Laura Dean Keeps Breaking Up with Me - Mariko Tamaki, Rosemary Valero-O'Connel

Mariko Tamakin ja Rosemary Valero O'Connellin YA-sarjakuva Laura Dean Keeps Breaking Up with Me (First Second, 2019) on taidokkaasti piirretty tarina rakastamisen vaikeudesta ja rakkauden olemuksesta ylipäänsä. Milloin rakkaus ei olekaan enää hyvä juttu, mitä aito rakkaus oikeastaan on?
"The truth is, breakups are usually messy, the way people are messy, the way life is messy. It's okay for a breakup to feel like a disaster. It doesn't feel okay, but I assure you it is okay.

It's also true that you can break up with someone you still love. Becouse those two things are not distinct territories: love and not loving anymore."


Sarjakuvan pääosassa on 17-vuotias Frederica Riley, tuttavallisemmin Freddy. Ensimmäisessä ruudussa hän kirjoittaa viestiä netin parisuhdeneuvojalle Anna Vicelle. Freffyä askarruttaa Laura Dean, johon hän on ollut noin vuoden verran rakastunut. Lauran ja Freddyn suhde on on-off-laatua - välillä ollaan yhdessä, sitten jokin rikkoo tyttöjen välit. Kunnes pian taas palataan yhteen - mutta kuinka kauan Freddyn sydän kestää rakkauden vuoristorataa? Laura Dean kertoo tapahtumia Freddyn näkökulmasta, ja valottaa hellyttävän riipaisevasti teinirakkauden iloja ja suruja, Freddyn kouluarkea ja Laura Deanin ulkopuolisia ystävyyssuhteita. Koulujuttuihin on myös hienosti sisällytetty seksuaalivähemmistöjen aseman kuvausta Kalifornian vapaamielisessä ilmapiirissä.

Valero-O'Connellin piirrosjälki miellytti minun silmääni. Sivut eivät ole toistensa kopioita ruutujen sijoittelun suhteen, ja vaihtelevan näköisiä aukeamia oli ilo lukea. Sarjakuvan värimaailmaa on piristetty vaaleanpunaisella, ja sen hempeä sävy sopi mielestäni oikein mukavasti rakkauspulmien sävyttämään tarinaan. Mutta vaikka kirjan tehostevärinä onkin vaaleanpunainen, ei Freddyn elämä ole mitään pilvissä liitelyä. Päinvastoin, häikäisevä Laura Dean asettaa rakkaansa yllättävän kiperien valintatilanteiden eteen.


Freddyn ja Lauran tarina etenee hitaahkosti, mutta minusta oli hienoa, ettei sarjakuvan sivuja ole ahdettu täyteen pohdintaa ja toimintaa. Sen sijaan Freddyn ja tämän ystävien mielenliikkeitä kuvataan usein vähin sanoin mutta runsain kuvin. Laura Dean nähdään vain ulkopuolisin silmin, mutta kyllä hänenkin persoonastaan varsin selkeä kuva välittyy.


Laura Dean Keeps Breaking Up with Me saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Freddyn kasvutarina on todella herkkä ja aidonoloinen kuvaus nuoruudesta, ihastumisesta, rakkauden monista vivahteista. Tätä ihanaa, hivenen katkeransuloista kirjaa suosittelen lämpimästi heillekin, joilla omat teini-iän päivät ovat jo menneet ohi (heh, kuulunhan itsekin tähän ryhmään 😉).

***

Osallistun kirjalla YA-lukuhaasteeseen, ja bingoruudukossa ruksaan ruudun LGBTQ-aihe. POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "A book with more than 20 letters in its title".


Osallistun kirjalla myös Yöpöydän kirjat -blogin Pride-lukuhaasteeseen:


Goodreads: 4 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Todella vaiheessa, Kirjojen keskellä, Cats, books and me
Sarjakuvan tietoja:
Mariko Tamaki (text), Rosemary Valero-O'Connell (illustration): Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
First Second, 2019
289 pages

Kommentit

  1. Olen silmäillyt tätä e-kirjana kirjaston OverDrivessa, ja nyt postauksesi innoittamana päätin viimein varata sen! Kuulostaa kiinnostavalta, vaikka omatkin teinivuoteni ovat historiaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että innostuit varaamaan kirjan. :) Tälle kirjalle soisin lisää bloginäkyvyyttä, sen verran hieno sarjakuva on kyseessä. Itse en muuten ole lukenut yhtäkään sarjakuvaa e-kirjana, voisi olla kiinnostavaa kokeilla joskus...

      Poista
  2. Tää on mulla lukulistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos innostut lukemaan tämän. On tosi hieno ja herkkä sarjakuva.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.