John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY, 2013) todella suosittu kirja: kirja keikkuu Goodreadsin YA-listojen kärkisijoilla, kirjasta löytyy yli 3,4 miljoonaa tähditystä ja tähtien keskiarvo on himpun yli 4.2. On siinä nostetta yhdelle kirjalliselle teiniromanssille! Greenin hittiteos olikin kirja, jonka päätin vihdoin ja viimein lukea YA-haasteen kannustamana (kannattaa muuten hypätä mukaan, jollet vielä ole niin tehnyt - tässä on kiva haaste kesän kuukausille!). YA-sivistystä roimasti kasvattava kirja sopii mainiosti ruutuun "YA-klassikko", mutta päätin optimoida omat bingonsaantimahdollisuuteni ja valitsin toisen ilmeisen ruudun eli sairaudesta kertovan kirjan.
Greenin kirjan suurin ansio on mielestäni siinä, että se kertoo parantumattomasti syöpäsairaan, 16-vuotiaan Hazelin elämästä arkisine murheineen, iloineen ja suruineen uskottavasti ja turhia kiertelemättä. Omakohtaista kokemusta aiheesta minulla ei ole, mutta Tähtiin kirjoitettu virhe tuntui aidolta ja sympaattiselta. Ja onhan kirjassa sitten se romanssi, jonka vaiheita puidaan koko kirjan ajan melkoisella antaumuksella. Hazelin elämä mullistuu eräässä vertaistukiryhmä kokouksessa, jonne lääkäri hänet passittaa:
"Kaikissa syöpäkirjoissa ja nettisivuilla sanotaan, että syövän sivuvaikutuksiin kuuluu muun muassa masennus. Tosiasiassa masennus ei ole syövän sivuvaikutus. Masennus on kuolemisen sivuvaikutus. (Syöpäkin on kuolemisen sivuvaikutus. Niin kuin oikeastaan melkein mikä tahansa.) Äiti kuitenkin uskoi että tarvitsin hoitoa, joten hän vei minut omalle lääkärilleni Jimille, joka sitten totesikin, että minulla oli vakava ja lamaannuttava kliininen depressio. Lääkitystäni pitäisi sen takia muuttaa, ja minun täytyisi osallistua kerran viikossa vertaistukiryhmän kokoukseen."
Tunsin itseni kovin täti-ikäiseksi lukijaksi, kun en ihan hirmuisesti jaksanut innostua Hazelin ja Augustus Watersin tunnemyrskyistä. Oli toisinaan pikkuisen liian äitelää ja imelää menoa minun makuuni. Mutta toisaalta ymmärrän kyllä, miksi moni kommentoi lukeneensa kirjaa nessupaketin kanssa, tippa silmässä. Hazelin ja Augustuksen tarina on hienosti rakennettu, ja erityisesti kirjan loppusivuja pidin onnistuneina. Kirjan hahmot ovat sairaudesta huolimatta monin tavoin tavallisia aikuisuuden kynnyksellä olevia nuoria, mutta kuitenkin - kaikki on heidän elämässään toisin. Tähtiin kirjoitettu virhe on niitä kirjoja, jotka hoksauttavat huomaamaan, miten itsestään selvyytenä sitä monesti pitää terveyttä ja kaikkea sitä, mitä se mahdollistaa.
Kuuntelin Greenin kirjan äänikirjana, ja Anna Saksmanin ääni sopii erinomaisesti kirjaan ja sen tunnelmiin. Hyvästä luennasta huolimatta kuuntelu takkusi minulla jossain kirjan puolivälin tuntumassa, kun Hazel ja Augustus olivat lähdössä Amsterdamin reisulleen. Tapahtumat eivät oikein tuntuneet etenevän minnekään, ja teki mieli lukea välillä jotain aivan erityylistä kirjaa. Kun sitten taas innostuin kirjan pariin, liikuttavat loppusivut hupenivat yllättävänkin nopeasti.
Kokonaisuutena Tähtiin kirjoitettu virhe oli siis aavistuksen epätasainen, mutta pidin kirjan toiveikkuudesta, konstailemattomuudesta ja jännästä optimismin, kylmän realismin ja nuoruuden idealismin sekoituksesta. Vaikka kirja jäikin minulla hyvälle kolmen Goodreads-tähden tasolle, on Greenin kirja ehdottomasti menestyksensä ansainnut.
***
Osallistun kirjalla YA-lukuhaasteeseen, ja sijoitan kirjan ruutuun "kirjassa käsitellään sairautta tai vammaa". Greenin kirja sopii myös Helmet-haasteen kohtaan "Kirjassa lennetään".
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kuuntelin äänikirjan BookBeatista
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Reader, why did I marry him?, Rakkaudesta kirjoihin,Kirjakaapin kummitus ja Kirjoihin kadonnut
Kirjan tietoja:
John Green: The Fault in Our Stars (2012)
Suomennos Helene Bützow
Lukija Anna Saksman
WSOY, 2013
kesto 8 t 19 min
Nessupaketti kului tämän kirjan mukana. En ole pystynyt katsomaan elokuvaa.
VastaaPoistaMinullekin taitaa riittää kirjan lukeminen, vaikken nessuja tarvinnutkaan. :)
Poista