Kati Närhi: Ei mikään

Aikuisten kuvakirja ei ole kovinkaan tavallinen vieras lukupinossani, mutta Kati Närhen uutuuskirja Ei mikään (2020) kiinnosti minua niin paljon, että päätin kokeilla itselleni hieman vierasta lajityyppiä. Odotukseni olivat korkealla, sillä Närhen Agnes-sarjakuvatrilogia on eräs suursuosikkejani, ja Närhen kuvitustyyli miellyttää silmääni. Silti Ei mikään hieman jännitti, sen verran uuden äärellä oltiin. Mutta jännäilin aivan turhaan, sillä Ei mikään oli kivasti erilainen kirja, joka kätki sisäänsä suurempia tarinoita kuin päältä päin voisi arvatakaan.

Kuva: Kati Närhi https://www.katinarhi.com/shop/ei-mikn

Kirja tapahtumat sijoittuvat nimeltä mainitsemattomaan pikkukaupunkiin, jonne laskautuu mielen harmaus ja alakulo. Mikään ei kaupungin asukkaita enää oikein innosta, ajatukset alkavat kiertää outoja polkuja ja kaikki tuntuu olevan jotenkin vinksallaan. Kuulostaako tutulta? Koronakevään loppumetreillä luettuna Ei mikään tuntui tosi ajankohtaiselta, melkein kuin olisin itse nyhjöttänyt kyseisen kaupungin nurkissa etätöitä tekemässä. Mutta nythän meillä on kesä ja kaupungin asukkaillekin koittavat lopulta valoisammat ajat.

Närhen kuvitustyyli hallitsee kirjaa, sillä tarinaa kerrotaan lyhyin tekstiosuuksin. Aika vaativa tapa kuljettaa tarinaa eteenpäin, mutta Ei mikään toimii hienosti. Kirjan kuvissa on outoutta, jota pelkkiä tekstejä lukemalla saattaisi jäädä tavoittamatta. Kaupungin asukkaat eivät ole aivan keskivertoporukkaa, ja monen aukeaman kohdalla tuli tunne, että sen kuvaamista henkilöistä haluaisin kuulla lisää!


Kuvitukset olivat niin voimakkaita ja upeita, että melko tavanomaisen oloinen fonttityyli hieman pisti silmään. Tähän kirjaan olisi sopinut jokin erikoisempikin fontti, mutta toisaalta, fontti oli selkeä ja teksteistä sai selvää. Se ei ole mikään itsestään selvyys esimerkiksi sarjakuvaromaaneissa.


Ei mikään kannattaa lukea rauhallisin mielin, sillä pienestä kirjasta saa mielestäni enenmmän irti, kun sille antaa aikaa. Kirjaan mahtuu suuria ajatuksia elämän mielekkyydestä, paikoin hivenen vinksahtaneesti kerrottuna. Tykkäsin! Goodreadsiin Ei mikään saa minulta neljä tähteä.

Jos Närhen kuvitukset kiinnostavat, kannattaa kurkata kirjan verkkonäyttely, joka löytyy Kuvittajat-sivustolta. Näyttely on avoinna 18.6.2020 asti.

***

Helmet-lukuhaasteessa Ei mikään sopii kohtaan 49. Vuonna 2020 julkaistu kirja.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen! Kiitokset, Kati Närhi 😊.
Muualla verkossa: Kirja on arvosteltu Hesarissa.
Kirjan tietoja:
Kati Närhi: Ei mikään
Kati Närhi, 2020 (omakustanne)
92 sivua

Kommentit

  1. Haa, tän määki haluan lukea ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi erikoinen pieni kirja. Ihanaa, jos innostut lukemaan - ja katsomaan upeat kuvat!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.