Sari Luhtanen: Isadella - Sydän kylmänä

Teininä ei totisesti ole helppoa olla, jos perhe erottuu harmaasta massasta polyamorian vuoksi ja jos kaikki kolme äitiä vielä sattuvat olemaan vampyyreja. Isadellan turvallisuusalalla bisnestä tekevät äidit eivät halua herättää huomiota elämäntyylillään, mutta jos niin käy, edessä on paikkakunnan muutos ja hups, Isadella löytää itsensä jälleen kerran uudesta koulusta, uusien tyyppien keskeltä. Isadella - Sydän kylmänä kertoo Isadellan varsin dramaattissävyisestä arjesta hänen tämän hetkisessä koulussaan, ja kirjan tapahtumiin mahtuu niiden perinteisten koulu- ja tykkäämispulmien lisäksi myös säätöä arvoituksellisen, varakkaan Minnan ja sydämentykytyksiä aiheuttavan Fairuzin kanssa. Ja paljon ollaan myös Isadellan rakkaan harrastuksen, kuviksen parissa:
"Kurjassa elämässäni, jossa minua alituisesti sorretaan ja orjuutetaan epäloogisilla säännöillä ja tyhmillä vaatimuksilla, on yksi aamu viikossa, jolloin en yritä olla yhtä kuhmuraisen patjani kanssa ja jäädä lojumaan punkkaani koko päiväksi. Yksi aamu, jolloin Susien ei tarvitse muka iloisella liverryksellään maanitella minua ylös. Yksi aamu, jolloin olen koulussa ajoissa (ellen suorastaan reippaasti etuajassa), en juuri kellon soidessa tai imagosyistä mieluummin vähän myöhempään. Enkä häpeä syytä: kuviksen tuplatunti."
Saara Lehtonen luki kirjan oivallisesti, ja hänen äänensä tavoitti hienosti Isadellan angstin, vimman ja hempeämmätkin tunteet. Minua Isadellan tunteenpurkaukset lähinnä huvittivat, ja kirja oli viihdyttävää kuunneltavaa (vaikka välillä pitikin ottaa kuunteluun jotain muuta, taseisempaa ja aavistuksen aikuisempaa...). Isadellan äitien suhdekuvioita ei sen kummemmin selitelty, eikä tämä minua haitannut. Sen sijaan harmittelin sitä, ettei äitien vampyyriolemusta mitenkään perusteltu - ja se sentään oli kirjan päräyttävintä juoniainesta! No, vampyyrijutuilla ei reposteltu kovin paljon muutenkaan, eli lähinnä keskityttiin Isadellan kouluarkeen. Toki siinäkin riitti tapahtumia yllin kyllin, ja kirja kyllä mielestäni tavoitti hyvin sen tunteen, jonka nuori kokee useiden muuttojen ja koulunvaihtojen seurauksena. Aina pitää tutustua uusiin ihmisiin, löytää jälleen kerran oma paikkansa porukassa.
 
Isadella - Sydän kylmänä on trilogian avausosa, ja kenties otan kuunteluun sarjan jatko-osatkin. Pienen tauon jälkeen 😉. Kirja päättyi sen verran kiinnostavaan action-rymistelyyn, että seuravassa osassa saattaa olla luvassa vaikka mitä. Goodreadsiin pirteä ja tavallaan erilainen kirja saa kolme tähteä.


***
Osallistun Luhtasen kirjalla YA-lukuhaasteeseen, ja sijoitan sen ruutuun "äänikirja":


POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa Isadella sopii kohtaan "A book with a character with a vision impairment or enhancement (a nod to 20/20 vision)", sillä Minnalla on silmälasit, ja niihin kiinnitetään muutaman kertaan huomiota - samoin kuin siihen, ettei Minnalla olekaan silmälaseja.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirjat minulle? Kuuntelin Isadellan BookBeatissa
Muualla verkossa:  Isadella-kirjaa on luettu mm. blogeissa Todella vaiheessa, Bibbidi Bobbidi Book, Kirjäsähkökäyrä ja Yöpöydän kirjat
Kirjan tietoja:
Sari Luhtanen: Isadella - Sydän kylmänä
Lukija Saara Lehtonen
Otava, 2019
Kesto 5 t 22 min

Kommentit

 1. Tämä oli kuten kirjoitit, pirteä kirja. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan kiva tuttavuus ja ihan positiivinen yllätys oikeastaan.

   Poista
 2. Luen liian vähän YA-kirjoja, mutta työkaverit aina välillä kyselevät kirjasuosituksia nuorille lapsilleen. Täytyy laittaa tämä kirja muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa (ja sarjaa, uskallan luvata) kelpaa suositella. 😊 Minulla on nyt tuon YA-haasteen tiimoilta tullut luettua tavallista enemmän tätä genreä, ehkä jopa on tullut yliannostusta... mutta ihan kivoja nämä ovat "aikuiskirjojen" välissä, keventämässä lukupinoa. 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.