Christian Rönnbacka: Ruska (Antti Hautalehto #8)

Christian Rönnbackan komisario Antti Hautalehto -sarjan kahdeksas osa Ruska (Bazar, 2020) tarjoilee tuhdin annoksen äijäilymeininkiä Lapin jylhissä maisemissa. Kirjan alussa Hautalehto on lähdössä lomareissulle kaverinsa Larsin kanssa, mutta varsin erikoisen juonikuvion seurauksena hän päätyykin rikkaan kiinalaismiljönäärin ja tämän pojan oppaaksi, kun he haluavat käydä tutustumassa kullankaivajien työhön. Salaperäisen miljönäärin perässä roikkuu kovat piipussa eräs roistoporukka, ja siitäpä se soppa sitten syntyykin tunturien keskelle. Actionia ei tästä kirjasta todellakaan puutu, ja Hautalehto osoittautuu melkoiseksi ihmemies MacGyveriksi 😆.

"Antti meni rinkalleen ja kaivoi sieltä avaruushuovan ja pienen rullan ilmastointiteippiä ja ojensi ne Yangille sillä aikaa kun sulki rinkkansa.
- Siellä on ruumis, hän sanoi Yangille. -Puukolla tapettu kullankaivaja. Sitä ne korpit...
- Ruumis, Yang totesi rauhalliseen tapaansa, josta ei voinut päätellä mitä hän ajatteli tai tunsi. - Onko se tuore?
- Neljästä kahdeksaan tuntia, arvioisin. Vaatteista päätellen se sama joka tuli meitä vastaan. Kasvoja ei vaan enää lintujen jäljiltä tunnistanut.
    Yang katseli ympärilleen tarkkaavaisena.
- Minulla on ollut paha tunne jo pitkän aikaa, hän sanoi lopulta.- Emme ole täällä yksin."
Kuuntelin Ruskan äänikirjana, ja Ville Tiihosen oivallisesti lukema dekkari toimi mainiona viihdykkeenä. Olen joskus blogini alkuaikoina blogannut parista Hautalehto-sarjan aiemmasta osasta (Rakennus 31 ja Operaatio Troijalainen) enkä ollut lukemastani mitenkään ylenpalttisen innostunut. Silloin ehkä suhtauduin dekkareihin hieman tiukkapipoisemmin, ja Hautalehto-sarjan rennon hurtti ote poliisihommiin ei napannut. Tänä kesänä kaipasin kuitenkin jotain kepeää kuunneltavaa ja löysin Hautalehto-sarjan ikään kuin uudemman kerran. Ja kuunneltuna Hautalehto taitaakin olla parhaimmillaan, sillä kun pari Ruskaa edeltävää osaa oli kuunneltu, ehdin jo odotella milloin Lapin seikkailu ilmestyy BookBeatiin. Sieltä se sitten tulikin hotkittua pikavauhtia.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että Hautalehto-sarjassa on kirjasta toiseen toistuvia juttuja, jotka joskus ärsyttävät enemmän, joskus vähemmän. Esimerkiksi Hautalehdon pankinjohtajana työskentelevä Lars-kaveri on ilmeisesti pakko saada mukaan jokaiseen kirjaan vaikka miten köykäisen juonentyngän kautta. Ruskalle annen täydet pisteet siitä, että se irrottaa Hautalehdon tutuista Porvoon poliisilaitoksen arkikuvioista ja heittää miehen täysin uusiin ympyröihin. Monta muutakin tuttua asetelmää saa kirjassa hurjaa kyytiä, ja minusta tämä oli erittäin tervetullut käänne Hautalehdon elämään. Vaikka mies itse saattaa olla hitusen eri mieltä, sen verran kinkkiseen paikkaan hän jäi kirjan lopussa.

Rempseä ja toiminnantäyteinen Ruska saa minulta Goodreadsiin 4 tähteä. Lapin taika yhdistyy kirjassa hienosti suuren maailman tunnelmaa henkivään rymistelyyn.

 
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kuuntelin äänikirjan BookBeatissa
Kirjan tietoja:
Christian Rönnbacka: Ruska
Lukija Ville Tiihonen
Kansi Eevaliina Rusanen
Bazar, 2020
Kesto 8 t 19 min

Kommentit

  1. Nämä itselle vieraisiin kaupunkeihin sijoittuvat äijädekkarisarjat ovat vähän haasteellisia, selviän juuri ja juuri Seppo Jokisista. Yhden kirjan olen Rönnbackalta lukenut, se sijoittui Nikkilän mielisairaalaan ja oli sopivan creepy. Ehkä tässä sinunkin esittelemässä kirjassa on potentiaalia, kun se sijoittuu Lappiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut muutaman osan Jokisen sarjaa, ja on ollut ihan ok, vaikkei tosin mikään erityinen suosikkini. Rönnbacka pääsi yllättämään, positiivisesti. Eli kyllä tätä kannattaa kokeilla, jos kaipaa jotain kevyttä ja viihdyttävää dekkaria lukuun.

      Poista
  2. Tämä oli hienosti ajankohtaan ja viehkoihin Lapinmaisemiin sijoittuva, mukavalukuinen viikonloppuseuralainen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin hotkaisin kirjan viikonloppuna. Oli täydellistä luettavaa työviikon päätteeksi (tai siis kuunneltavaa tässä tapauksessa). Tosi kivaa, että seuraava osa ilmestyy jo ensi vuonna. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.