Tunnelmia Helsingin Kirjamessuilta 2020 - osa 2

Tänään ehdin vihdoin ja viimein seuraamaan kirjamessujen ohjelmaa useamman lähetyksen verran. Koska kaikki ohjelmat ovat nähtävillä tallenteina, en koettanutkaan pysyä mukana live-lähetysten virrassa vaan keskityin napsimaan katseluun minua eniten kiinnostavia tallenteita. Aivan sattumalta katseluun valikoitui enimmäkseen ohjelmia, joissa ei niinkään puhuttu jostain tietystä kirjasta vaan käsiteltiin kirjojen tekemiseen liittyvää toimintaa: kääntämistä, kustantamista ja kirjojen lukua äänikirjoiksi. Päivän kirja-annos koostui dekkareista.

Kuvan alle olen listannut lyhyet fiiliskommentit katseluistani. Olen listannut ohjelmat siinä järjestyksessä kuin ne katselin.


David Foster Wallace/Päättymätön riemu - Järjestäjä Siltala Kustannus 

Amerikkalaiskirjailijan mammuttiromaanin suomentaja Tero Valkonen kertoi kahden vuoden käännöstyöurakastaan. Haastattelu avasi erittäin hyvin kääntäjän työtä, ja oli minusta todella kiinnostavaa kuunneltavaa. Päättymättömän riemun sisältöä ei suoraan kovinkaan paljon kuvattu, mutta Valkosen puheiden perusteella odotettavissa on melkoinen kirjallinen ilotulitus. Ja jotenkin jäi sellainen mielikuva, että himpun yli 1000 sivuinen opus kannattaisi lukea vähintään pariin kertaan, jotta siihen pääsee edes jollain tapaa sisälle. Aionko siis lukea tai hankkia kirjan? Oi, ehdottomasti kyllä. Joululahjatoivelistalleni löytyi juuri ainakin yksi järeä kirjalahja.

Dekkarien ykkösketju. Miten Kilpi, Koskinen ja Sipilä rakentavat moniosaista jännitysjuonta? - Järjestäjä Crime Time

Sipilä oli ohjelman esiintyjistä ainoa, jonka dekkarituotanto oli minulle entuudestaan tuttu. Ohjelman perusteella kiinnostuin kuitenkin myös Marko Kilven Undertaker-sarjasta, joka on mennyt minulta jostain syystä kokonaan ohi. Siinä on pääosassa hautausurakoitsija, joka pyörittää hämäräbisneksiä päivätyönsä ohella. Tämä asetelma sai minut välittömästi innostumaan sarjasta, ja Kilven luontevaa ja puheliasta esiintymistä oli muutenkin mukava kuunnella. Erityisesti oli kiva saada tietää yksityiskohtia siitä, miten hän sarjaansa on rakentanut. Hautausurakoitsijan ammatti esimerkiksi "löytyi" erään lehtijutun lukemisen jälkeen, ja kävipä kirjailija myös perehtymässä ammatin saloihin aivan oikeiden ammattilaisten matkassa. Kaiken kaikkiaan kiinnostava haastattelu!

Haluatko kirjailijaksi? & Käsikirjoituksesta kirjaksi - Järjestäjä Suomen Kustannusyhdistys

Näissä molemmissa ohjelmissa esiintyivät samat kolme esiintyjää: kustantaja Mirjam Ilvas (Kustantamo S&S), kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) ja Salla Pulli (Otava). Oli mahtavaa kuunnella tunnin verran sujuvaa puhetta siitä, mitä kustannustoimittajan ja kustantamon arki on. Kässäreiden virtaa, kiinnostavien tekstien esiin seulomista, mainontaa, kirjailijan työn auttamista... lukijana sitä näkee vain sen valmiin kirjan (verkko)kaupan hyllyllä eikä useinkaan tule ajatelleeksi, mikä työmäärä valmiiseen kirjaan on vaadittu. Nostan hattua kustantajien työmyyrille - lukija kiittää 😊.

Ääni tarinalle – kertomuksia äänikirjan lukijan työstä - Järjestäjä Storytel

Ohjelmassa haastateltiin äänikirjojen ystävälle tuttuja ääniä: Jukka Pitkästä, Krista Putkonen-Örniä ja Pirjo Heikkilää. Itse pidän erityisesti Pirjo Heikkilän äänestä. He kertoivat siitä, mitä äänikirjan lukijan arkinen työ on. Se kuulosti itse asiassa aika hurjalta: tekstin saa eteensä vasta silloin, kun sitä mennään äänittämään, ja jos haluaa, voi käyttää jokusen minuutin siihen, että selaa tekstiä ja hahmottaa siitä esimerkiksi vieraskielisten sanontojen määrää, tekstin rakennetta yms. Olen aiemminkin ollut sitä mieltä, että äänikirjan lukeminen vaatii tiukkaa ammattitaitoa ja tämä kantani vain vahvistui. 

**

Huomenna sitten taas hieman lisää messuohjelmaa. Olen säästänyt mm. Elizabeth Stroutin ja Tommy Orangen haastettelut huomiselle. 😊


Kommentit

  1. Ihana kun tallenteet ovat vielä viikon katseltavissa. Keskityin viikonlopun lähes kokonaan haastatteluihin kirjoista, mutta tällaisia teemakeskusteluja voisi vielä katsoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tuli kuunnteltua vain muutama ns. kirjahaastattelu, sillä nämä useamman esiintyjän keskustelut tuntuivat kiinnostavimmilta. Näissä oli ihan kivasti ajatustenvaihtoa, ja erityiseti tuossa kustantamon edustajien osuudessa nousi paljon kaikkea uutta esille.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.