Haastekoonti: Elämäkertahaaste 2015

Les! Lue! -blogin Elämäkertahaaste 2015 on ollut minulle melkoisen haastava, sillä en tavallisesti lue kovin montaa elämäkertaa tai muistelmaa vuoden aikana. Ajattelin ennakolta, että koetan lukea 2-3 kirjaa tähän haasteeseen. Luettuja kertyi lopulta 9, ja olen määrään todella tyytyväinen. Lukukokemuksiin mahtuu pari ei-niin-hyvää kirjaa, mutta silti tuntuu, että kynnys tarttua elämäkertoihin tai muistelmiin on paljon matalemmalla kuin haasteen alkaessa. Haaste on toiminut erinomaisena siedätyshoitona minulle vieraaksi jääneeseen kirjallisuudenlajiin.

Luetut kirjat - muistelmat:
Ingmar Bergman: Laterna magica - muistelmat
Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi
Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni

Luetut kirjat - elämäkerrat:
Colin Duriez: Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien
Jenni Kirves: Aino - ihmeellinen olento
Nigel Nicolson: Virginia Woolf
Kiki - Montparnassen kuningatar
Unohtumaton Ansa Ikonen (Pirkko Vekkeli & Ismo Loivamaa)
Atle Næss: Edvard Munch - elämäkerta

Haasteen suurin lukuponnistukseni oli Edvard Munch -elämäkerta, mutta kovin kauas taakse eivät jää Nerudan muistelmat. Nämä koin raskaslukuisiksi kirjoiksi, vaikka olin etukäteen erityisesti Nerudan kirjasta innoissani. Haasteen valopilkuiksi nousivat Aino Sibeliuksesta ja Virginia Woolfista kirjoitetut kirjat. Näiden lukemisesta nautin suunnattomasti, ja uskallan varauksetta suositella niitä, jos kyseiset henkilöt lainkaan kiinnostavat.

Aion jatkaa ensi vuonna elämäkertojen ja muistelmien parissa, mutta luulen keskittyväni elokuvataiteen tähtiin. Kotihyllystäni löytyy mm. Marlene Dietrichin ja Humphrey Bogartin elämäkerrat, ja monta kiinnostavaa jo valmiiksi katsottuna kirjaston hyllystä.

Kiitokset mielenkiintoisesta haasteesta!

Kommentit

 1. Filmitähtien elämäkertoja on mukava lukea. Olen lukenut Dietrichin ja Bogartin elämäkerrat, mutta heistä on kirjoitettu paljon, eivätkä lukemani kirjat ole välttämättä samoja kuin sinun kirjasi. Ingrid Bergmanista on myös todella hyviä elämäkertoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvatähtien elämäkerroissa riittää valinnanvaraa, ja täytyy vaan toivoa, että omaan hyllyyn on päätynyt suht kelvollinen kirja. :) Ingrid Bergmankin on kiinnostuslistallani, ja ylipäänsä vanhempien filmien tähdet.

   Poista
 2. Voi että kun unohdin tämän vallan kesän jälkeen... saa nähdä kehtaako mun saldolla edes koontipostausta tai ainakin siihen on parasta tulla reippaasti itseironinen sävy... taisin lukea kaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan ne luetut ilmoittaa emäntäblogiin ilman mitään koontiakin. :) Kaksi on kuitenkin enemmän kuin ei yhtään. :)

   Poista
 3. Hyvän listan sait aikaiseksi ja mukavaa luettavaa ja tietoa taisi ropsahtaa kirjojen sivuilta.
  Aino Sibeliuksen kirja oli todella hieno.
  Nerudan kirjan haluaisin lukea. Munchin taidemuseossa olen käynyt Oslossa. Taiteilijalla taisi olla aika räväkkä elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munchin tauluja olisi hienoa päästä katsomaan livenä, erityisesti nyt kun on elämäkertakin luettu. Ei vain ole tullut vielä tilaisuutta. Munchin elämään mahtui kaikenlaista, ennen kuin hän saavutti menestystä taiteellaan. Elämänmakuista taiteilijan elämää, vaikka tietysti sairaudet eivät mitään mukavaa elämää olleet.

   Poista
 4. Mahtava lista! Yhdeksän! :)

  Sain luettua kolme, enkä ehdi koontia tekemään vuoden loppuun. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen niihinkin, koska minäkään en elämäkertoja yleensä lue. Haaste oli tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on mukavaa että haasteet houkuttelevat uusille lukupoluille. Muistelmat ja elämäkerrat ovat parhaimmillaan tosi mielenkiintoisia, ihan turhaa olen niitä kartellut tähän asti. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.