Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 3 - Lapsuus Lähi-Idässä (1985 - 1987)

Riad Sattaufin sarjakuvaromaani Tulevaisuuden arabi 3 (WSOY, 2017) on jo kolmas osa Sattoufin omaelämäkerrallista, Lähi-Idän maihin sijoittuvaa sarjaa. Sarjakuvan päähenkilö Riad on kasvanut seitsenvuotiaaksi, ja kirjassa seurataan hänen perheensä elämää Syyrian pikkukylän alkeellisissa oloissa. Riadin ranskalainen äiti ei vain ota sopeutuakseen vieraaseen kulttuuriin, ja sen ovat myös huomanneet hänen syyrialaisen miehensä sukulaiset. Tulevaisuuden arabi 3 sisältää siis sarjan aiemmista osista tuttuja aineksia: kulttuurien kohtaamisesta aiheutuvia ristiriitoja, arkielämän ja sen haasteiden kuvausta.


Perheen elämää seurataan sarjassa pikku-Riadin näkökulmasta, ja ilmeisesti hänen kehityksensä on nyt sellaisessa vaiheessa, että hän rekisteröi aiempaa paremmin vanhempiensa suhteessa vallitsevia ristiriitoja. Niitä käsitellään mielestäni tässä uusimmassa osassa aiempaa enemmän, ja erityisesti uskonnollisiin asioihin liittyvät jutut nousevat esille. Perheen isä on suhtautunut hyvin rennosti islamin uskontoonsa, mutta aikoo nyt viettää Ramadania ja perheen poikien ympärileikkauskin nostattaa tunnemyrskyjä suvun sisällä. Riadin vanhempien keskinäiset asetelmat ovat silti samat tutut: äiti mutisee enemmän ja vähemmän äänekkäästi vastalauseitaan ja isä tekee asioita oman mielensä mukaan.


Täytyy sanoa, että ihmettelen edelleen pikku-Riadin äidin pitkämielisyyttä ja sietokykyä länsimaisittain erittäin takapajuisissa oloissa. Sekä isä että äiti ovat saaneet yliopistokoulutuksen, mutta niin he vain kököttävät isän lapsuudenkylässä. Toki Riadin äidin vaatimukset pääsystä parempiin oloihin ovat alkaneet toistua useammin ja äänekkäämmin. En muista, että sarjassa olisi juurikaan kuvattu perheen vanhempien helliä tunteita toisiaan kohtaan, vaikkei heidän perhe-elämänsä tietenkään ainaista riitelyäkään ole. Silti sarjan kuvaama asetelma on aika jännä - koko ajan katsellaan tapahtumia lapsen näkökulmasta, ja samaan aikaan minua kiinnostaisi suunnattomasti tietää, olisiko sarja kovinkin erilainen vivahteiltaan, jos siinä olisi mukana edes pätkiä ranskalaisen äidin näkövinkkelistä.

Albumin loppupuolella Riad jatkaa koulunkäyntiään Ranskassa, äidin odotellessa perheenlisäystä nykyaikaisemmissa oloissa. Tämä pätkä toi hauskaa vaihtelua tapahtumiin, ja uskonnon tiimoilta riittää jälleen ihmetyksen aiheita - lapsen näkökulma tapahtumiin tuo sarjaan hupaisia piirteitä:


Goodreadsiin Tulevaisuuden arabi 3 saa minulta kolme tähteä. Kulttuurinen pulahdus Lähi-Itään ei tarjonnut suuria yllätyksen aiheita (sarjaa jo aiemmin lukeneelle), mutta sarjan kolmas osa oli yhtä sujuvaa luettavaa kuin aiemmatkin osat. Riadin matka jatkuu viimeisen ruudun perusteella seuraavaksi Saudi-Arabiaan.

Sarjan aiemmat osat blogissani:
Tulevaisuuden arabi
Tulevaisuuden arabi 2
***

Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogeissa Mari A:n kirjablogi, Kirjojen keskellä
Sarjakuvan tietoja:
Riad Sattouf: L'Arabe du futur 3. Une jeunesse au Moyen-Orient (1985-1987) (2016)
Suomennos Saara Pääkkönen
WSOY, 2017
150 sivua

Kommentit