Kaksi novellia Jaan Krossilta

Reader, why did I marry him? -blogissa alkoi hiljattain novellihaaste, johon minäkin innostuin mukaan. Haasteeseen on mahdollista lukea myös yksittäisiä novelleja, ja ajattelin hyödyntää tarjottua tilaisuutta ja tutustua eri tekijöiden kokoelmiin muutaman novellin verran. Lukuaikani on vielä jokusen viikon melko rajoitettua muiden kiireiden vuoksi, mutta lyhyille novelleille löytynee aikaa silloinkin, kun yhden romaanin kanssa kuluu pahimmoillaan viikkoja. 

Käynnistän novellihaasteen naapurimaamme Viron kertojamestarin novelleilla, eli luin pari novellia Jaan Krossin kokoelmasta Sattumien summa (Moreeni, 2013). En ole aiemmin lukenut Krossilta mitään, ja päätin aloittaa tutustumisen kirjan kahdella ensimmäisellä novellilla Risti ja Cum Laude. Krossin tuotannosta kiinnostuneille voin kertoa, että Sattumien summa -novellikokoelman myötä Krossilta on nyt suomennettu kaikki viroksi julkaistut lyhytproosatekstit.


Kirjan kansilieve kertoo kokoelman novellien olevan omaelämäkerrallisia, ja sekä Risti että Cum Laude tarjosivat rattoisan aikamatkan jonnekin menneiden vuosikymmenten tunnelmiin, Krossin lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Jaan Krossin kerrontatyyli on näissä novelleissa rauhallisen verkkaisa, ja novellit edustavat minun mielikuvaani siitä, millaisia novellit perinteisesti ovat: niissä kerrotaan jostain elämän merkityksellisestä hetkestä ja peilataan ihmisen tuntoja tuota tapahtumaa vasten. Ei siis mitään erityisen räväkkää, mutta tuntojen kuvauksen Kross näiden lyhyiden näytteiden perusteella taitaa. Ja pientä huumorinpilkahdustakin on toisinaan saatu mukaan:

"Huhtikuun lopulla kun lumi oli sulanut, ukki osti Rahumäelle hautapaikan. Neljä kertaa viisi syltä suuren. Äiti kertoi: kun hän oli sanonut ukille, että niin iso hautapaikka on aivan liian kallis, ukki oli vastannut:
    "Eletty on ahtaasti. Olkoon sitten kuolleena enemmän tilaa." (s. 21) 

Risti-novellissa minäkertoja päästää lukijan mukaansa matkalle, jonka hän taittoi isoisänsä kanssa. Isoisä lähtee viemään kookasta ristiä sukuhaudalle, ja pieni pojanpoika seuraa vierestä matkan taittumista. Novelli tarjoaa hienoa ajan- ja tapojenkuvausta, mutta ihmisluonto on samanlainen nyt kuin silloin joskus. On itsekkyyttä, piittaamattomuutta ja toisaalta aitoa välittämistä ja sinnikkyyttä. On myös kalvavia epäilyksiä siitä, olisiko tapahtumien suunta voinut kääntyä muuksi jos... Risti oli mielestäni koskettavampi näistä kahdesta lukemastani novellista. 

Cum Laude kertoo lukiolaispoikien elämästä, ja parhaiden arvosanojen tavoittelun tuottamasta ahdistuksesta. Se kertoo myös vallankäytöstä, ja sivuhenkilöiden synkemmät puolet nousevat tässä novellissa etualalle. Kross kuvaa taitavasti erilaisia luonteita ihmisen käytöksen avulla, ja lyhyessä tarinassa hän onnistuu välittämään useita kohtaloita, jotka vääjäämättä etenevät omaan suuntaansa.

Krossin kokoelmaa voin lukemieni novellien perusteella suositella heille, joita kiinnostavat pienet, tarkkanäköisiä henkilökuvia sisältävät tarinat. Krossin kirjoja enemmän lukeneille kokoelma lienee antoisa, erityisesti sen omaelämäkerrallisten piirteiden vuoksi. Minulle ei syntynyt suurta innostusta lukea kokoelmaa tämän pidemmälle, mutta novellihaasteeni sai silti tyylikkään aloituksen kahdella luetulla novellilla. 

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan & novellien tietoja:
Jaan Kross: Rist (1981)
Jaan Kross: Cum Laude (1981)
Julkaistu suomeksi kokoelmassa Sattumien summa
Suomennos Jouko Vanhanen
Moreeni, 2013
308 sivua

Kommentit

 1. Aina mukava nähdä postauksia Jaan Krossista! Olen lukenut häntä jo parikymmentä vuotta, tämä tosin vielä lukematta, joten Kross tuntuu jo kuin vanhalta ystävältä. Pidän tuosta sinunkin mainitsemastasi verkkaisesta tyylistä ja huumoriakin tosiaan löytyy! Suosittelen lämpimästi myös Krossin romaaneja. Itse olen ehtinyt kirjoittamaan Krossista tähän mennessä vain kerran: http://mrskarlsson.blogspot.se/2016/02/jaan-kross-halleluja-2001.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omia tuttuja suosikkeja on todella mukava nähdä muiden blogeissa. :) Sinulla onkin taivalta takana Jaan Krossin kanssa... on hienoa, että häneltä löytyy paljon suomennoksia. Pitääpä ottaa suositus muistiin, saatan kokeillakin Krossilta jotain romaania.

   Poista
 2. Hieno novelliavaus Marika. Kross on minulle täysin tuntematon kirjailija. Jospa ensi vuonna ehtisi tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ajattelin ensin aloitella haasteen vasta vuoden vaihteen jälkeen, mutta äkkiäkös muutaman novellin lukee... Krossia kannattaa toki kokeilla. Novellisuomennoksia on ilmeisen runsaasti tarjolla.

   Poista
 3. Ompun haaste on tosiaan hieno. Minusta tuntuu, että aika moni innostuu nyt kaivelemaan uusia, ennestään tuntemattomia kirjailijanimiä. Tämmöisen matalan kynnyksen haasteen kautta voivat monet löytää jopa itselleen läheisiksi osoittautuvia kirjailijoita, joita ei aiemmin ole tullut lukeneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen novelleja erittäin harvoin, ja on mukavaa, että tähän haasteeseen voi lukea yksittäisiä novelleja. Kovin montaa kokonaista kokoelmaa tuskin innostun lukemaan, mutta tämmöiset lyhyet pyrähdykset eri kokoelmiin sopivat minulle paremmin. Muutama kirja jo odottelee vuoroaan lukupinossa. :)

   Poista
 4. Ihan loistavaa, että saatiin sinun myötäsi Kross mukaan haasteeseen. Tämä on niin parasta, että novellihaaste tuo yhteen hyvin keskenään erilaisia kirjailijoita, maailmoja ja muuta.

  Mietin tuota, että onko niin, että moni kokee, että jos lukee novelleja, niin pitäisi lukea koko kokoelma. Itse nimittäin olen jotenkin automaattisesti ajatellut, että kun aloitan, niin sitten luen kaikki ja vasta nyt tämän haasteen myötä alkanut ihmetellä, että miksi niin pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän joskus lukeneeni novellikokoelmista vain novellin tai pari, mutta jotenkin kirjat ovat tuntuneet niin 'keskenlukuisilta', etten ole viitsinyt tuoda niitä blogiini. Onneksi nyt on hyvä syy tehdä näin. :) Novellihan on oma, itsenäinen kokonaisuutensa, joten miksei sitä voisi sellaisena lukea.

   Poista
 5. Minullakin on Krossin novelleja kirjastosta lainattuna. Piti lukemani ne Leningrad - Ost-Berlin -haasteeseen, mutta en ehtinyt ajoissa. Onneksi tuli tämä novellihaaste.;-)

  Ja on tosiaan mainiota, että tässä voi rohkaistua bloggaamaan yksittäisistä novelleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi haasteita riittää. :) Tulenkin aikanaan lukemaan, mitä mieltä olet Krossin novelleista.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.