Rainbow Rowell, Faith Erin Hicks: Pumpkinheads

En yleensä ole kovinkaan tarkka sen suhteen, että johonkin tiettyyn vuodenaikaan sijoittuva kirja tulee luettua kyseisenä ajanjaksona, mutta silti minusta tuntui hieman hassulta ottaa Rainbow Rowellin kirjoittama ja Faith Erin Hicksin kuvittama YA-sarjakuvaromaani Pumpkinheads (Macmillan Children's Books, 2019) lukuun juhannusviikonloppuna. Sarjakuvan tapahtumat nimittäin ajoittuvat Halloweeniin, kuten kirjan nimestä ja kansikuvasta voi kenties päätelläkin. No, hyvin toimi Halloween-tarina myös juhannuksena, sillä Pumpkinheadsissa oli mukana romanttisia vireitä ja nehän ovat osa juhannusyön taikaa 😊. Runsas kurpitsanmakuisuus oli vain pieni eksoottinen lisämauste. 😆


Pumpkinheads yllätti minut iloisesti, vaikken aivan tiennytkään, mitä kirjalta odottaa. Kirja oli tyystin erilainen Halloween-kirja kuin mitä aiemmin olen tullut lukeneeksi. Pumpkinheads nimittäin tarjosi tuhdin kulttuurimatkan amerikkalaisen kurpitsanviljelyn Halloween-perinteisiin ja oli enemmänkin ystävyyden ylistyslaulu kuin 'karkki vai kepponen' -hupailu.

Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat jonnekin maaseudulle, kurpitsapeltojen kupeeseen. Halloween-aikaan seudulla järjestetään juhlailta, jossa tiloilla on omat myyntipisteensä ja ohjelmanumeronsa. Paikallisille opiskelijoille tapahtuma tarjoaa työskentelymahdollisuuden, ja Pumpkinheadsin päähenkilöt Josiah ja Deja ovat jo konkareita - onhan tänä vuonna heidän viimeinen Halloween-iltansa ennen collegeen lähtöä. Ystävyksillä on haikea tunnelma, sillä he ovat tavanneet toisiaan vain töiden merkeissä Halloween-juhlan aikaan mutta solmineet silti lujan ystävyyden. Edessä on jännittävä tulevaisuus, mutta vielä Josiahilla ja Dejalla on tilaisuus nauttia kotiseuden juhlahumusta.

Pumpkinheadsissa Josiah ja Deja taivaltavat läpi kurpitsanhuuruisen juhla-alueen, sillä Deja on saanut päähänsä, että Josiahin on viimeinkin käytävä juttusille pitkäaikaisen ihastuksensa kanssa. Arvoituksellinen ja ihastuttava The Fudge Girl vain tuntuu karkaavan kaksikon otteesta, ja nämä joutuvat ravaamaan läpi koko alueen. Samalla tulee ruodittua yhtä sun toista, mikä nuorten mieltä askarruttaa.

Hicksin kuvitus on todella kaunis väritykseltään, ja minua ilahdutti se, että kuvituksen rooli tarinan eteenpäin viennissä on suuri. Tekstien määrä puhekuplissa ei päätä huimaa, mutta sehän ei haittaa, sillä kuvat ja ilmeikkäät hahmot kertovat enemmän kuin sanat. Ruutujen lämpimät syksyn sävyt olivat ilo silmälle, ja tykkäsin myös siitä, miten Josiah ja Deja oli piirretty. Työntekijöiden samanlaiset farkkuasut ovat aika hupaisat ja ah niin amerikkalaisen oloiset, ja Dejan kampaus on ihana!Deja ei ole kurpitsakekkerien kevein työntekijä, ja kirjan loppusivujen mukaan tämä on ollut tekijöiltä tietoinen valinta: "I wanted to push back on the idea that a girl needs to be small and petite to be completely adorable." Dejan painosta on väännetty ainakin yksi suorasukainen vitsi, mutta noin muuten painoasiaa ei käsitellä. Deja on mitä on, ja Josiah pitää hänestä juuri siksi. Pumpkinheads onkin tosi hieno sarjakuva sen vuoksi, ettei se alleviivaa käsittelemiään teemoja vaan antaa lukijan itse tehdä huomioita.

Pumpkinheads saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Pidin erityisen paljon kirjan lämminhenkisyydestä ja lempeästä huumorista. Lisäksi Pumpkinheadsin sivuilta aukeni täysin uudenlainen kulma amerikkalaisuuteen, sillä kurpitsatilojen Halloween-juhlinnat olivat minulle uusi juttu. Kiva lisä kirjan antiin oli myös se, että kirjan lopussa on tekijöiden lyhyt haastattelu.

Sarjakuvasta kiinnosteille vinkkaan lopuksi, että Karisto julkaisee Pumpkinheads-sarjakuvan suomeksi elokuussa nimellä Viimeinen ilta! Kannattaa laittaa lukulistalle.


***

Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteessa kirja sopii kohtaan 6. Kirja, joka tapahtuu yhden päivän aikana, sillä Pumpkinheadsin tapahtumat mahtuvat yhteen säpäkkään iltaan. Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa.

Osallistun kirjalla myös YA-lukuhaasteeseen, ja siinä ruksaan ruudun Kirjassa on kartta. Pumpkinheadsin kansiliepeessä on näet värikartta kurpitsa-alueesta ja sen tapahtumapaikoista.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogissa Kirjojen keskellä
Sarjakuvan tietoja:
Rainbow Rowell (written by), Faith Erin Hicks (illustrated by): Pumpkinheads
Macmillan Children's Books, 2019
211 pages

Kommentit

  1. Minä odottelen tuota suomennosta. Kiinnostaa todella paljon, kun pidän Halloweenista. Rowellilta luin tammikuussa Eleanor & Parkin ja vaikka se olikin sujuvaa luettavaa, hahmot jättivät kylmäksi. Tätä sarjista kohtaan minulla puolestaan on paljon odotuksia ja se sopii täydellisesti Halloween-lukuhaasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin Halloween-haastettasi, kun luin tämän. :) Sen tunnelmiin ei varmaan parempaa kirjaa voi löytääkään, mutta kyllä tämä meni hienosti alas myös juhannuksena. :D Tosi hyvä sarjakuva, ja on mahtavaa, että saadaan Pumpkinheads myös suomeksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.