Philip Teir: Neitsytpolku

Philip Teirin Neitsytpolku (Otava, 2020) on romaani, joka kertoo Richard-nimisen kirjailija-toimittajan elämästä vaiheessa, jossa tämä on elänyt vaimonsa Sonjan kanssa parisuhteessa viisitoista uskollista vuotta. Kirjan alussa ollaan kustantajan joulunaluspippaloissa, ja niissä Richard tapaa kustannusalalla työskentelevän Paulan. Seuraa satunnaisia ja suunniteltuja kohtaamisia, viestittelyä, keskusteluja ja lopulta, aikanaan, jotain enemmän. Eli se aika tavallinen tarina, avioero ja uusi suhde, totuttelua uusperhearkeen.

"Paulalla oli iso vuokrakaksio Neitsytpolulla. Koti oli kaunis ja viihtyisä: itämaisia mattoja lattialla, kudonnaisia seinillä. Jotenkin Richardista tuntui kuin hän olisi tullut kotiin. Paulan asunto oli tuttu, niin kuin Paulakin, ikään kuin olisi ennalta päätetty, että he jonain päivänä vielä tapaisivat toisensa." (s. 100)
Jos parisuhdetarinat kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti ottaa Neitsytpolku lukupinoon. Jos eivät, no - enpä osaa sanoa, innostaako kirja vai ei, mutta sen voin luvata, että parisuhdejutuissa kieriskellään reilut parisataa sivua. Itse halusin lukea juuri sitä, mistä kirjassa oli puhe, ja hotkaisin Neitsytpolun aikamoisella vauhdilla. 

Kirjassa kolahti monta asiaa. Pidin ensinnäkin jo siitä, että kertojaääni kuului miehelle. Omassa lukupinossani miesnäkökulmasta kerrotuista avioliittojuonista ei ole ollut ylitarjontaa, joten Richardin kultivoinut, ruotsinsuomalainen ääni oli virkistävää vaihtelua. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin ollut tarinassa varsinaisesti hänen puolellaan, jo senkään vuoksi että hänen suhteidensa vaiheista kerrottiin vain yksi puoli, Richardin. Richard vaikutti henkilönä miellyttävältä, mutta samalla pidin aika kalseana tapaa, jolla hän mielessään tuumaili eloaan Sonjan ja Paulan välimaastossa. Kirjan kertojaääni ei siis saanut minun sympatioitani, mutta kiinnostuksella seurasin hänen hapuiluaan muutosten keskellä.

Ruotsinsuomalainen ilmapiiri oli varsin onnistunut tausta Richardin ja Paulan tarinalle, ja Richardin pohdinnat omista elämänvalinnoista ja arjen kulusta istuivat oikein hyvin perhearjen pyörityksen ja kulttuurimenojen keskelle. Arjen kuvausta oli kirjassa tosi paljon, ja Neitsytpolun draaman kaari ei kenties juuri tästä syystä ollut kovin säväyttävä. Toisaalta pidin kirjasta sen vuoksi, että sen tarina oli niin tavallinen - siihen ei oltu väkisin ympätty mukaan raflaavia elementtejä sen vuoksi, että erotuttaisiin massasta. Ja kun kirjaa malttaa lukea, sen kerrontaan on mielestäni ujutettu taiten vihjeitä siitä, miten kovin subjektiivinen Richardin kertojaääni on. Esimerkiksi Paulan muistikuvat tietyistä tapahtumista ovat lopulta aivan erilaisia kuin Richardin.

Neitsytpolku saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin. Avioliittojuonien ystäville tässä on hieno pieni kirja syysiltojen ratoksi.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjaluotsi, Kulttuuri kukoistaa, Kirjan jos toisenkin ja Aukeamia
Kirjan tietoja:
Philip Tier: Jungfrustigen (2020)
Suomennos Jaana Nikula
Otava, 2020
221 sivua

Kommentit

  1. Joka kerta kun luen postauksen Teirin kirjoista, mietin että miksiköhän en ole lukenut lainkaan hänen kirjojaan. Ihan sama taas tuli mieleeni, kun luin tätä kiinnostavaa postaustasi. Kiinnostuin Teirin kirjoista jo silloin, kun hänestä tuli HelsinkiLitin ohjelmajohtaja. Tämäkin kirja on varmasti omalla tavallaan mielenkiintoinen. Tuo miesnäkökulma on varmaankin yksi kirjan vahvuuksista. - Eli nyt tiedän, mitä kirjaa etsin ensi kerralla kirjastosta. - Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teirin kirjoihin kannattaa kyllä tutustua. Hänen edellinen kirjansa (en muista nyt nimeä...) ei oikein ollut minun kirjani, mutta tämä nyt lukemani kolahti. Miesnäkökulma tuntui todella virkistävältä - kenties olen lukenut liikaa naiskirjailijoiden kirjoja. 😊

      Poista
  2. Luin tämän myös ja olin aika pettynyt. Paras lukemani kirja häneltä oli Talvisota, jossa teemat olivat järeämmät kuin keski-ikäisten uskottomuus. Toinen kirja vei huvilalle, jonka naapurissa New age-hörhöily karkasi käsistä, sekin oli aika jännä. Tätä en osaisi enää referoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla odottelee Talvisota lukupinossa, sillä olen kiinnostunut siitä aika lailla jälkijunassa eli tämän uusimman luettuani. Teirin toinen kirja oli minulle tosi vaisu, en muista saaneeni siitä juuri mitään irti. Eli siihen nähden Neitsytpolku oli oikein hyvää luettavaa, vaikkei mikään maailmojen mullistaja ollutkaan.

      Poista
  3. Olen tätä varmasti muutamaankin otteeseen hypistellyt käsissäni, mutta sitten en kuitenkaan lukenut. Tavallaan kiinnostaa, toisaalta ei ole tuntunut olevan sopiva hetki ihmissuhdekoukeroille. Mutta ehkä tähän kuitenkn vielä tartun, tämä postauksesi tass herätti mielenkiinnon uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoille on aikansa, eikä kannata väkisin koettaa lukea... tämä oli kyllä aika mukava kirja, kannattaa kokeilla jos parisuhdetarinalle tuntuu olevan aikaa.

      Poista
  4. Olen lukenut tämän ja pidin, vaikka nyt jostain syystä jälkimakuna tulee mieleen se loppuosan yllättävä väkivaltaisuus. Pidin siitä edellisestäkin, Tällä tavalla maailma loppuu tjs, vaikka se olikin vähän erityylinen. Jokin tässä suomenruotsalaisuudessa kiehtoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä tavalla -kirja jäi minulle aika mitäänsanomattomaksi, taisin antaa sille vain kaksi tähteä... mutta onneksi kuitenkin kokeilin tätä uutta, oli paljon enemmän minun kirjani.

      Poista
  5. Minä kiitin kirjaa erityisesti kolmesta asiasta: arjen kuvauksesta, konstailemattomasta, dialogiin perustuvasta kerronnasta ja kolmannen persoonan käytöstä, joka juuri silloin tuntui freesiltä monien lukemieni minäkerrontaan perustuvien kirjojen jälkeen. Samoin ajatuksin siis kirjaa arvioimme. Minä annoin neljä tähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä ei aivan ollut neljän tähden veroinen, mutta oikein hyvä kolmen tähden kirja kuitenkin. Minäkerrontaa on tosiaan aika paljon nykyään kirjoissa, ja muunlainen tyyli erottuu usein edukseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.