Erin Morgenstern: Yösirkus

"Sirkus saapuu varoittamatta. [...]

Aukeaa hämärän laskeutuessa
Sulkeutuu sarastuksen aikaan

[...] Aluksi valomuodostelma vaikuttaa sattumanvaraiselta. Kun valoja syttyy yhä enemmän, paljastuu, että ne muodostavat kirjaimia. Ensin erottuu C ja sen jälkeen yhä useampi kirjain. Yksi q, kumma kyllä, ja monta e:tä. Viimeisenkin lampun sytyttyä, savun ja kipinöiden hälvettyä, hienon hehkuvan kyltin voi vihdoin lukea. Nojaa hiukan vasemmalle nähdäksesi paremmin, ja pystyt lukemaan:

Le Cirque des Rêves" 
(Yösirkus, s. 5 - 7)


Erin Morgensternin Yösirkus (Basam Books, 2012) on taianomainen, kiehtova ja täydellisen lumoava kirja, johon on hyvä päättää blogivuosi 2015. Luin 400-sivuisen tarinan muutamassa päivässä joulun alla, ja kirja vei minut täysin mennessään. Muistan lukeneeni kehuja kirjasta, ja osin niiden vuoksi hankin toiveikkaana kirjan omaan hyllyyni. Moni kehuttu kirja ei silti osu omaan lukuhermoon, mutta Yösirkus osui ja lujasti. Kirja nousi päänsisäiselle Parhaat fantasiakirjat -listalleni aivan kärkipäähän.

Mistä kirja kertoo? Se vie lukijan sirkusmaailmaan, mutta sirkus ei ole mikään perinteinen tapaus. Tapahtumat ajoittuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen, ja taikurit ovat keskeisessä osassa Yösirkuksen tapahtumia. Luin kirjan melko hyvin spoilereilta välttyneenä, ja siten Yösirkus onkin parhaimmillaan. Juonessa on mukana eräs peli, hippunen tyylikästä rakkautta (isot pisteet kirjalle siitä, ettei se sorru imelyyteen) ja surumielistä salaperäisyyttä tihkuu rivien välistä. Tapahtumat hypähtelevät sinne tänne, mutta kaiken keskiössä on mustavalkoinen Yösirkus, joka aukaa hämärän tullen. Aikaa vietetään myös Keskiyön illallisilla, joiden ruokalista on huumava mutta salainen. Kutsuille pääsevät vain valikoidut henkilöt, mutta Yösirkusta saavat lukea kaikki. Taikuuden ja lempeän fantasian ystävät, suosittelen!

"Vihdoin saavut seuraavalle verholle. Koskeattaessasi sametinpehmeää kangasta se avautuu helposti.
Valo verhon toisella puolella on sokaiseva."
(s. 50)

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjaneidon tornihuone, Taikakirjaimet, Villasukka kirjahyllyssä ja Nenä kirjassa.
Kirjan tietoja:
Erin Morgenstern: The Night Circus (2011)
Suomennos Hanna Toivonen
Basam Books, 2012
400 sivua

Kommentit

 1. Hmm, tämä kirja lojuu (mentaalisella) listallani ehkä-kohdassa. Kirjan ympärillä kävi pieni pöhinä, kun se täällä (Brittilä) taannoin julkaistiin, mutta minulle ei syntynyt sellaista pakko lukea -oloa.

  Kirjoituksesi on kyllä kutkuttava ja kirja kiinnostaa nyt minua ehkä aavistuksen enemmän. Jostain syystä en silti täysin innostu kirjasta. Intuitioni varoittelee. :D Aika jännä juttu, miten joidenkin kirjojen kohdalla tulee heti tunne että pakko lukea ja toisten kohdalla (vaikka vaikuttaisivat mielenkiintoisilta) sitten ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikestahan ei onneksi tarvitse innostua, vaikka miten kehutaan. :) Olin hieman varauksellinen itsekin tämän suhteen, mutta tilasin itselleni joulun alla nettialesta ja olikin sitten, mukava ylläri, kun kirja oli niin hyvä. Ja ehkä oli se kuuluisa oikea lukuhetki myös. :)

   Poista
 2. Olen miettinyt tämän lukemista ja esittelysi jälkeen kirja kiinnostaa vielä enemmän.

  Sain juuri luettua Mats Strandbergin ja Sara B. Elfgrenin Tulen. Piirin luin lokakuun lopulla. Trilogian päätöksen pitäisi ilmestyä vuoden alussa. Basamin kirja myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos yhtään kiinnostaa. Minut tämä valloitti ensimmäiseltä sivulta alkaen. Tuo mainitsemasi trilogia kiinnostaa myös minua, mutta vielä en ole tullut kokeilleeksi. Pitää katsoa jos ensi vuonna ehtisin lukemaan. Silloin olisi kaikki osatkin saatavilla, eikä tarvitsisi odotella loppuratkaisuja.

   Poista
 3. Tämä kirja on mennyt minulta kokonaan ohitse, mutta postauksesi myötä alkoi kiinnostaa. Menee vakavaan harkintaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, jos kirja tulee jossain vastaan. :)

   Poista
 4. Luin tämä pari kolme vuotta sitten ja odotukseni olivat suuret, liian suuret. "Tainomainen ja kiehtova" - olen tavallaan samaa mieltä, mutta minuun tuoka taika ei vaan purrut. Ihmettelin itsekin, miten en tästä onnistunut haltioitumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kirjat eivät millään tunnu omilta, niinhän se vaan on. Siksi en nykyään juuri rakentele isoja odotuksia entuudestaan lukemattomien kirjailijoiden kirjoille. Niin monta pettymystä on tullut koettua korkeiden odotusten kanssa. Mutta kiva, kun edes joku kehuttu on joskus myös itselle hyvä kirja. :)

   Poista
 5. Tää vois olla kyllä kiva lukea... ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue, lue :) Tämä oli niin ihana kirja, että tekisi mieli tyrkätä se jokaisen hiukkaakaan fantasiasta kiinnostuneen lukijan käteen. :)

   Poista
 6. Kaikkea kivaa sinä olet taas lukenut! En malta odottaa että Yösirkuksen pääsen lukemaan, mutta ennen sitä haluaisin sen omaan hyllyyni:)

  Hyvää uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yösirkus oli upea loppuvuoden yllätys, ja kannattaa ehdottomasti lukea. Toivottavasti tykkäät! Olen niin tyytyväinen, kun minulla on tästä oma kappale. Milloin vaan voin sukeltaa sirkukseen uudelleen. :) Kiitos, samoin sinulle hyvää uutta vuotta!

   Poista
 7. Sain vihdoin Erin Morgensternin Yösirkuksen kirjan omaksi ja viihdyin tämän seurassa. Ihana kirja.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.