Saana Rossi: Rekrytoija

Saana Rossin Rekrytoija (Basam Books, 2020) valottaa nimensä mukaisesti rekrytoinnin maailmaa ja erityisesti sitä, miltä se näyttää rekrytointia ammatikseen tekevän ihmisen silmin nähtynä. Saana Rossi palkittiin vuonna 2018 Vuoden Rekrytoijana, eli hän tietää, mistä puhuu. Kiinnostuin kirjasta sen vuoksi, että työskentelen itse IT-alalla, ja rekrytointi on tavalla tai toisella ollut alan "juttu" jo pidemmän aikaa. Omakohtaisia kokemuksia rekrytoinnista, sen kohteena olemisesta tai työhaastatteluista minulla ei viime vuosilta kuitenkaan ole, sillä olen ollut samassa työpaikassa jo pitkään ja vaihtanut  työtehtäviä firman sisällä (eli siis joo, on kokemusta sisäisestä rekrytoinnista!).

Työnhakuprosessi ja kaikki siihen liittyvä on silti alkanut kiinnostamaan minua, sillä kun ikää ja työvuosia on karttunut, olen alkanut entistä selvemmin tiedostamaan sen, miten työkeskeinen yhteiskunta Suomi on. Toisaalta näin korona-aikana korostuu se, ettei kaikilla yks kaks olekaan töitä tai että elämään on hiipinyt pelko siitä, kauanko työpaikka säilyy. Ja samaan aikaan on heitä, jotka haaveilevat alanvaihdosta ja downsiftauksesta. Ylipäänsä työstä ja sen merkityksellisyydestä puhutaan todella paljon, ja tähän liittyviä juttuja on helppo bongailla eri medioista. Rekrytoija onkin kirja, joka vaikutti iskevän näiden teemojen ytimeen, ja oli todella mukavaa saada kirjasta arvostelukappale luettavaksi heti sen ilmestymisen jälkeen.

Kirjassaan Rossi kuvaa omaa ammatillista kehittymistään ja rekrytoijan työnkuvaa, ja näistä jälkimmäinen kiinnosti minua eniten. Jos haluat tietää, mitä rekrytoijan arkeen kuuluu, kannattaa ehdottomasti lukea Rekrytoija! Rossi kertoo työstään havainnollisesti ja eläväisesti, eikä peittele työpäivien haasteita tai nurjia puolia. Miltä esimerkiksi tuntuu se, että työnkuvaan kuuluu iso määrä ei-kiitos -vastausten välittämistä työtä hakeneille?

"Olen joskus laskenut, että jos presidentti puolisoineen toivottaisi Linnan juhlien vastaanotolla "Hyvän itsenäisyyspäivän" sijasta "Ei kiitos", kaksi peräkkäistä virkakautta vuosittaisine juhlineen ei riittäisi kohtamaan sitä ihmismäärää, joka tuijottaa omalla syntilistallani parhaisiinsa pukeutuneena.

Hyvä herra, ei kiitos.

Rouva, ei kiitos. Ja neiti siellä, ei kiitos."

Myös rekrytoinnin onnistumisen ilot tuodaan ilmi, ja olikin erittäin kiinnostavaa lukea näin suoraa puhetta jonkin itselle aika vieraan alan työnkuvasta. Runsaat käytännön esimerkit vaikkapa työhaastattelutilanteista ja hakemusten arvioinnista toivat konkretiaa kirjaan, ja pidin siitä, miten käytännönläheisesti ja innostuneesti Rossi aihettaan lähestyi. Erityisen valaisevaa oli lukea Rossin omista työnhakukokemuksista. Samaistuin esimerkiksi todella vahvasti siihen, kun Rossi kertoi laskeneensa tunteja hakemuksen lähettämisen jälkeen. Mitä, kaksi tuntia on mennyt eikä kukaan ole vielä soittanut ja kutsunut haastatteluun? Ei vielä viiden tunnin jälkeenkään?! Olen itse juuri tällainen työnhakija. Hain kerran erästä sisäisesti avoinna ollutta työpaikkaa ja naputtelin hakemusmeilin illalla, kun aikaa oli. Sitten loppuilta menikin meiliboksia vaivihkaa vilkuillessa. Mitä siitä, että työpäivä oli jo ohi. Olinhan melko varma että hakemuksen vastaanottanut henkilö lukee sähköpostiaan virallisen toimistoajan jälkeenkin. Eli... ? 😃

Millainen työhakemus on hyvä hakemus? Millainen työpaikkailmoitus on hyvä työpaikkailmoitus? Näihin kiintoisiin ja moniulotteisiin kysymyksiin ei anneta valmista vastauskaavaa, ja tästä annan kirjalle täydet pisteet. Se ei yritäkään yksinkertaistaa isoja juttuja muutamaan power point -bullettiin.  Sen sijaan Rekrytoijassa kuvataan yleisellä tasolla sitä, mihin asioihin hakemusta lukeva kiinnittää huomiota ja mitä kannattaa miettiä silloin, kun työpaikkailmoitusta laatii. Itse huomasin kirjan luettuani silmäileväni lehtien ja netin ilmoituksia uusin silmin, vaikken juuri nyt työpaikkaa olekaan vaihtamassa.

Minulla oli hieman vaikeuksia tähdittää kirjaa Goodreadsiin, sillä en muista lukeneeni samantyylisiä kirjoja. Vertailupohjaa ei siten ollut, mutta lukufiilisten perusteella päädyin antamaan Rekrytoijalle neljä tähteä. Pirteä, iloinen ote aiheeseen ja uusien näkökulmien avaaminen ovat kirjan selkeitä vahvuuksia. Lisäksi Rekrytoija on sujuvasti kirjoitettu. Suosittelenkin kirjaa lämpimästi heille, joita rekrytointi kiinnostaa alana, ja myös työnhakijoille löytyy kirjan sivuilta vinkki jos toinenkin. Ja oikeastaan minulle se kaikkein tärkein Rekrytoijasta mieleen jäänyt oppi tiivistyy lyhyesti näin: ole oma itsesi ja tunne itsesi. Sanoisin, että näissä riittää haastetta ja työstettävää edelleen. 😊

Huom! Saana Rossi esiintyy Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 25.10.2020 klo 13.30-14.00 (Esplanadi). Rossia haastattelee Katja Kallio. Katso koko messuohjelma täältä.


 ***

Osallistun Rossin kirjalla Tietokirjabingoon, ja saan merkinnän ruutuun "Vuonna 2020 julkaistu kotimainen tietokirja":

 
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain kustantajalta arvostelukappaleen. Kiitokset!
Muualla verkossa: Kirjailijan omat sivut ovat täällä.
Kirjan tietoja:
Saana Rossi: Rekrytoija
Basam Books, 2020
282 sivua

Kommentit