Haastekoonti: Leningrad - Ost-Berlin

Tahaton lueskelija -blogissa alkoi viime syksynä Leningrad - Ost-Berlin -lukuhaaste. Haasteessa luettiin entisten sosialistimaiden kirjallisuutta. Tämän alueen kirjallisuus on minulle vierasta aluetta, sillä lukupinossani on useimmiten ns. länsimaiden edustajia. Halusin silti kokeilla, löydänkö mitään haasteeseen sopivaa ja luettujen määräksi kertyi lopulta kolme kirjaa:

John Steinbeck: Matkalla Neuvostoliitossa
Eduard Uspenski: Fedja-setä ja kummitus
Rosa Liksom & Jukka Uotila: Go Moskova Go

Kaikkien kirjojen tapahtumat sijoittuvat suuren ja mahtavan itäisen naapurimme alueelle, joten en päässyt vuoden aikana kovinkaan pitkälle Leningradista. Olen silti tosi tyytyväinen löytämiini Steinbeckin ja Liksomin kirjoihin. Olen tottunut yhdistämään heidät romaaneihin ja Liksomin myös novelleihin, joten myönnän olleeni yllättänyt, kun heidän tuotannostaan löytyi Neuvostoliittoon suuntautuva matkakertomus. Tosin huomaanpa pysytelleeni edelleen tuttujen länsikirjailijoiden parissa, ja tutustuneeni heidän näkemyksiinsä sosialistisesta suurmaasta. Eli haasteen perimmäinen tarkoitus toteutui omassa lukupinossani varsin kehnosti.

Hyvässä kirjailijaseurassa oli silti miellyttävää reissata naapuriin. Steinbeck rupatteli leppoisia ja kuvasi matkan tunnelmaa, Liksom antoi matkalla tapaamiensa ihmisten puhua. Molemmilla oli valokuvaaja mukana, mutta Liksomin toverin Jukka Uotilan tallentamat hetket moskovalaisten arjesta olivat vaikuttavampia kuin maaseutuhenkiset kuvat Steinbeckin kirjassa.

Lukuvinkkinä tulevaan talveen minulle jäi Herta Müllerin tuotanto, johon minulla oli aikomus tutusta jo tämän haasteen aikana. Tänään en halunnut tavata itseäni -kirjan jätin aiemmin syksyllä kesken, sillä se tuntui vaativan liikaa syventymistä sen hetkiseen lukuaikaan nähden.

Kiitokset haasteisäntä-Ketjukolaajalle mielenkiintoisesta haasteesta!

Haasteen päätepysäkkini oli 30 vuoden takainen Moskova. Maalaus esittää Moskovan varhaisempia aikoja.

Kuva Wikimedia Commons -palvelusta: By Fyodor Alekseyev - Центральный музей А.С. Пушкина, Санкт-Петербург, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3131036

Kommentit

 1. Onnittelut mainiosta yrityksestä laajentaa lukureviiriäsi entisten sosialistimaitten alueelle. Ja onnistuihan se ihan mukavasti! Kiitos osallistumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa oli, mutta tämän haasteen puitteissa olisin toki voinut myös poistua tuolta kuuluisalta mukavuusalueelta. Se jäi nyt tekemättä. :) Tämä oli tosi hieno haaste, jossa oli ilo olla mukana.

   Poista
 2. Uspenskia minäkin luin, vaikkakin eri kirjan. Tuo Steinbeck jäi kiinnostamaan, en ollut tiennyt siitä mitään ennen tätä haastetta, joten oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steinbeck oli minullekin löytö, ja oli mukavaa lukea häneltä jotain erilaista.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.