Rutu Modan: The Property

Rutu Modan on israelilainen sarjakuvataiteilija, ja The Property (Drawn & Quarterly, 2013) on ensimmäinen häneltä lukemani sarjakuvaromaani. Kirja keskiössä on Israeliin Puolasta muuttanut Regina Segal, joka päättää vanhoilla päivillään viedä jo aikuisen lapsenlapsensa Mican Varsovaan, Reginan vanhaan kotikaupunkiin. Siellä odottavat kipeät muistot toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista ja myös the property, suvun maahan jättämä omaisuus, jonka salaisuudet Mica aikoo selvittää.


The Property kuvaa hienosti isoäidin ja lapsenlapsen välistä suhdetta sekä suvun ja historian painolastia. Kirjassa on lempeää, hienovireistä huumoria, joka miellytti minua suuresti. Pidin erityisen paljon siitä, miten persoonallinen vanha lady Regina-rouva on. Tempperamenttia ja omaa tahtoa löytyy, ikä ei ole hionut särmiä täysin pois. Toisaalta Mican kautta saadaan tapahtumiin nuoren naisen pirteää näkökulmaa, ja välillä tuntuikin aivan kuin olisin ollut turistireissulla Varsovassa, katselemassa uutta kaupunkia Mican silmin. Pienet romanttiset vireet eivät suinkaan häirinneet tätä vaikutelmaa.

Sarjakuvan piirrosjälki on aika simppeliä, ja kuten kannessa jo vihjataan, ruuduista löytyy iloisia, kirkkaita värejä. Minulla kesti kotvasen tottua tähän tyyliin, sillä en yleensä innostu aivan näin yksinkertaisen oloisesta kynänjäljestä. Mutta kun sarjakuvalla oli mittaa reilut 200 sivua, ehdin tottua ruutujen sisältöön. Ja annan jopa pienen plussan sisätiloja kuvaaville piirroksille. Modan loihtii kuviin hieman vanhahtavan, aidonoloisen tunnelman (vaikken siis Varsovassa ole itse käynyt), joka tukee mainiosti juonenkulkua.

Mica viettää aikaa Varsovaa kierrellen, ja sattuman kautta hän tutustuu kiinnostavaan nuoreen mieheen, joka ryhtyy Micalle oppaaksi. No, kyllähän siitä hieman muutakin säpinää syntyy, ja minusta Mican herttainen romanssinpoikanen oli ihan kiva lisä sarjakuvan tapahtumiin. Mikään erityisen vauhdikas juoni ei silti ole kyseessä, pikemminkin lukija pääsee mukaan aika verkkaan edistyvälle kaupunkilomalle, jossa pengotaan menneisyyden sukusalaisuuksia, kun sopiva hetki koittaa.

Toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin ja Regina-rouvan nuoruudenkokemuksiin päästään käsiksi vasta kirjan loppupuolella, ja rouvan tarina tarjoaa omalla tavallaan kiinnostavan näkökulman siihen, miten sota ihmisiä heittelee ja millaisia valintoja itse kukin joutuu tekemään. Hieman oli surullisia juttuja, mutta tykkäsin siitä, ettei kirjassa jääty kieriskelemään menneessä vaan ikään kuin kohauteltiin olkia, asiat menivät niin kuin menivät, nyt on näin ja elämä jatkuu.

The Property saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Sukutarinoiden ja miksei historiankin ystäville kirja tarjoaa hyvää luettavaa.

***

Osallistun kirjalla Main Kirjahyllyn aarteet 2 -lukuhaasteeseen, jossa luetaan oman hyllyn kirjoja. Kirjassa käsitellään toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia, joten saan haastepisteen myös Jokken kirjanurkan Rauhan lukuhaasteeseen.

Goodreads: 4 tähtää
Mistä sarjakuva minulle? Oma ostos
Sarjakuvan tietoja:
Rutu Modan: The Property
Translation (from Hebrew): Jessica Cohen
Drawn & Quarterly, 2013
222 pages

Kommentit