen seitsemän kirjaa. Suurempiakin suunnitelmia minulla oli, mutta no, kaikkeahan ei koskaan ehdi lukemaan. Koska sotaisat kirjat eivät minua yleensä suuremmin viehätä, olen kirjasaaliiseeni aivan tyytyväinen. Onneksi haasteen raamit olivat väljät eli ei ollut tarvis rypeä juoksuhautojen kurimuksessa vaan sopivia kirjoja löytyi kevyemmälläkin otteella. 😊

Dekkareita:

Elly Griffiths: Aavekentät - rikosjuonen ytimessä on ruumis, joka löydetään sodanaikaisen lentokoneen hylystä. Myös sodassa käytössä olleet ns. aavekentät näyttelevät tärkeää osaa kirjan tapahtumissa. Dekkari on kepeä mutta siihen on saatu onnistuneesti nivottua mukaan erään suvun sotavuosien historiaa.

Arnaldur Indriðason: Petsamo - dekkarisarjassa kuvataan Islannin miehitysaikaa dekkarin keinoin. En edes tiennyt, että Islanti on ollut miehitettynä, joten kirjan hieno ajankuva täydensi sivistysaukkoja. 

Arnaldur Indriðason: Saksalainen talo - kuuluu samaan sarjaan kuin Petsamo

Viihteellisempiä kirjoja:

Elizabeth Gilbert: Tyttöjen kaupunki - sota-ajan tunnelmia New Yorkista, 1940-luvulta (mukana on myös aika paljon teatterimaailman tunnelmia). 

Kirsi Pehkonen: Jylhäsalmen sydänkesä - takaumien kautta palataan sota-aikaan maaseudulla ja siihen, miten sotavankien saapuminen pienelle paikkakunnalle vaikutti elämään.

Sarjakuvaa:

George Takei: They Called Us Enemy - hieno ja koskettava muistelmasarjakuva, joka kertoo Yhdysvaltojen historiasta jotain sellaista, mistä en ollut tiennyt mitään. Amerikanjapanilaisten sijoittaminen leireille on jättänyt syvät jäljet sen kokeneisiin ihmisiin, ja Takei kertoo oman perheensä kokemusten kautta tästä ajanjaksosta.

Rutu Modan: The Property - tässäkin paneudutaan sukumuisteloihin. Puolanjuutalainen, Israelissa asuva isoäiti lähtee aikuisen lapsenlapsensa kanssa käymään Varsovassa ja muistot menneestä pulpahtavat pintaan. Tosi koskettava ja lämminhenkinen tarina siitä, miten elämä heittelee ihmisiä.

Kiitokset Jokelle hienosta lukuhaasteesta!

Kommentit

  1. Luin enemmän kuin minä joka luin Manillaköyden, Teurastamo 5:n ja 3 osaa Churhillia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sinulla on sentään hieman järeämpiä kirjoja luettujen pinossa kuin minulla. :) Manillaköyden olen muuten lukenut, se oli niitä koulussa aikoinaan "pakko luetettuja" kirjoja. Ei ollut silloin oikein minun makuuni, jäi sen vuoksi muistiin...

      Poista
  2. Kiinnostava haaste, joka meni minulta ohi. Periaatteessa ainakin kaksi lukemaani kirjaa jopa sopisi tähän.

    Nuo sarjakuvat haluan lukea! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepä hyvä! Kivaa, että löysit hyviä vinkkejä. :)

      Poista
  3. Aavekentät on ainoa listaltasi, jonka olen lukenut. Hieno lukuhaaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli todella hieno haaste. Olen hieman yllättänyt, että näinkin monta tuli tähän luettua, sillä mutu-tuntumani on, etten juuri lue sotaa käsitteleviä kirjoja. Mutta tämä haaste kyllä näytti sen, että sota-aikaa on ujutettu mukaan aika kepeisiinkin kirjoihin.

      Poista
  4. Olipa hyvä kun muistutit tästä, minunkin on tullut luettua tavallista enemmän toiseen maailman sotaan liittyvää kirjallisuutta rauhanhaaste mielessäni. Mutta deadlineä en muistanut!

    Se George Takein sarjakuva oli todella mielenkiintoinen. Täytyypä katsastaa tuo toinenkin sarjis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii tehdä koosteen. On kyllä kiinnostavaa nähdä, mitä muut haasteeseen osallistujat ovat lukeneet.

      Poista
  5. Kevyemmällä otteella minäkin menin, kirjoja kertyi 8, joista Petsamo on ainoa sama. Tosin luin Saksalaisen talon jo viime vuoden puolella. Koostetta en ole vielä kirjoittanut, mutta josko huomenna olisi tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että muitakin kevyen otteen osallistujia ollut haasteessa mukana. :) Käynpä lukemassa koosteesi, kun se ilmestyy.

      Poista
  6. Minä luin vain yhden, Denise Rudbergin Salainen koodi. Jotenkin ei tuo sota-aika nappaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jäi tuo lukematta, mutta kirja kyllä kiinnostaa edelleen. Siinä oli tosi mielenkiintoinen aihe. Kiitos siis muistutuksesta. :)

      Poista
  7. Luettiin aivan eri kirjoja. Pari Inridasonia olen aiemmin lukenut ja Islannin miehitys nousi niissäkin tai ainakin toisessa esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä aiheesta on niin valtavasti kirjoja, ettei ole ihme jos luetaan eri kirjoja. 😊 Yllättävän suosittu aihe edelleen ihan uusissakin kirjoissa tämä 2. maailmansota.

      Poista
    2. Marika, kaikki viimeiseen neljän vuoden aikana kohtaamani lääkärit parit ylilääkärit mukaan luettuna, haluavat lukea sotakirjoja ja etenkin toista maailmansotaa! Toiseksi eniten heitä kiinnostavat elämäkerrat. Ihanin lääkäreistäni on samoilla linjoilla, mutta hän lukee myös kaikki, mitä ikinä Lemaitre julkaisee! Hän vei minut yli synkimmän virran, joten sai joululahjaksi sekä Lemaitrea että Kolmatta valtakuntaa.

      Poista
    3. Hyvät joululahjat! Lemaitre on kyllä upea... aivan kaikkea häneltä käännettyä en ole lukenut (vielä), mutta kaikki lukemani on ollut hienoa tekstiä. Sekä dekkarit että romaanit.

      Sotakirjallisuus on tosiaan edelleen kovasti voimissaan... no, mikäs siinä jos lukijoita riittää ja joku jaksaa ko. aihepiiristä vielä ammentaa kirjoihinsa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.