Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu

Philip Teirin Tällä tavalla maailma loppuu (Otava, 2017) on takakannen mukaan "hauskanhaikea romaani kesästä, perheestä ja maailmanlopusta". Teirin tyyli ei ilmeisesti ole minua varten, sillä kirjan etukannen japanilaishenkinen, rauhallisen kaunis piirroskuva oli mielestäni parasta, mitä romaanilla oli minulle antaa. Sisällön haikeus tai varsinkaan sen hauskuus ei minulle avautunut (paitsi yhden lauseen verran!). Sen sijaan luonnehtisin lukukokemustani sanalla lattea. 

Romaanissa perheen isä ja äiti matkustavat kahden lapsensa kanssa kesänviettoon Pietarsaaren Maitolahteen, perheen äidin vanhempien huvilalle. Kesän aikana he tutustuvat naapurihuvilan boheemeihin maailmanlopunodottajiin, perheen isä murehtii työpaikkansa kohtaloa ja tytär kokeilee siipiään rakkauden rintamalla. Henkilögalleria jäi kuitenkin kauttaaltaan vaisuksi ja pahvinmakuisiksi. Näissä tyypeissä ei juuri särmää ollut tai jos olikin, se häivytettiin taitavasti värittömän tohinan alle. Maailmanloppuun fatalistisen tyynesti suhtautuva Chris vaikutti aidosti niljakkaalta kaverilta, mutta sivulauseisiin sekin jäi vaimeaa loppukohtausta lukuun ottamatta.

"Viimein Chris päästi hänen kätensä ja jatkoi:
    "Nyt minä olen hyvin murheellinen. Minä suren. Olen väsynyt. Ja juuri siitä meidän projektissamme on kyse: on hyväksyttävä suru sen sijaan että puhuisi koko ajan toivosta. Toivo on täysin merkityksetön käsite."
    "Aivan," Helena sanoi. Hänen äänensävynsä oli haaveellinen.
    Ville nyökkäsi.
    Erik mietti. Yhtäkkiä hänen työnsä tavaratalossa tuntui kovin turhalta. Mitä merkitsivät neljännesvuosiraportit ja kasvu, kun koko kosmos mahtui yhteen nuotioon? Hän olisi halunnut soittaa Jounille ja sanoa, ettei välittänyt saamistaan potkuista, koska halusi hypätä oravanpyörästä." (s. 112- 113)

Nuotioon mahtuva kosmos - haa! Tälle juhannusyön maailmantuskalle nauroin ääneen. Sen ansiosta kirja saa kaksi tähteä Goodreadsiin.


Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa TuijaTa, Kirja hyllyssä, Eniten minua kiinnostaa tie ja Mrs. Karlsson lukee
Kirjan tietoja:
Philip Teir: Så här upphör världen (2017)
Suomennos Jaana Nikula
Otava, 2017
287 sivua

Kommentit

 1. Tykkäsin näköjään huomattavasti enemmän kuin sinä :) Pidin erityisesti siitä pitkän kesän fiiliksestä, jota kirjassa viriteltiin ja rivien välissä lymyilevästä ironisesta huumorista. /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tästä moni muukin pitänyt minua enemmän... mutta minkäs teet, jokin tässä kirjassa ei vaan nyt sopinut minulle. En päässyt kesäfiiliksiin. :) Teirin Talvisota-kirja kyllä kiinnostaa, vaikka tämä jäikin vaisuksi.

   Poista
 2. Minä en ole vielä innostunut Teiristä, vaikka moni häntä kehuukin. Ehkä joskus. Kansikuva on kyllä kiehtova, ja jos valitsisin luettavaa vain sen perusteella, saattaisin ottaa tämän luettavaksi. En ole kuitenkaan vielä vakuuttunut Teirin omaperäisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastuin kansikuvaan. Siinä on jännä yhdistelmä rauhaa ja liikettä, ja tykkään tuosta vaaleanpunaisen sävystä. Kirjan tapahtumiin kannen fiilis yhdistyi mielestäni vähän heikosti...

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.