Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 2

Riad Sattoufin muistelmasarjakuva Tulevaisuuden arabi 2 - Lapsuus Lähi-Idässä (1984-1985) (WSOY, 2016) jatkaa kuusivuotiaan Riadin lapsuudentarinaa siitä, mihin Tulevaisuuden arabi 1 jäi: Riadin perhe on palannut Syyriaan, ja pikku-Riad aloittaa koulunkäynnin. Jollei sarjakuva ole entuudestaan tuttu, niin tässäpä lyhyesti Tulevaisuuden arabin keskeinen idea: sarja on sarjakuvaromaani, jossa Sattouf palaa lapsuusmuistoihinsa. Sattoufin ranskalainen äiti on opiskeluaikoinaan rakastunut syyrialaismieheen, ja heidän mentyään naimisin vaimo seuraa miestään Libyaan ja Syyriaan. Olot perillä poikkeavat ranskalaisesta yhteiskunnasta monilla tavoin, ja sarjassa seurataan sopeutumista uuteen kulttuuriin Riadin näkökulmasta.


Sarjan toisen osan sisältö noudattaa avausosasta tuttua tyyliä. Riadin perhe elää vaatimattomissa oloissa ja perheen isä määrää asioiden tahdin vaikka koettaakin toisinaan parhaansa mukaan miellyttää ranskalaista vaimoaan. Kuten vaikkapa hankkimalla uudenaikaisen kaasulieden, joka tuodaan perille aasikyydillä. Riadin koulunkäynnin kuvaus muodostaa pääosan albumin sisällöstä, ja koulun opetusmetodit ovat varsin toisenlaiset kuin meikäläisissä kouluissa:


Lähi-Idän arkiympyröiden väkivaltaisuus tuli tutuksi jo Sattoufin muistelmien ensimmäisessä osassa, joten en hätkähtänyt koulukuvausten henkisiä ja fyysisiä raakuuksia. Kuvaukset ovat silti hurjia, ja Sattaufin muistelmat ovat erittäin kiinnostavat tarjotessaan ikkunan arkeen täysin toisenlaisessa kulttuurissa. Tuo arki ei minua miellytä (naisten aseman epäkohdat ja se väkivalta hiertävät eniten), ja onneksi sarjakuva antanee siihen pehmeämmän rajapinnan kuin vaikkapa romaanimuotoinen teksti.

Sarjakuvan ruutujen kerronnan tyyli on kevyt ja paikoin humoristinen. Koin huumorin mustanpuhuvana, ja siihen oli paikoin vaikea suhtautua. Voiko väkivallan leimaamalle käytökselle nauraa? Aion silti jatkaa Sattoufin sarjan lukemista, kun siihen vielä ilmestyy lisää osia (seuraava osa ilmestyy ensi kesänä). Tulevaisuuden arabi on kulttuurimatka jos mikä.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogeissa Kirjakko ruispellossa, Mari A:n kirjablogi ja Kirjojen keskellä
Sarjakuvan tietoja:
Riad Sattouf: L'arabe du futur 2. Une Jeunesse au moyen-orient (1984-1985) (2015)
Suomennos Saara Pääkkönen
WSOY, 2016
158 sivua

Kommentit

  1. Pitääpä tutustua, sarjakuvat nyt ei ihan ominta aluetta ole ja tämäkin täysin uusi tuttavuus. Tällä hetkellä meiän kirjasto on remontissa, joten tutustuminen jäänee ensi vuoden puolelle. Aikuisten kirjat on melkein kaikki varastoitu, mutta lastenosastolla käytiin pyörähtämässä tänään ja lainaamassa useampi kirja. :)
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, onpa ikävää kun kirjastoon ei pääse. Sarjakuvaromaaneista löytyy monenlaista, joten kannustan rohkeasti tutustumaan. :)

      Poista
  2. Luettu & tykätty. Hieman tässä ehkä toistoa, ensimmäisessä osassa kaikki oli uutta ja jännää. Tuo opettaja kyllä jäi mieleen =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulukuvaukset olivat melko hurjia tosiaan. :D Tämä on hyvä sarja, ja kiva kun saadaan jatkoa jo ensi kesänä.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.