Idän pikajunan pysäkit: Bukarest ja München

Joulukuun perinteisiin bloggaustunnelmiini näköjään kuuluu se, että tasaisin väliajoin pitää sanoa heipat jollekin päättyvälle lukuhaasteelle. Tällä kertaa vuorossa on Sheferijm-blogin Idän pikajuna -haaste, joka alkaa minun osaltani puksuttaa kohti haastekoontia. Niputan tähän juttuun kaksi pysäkkiä, jotka jäivät hankaluutensa vuoksi haasteen hännänhuipuiksi: Bukarest ja München. Löysin silti viimein näihin sopivat kirjat, ja Bukerestin kohdalla on erityisen painokkaasti kyse sopivasta kirjasta, sillä Jouko Heikuran Mustien vuorten varjossa (Gummerus, 2011) olisi ilman haastepisteen houkutusta jäänyt kesken. Philip Kerrin The One From the Other (Penguin Books, 2006) sen sijaan oli taattua, synkkää Bernie Gunther -laatua, ja olen iloinen, että lukuhaaste houkutteli jatkamaan tämän noir-sarjan parissa.


Mustien vuorten varjossa -kirjassa päähenkilönä on reportteri Rakel Aho, ja hänen matkassaan lukija pääsee kulkemaan läpi eurooppalaisten sotakipupisteiden. Kirja alkaa Bukarestista, jossa on juuri tapahtunut vallankumous. Rakel haistelee paikallistunnelmaa, ja samalla alkaa se juoniosuus, joka ilman lukuhaastetta olisi saanut minut heittämään kirjan keskeneräisten laariin. Elikäs luvassa on romantiikkaa ja jonkinsorttista jännitystä Romeo-nimisen nuoren miehen muodossa. Rakel ja Romeo, onpas somaa. Kirjan edetessä on luvassa uskomattomia yhteensattumia ja ryppyjä rakkaudessa. Harmi, että tämä paikoin jopa koominen juoniaines pilasi lukufiilikseni. Pidin nimittäin kirjan lähihistoriaosuuksista, joissa tavallisten ihmisten sotakokemuksia ja elämää yhteiskunnallisten mullistusten keskellä  tuotiin suht uskottavasti mukaan fiktiiviseen tarinaan. Goodreadsiin kirja saa minulta kaksi tähteä yksinomaan niiden asiosta.


Philip Kerrin Bernie Gunther -hahmo on minulle tuttu Berlin Noir -sarjasta, josta olen lukenut osat Liekit Berliinissä (#1) ja Kalpea rikollinen (#2). The One From the Other on Bernie-sarjan neljäs osa, muttei enää kuulu Berlin Noir -trilogiaan. Bernien elämän yhden osan yli hyppääminen ei haitannut juoneen mukaan pääsyä. Berlin Noirin tapahtumista on siirretty Müncheniin, jonne Bernie on asettunut vaimonsa (!) kanssa asumaan ja pitämään hotellia (!!). Noirin parissa liikutaan, joten paljastan sen verran, ettei Bernien ja vaimon yhteinen kohtalo ole ruusuinen. Vaimolle käy siis heikosti, ja Bernie palaa Münchenissä vanhaan ammattiinsa eli salapoliisin hommiin.

Otin kirjan tapahtumista etukäteen selvää vain sen verran, että München-kriteeri tulee täytettyä. Niinpä kuvittelin, että kenties natsiyhteydet ovat Bernien osalta taaksejäänyttä elämää, ja hän on siirtynyt muihin synkkiin noirpiireihin. Väärin luultu, natsien kauhut eivät jätä Bernietä rauhaan vaan niitä tarjoillaan tuhdisti 400 sivun verran. Kerrille täytyy nostaa hattua siitä, miten taitavasti hän punoo historiaa mukaan dekkarijuoneen. Yhtään ei ole luonnoinnin makua. Sen sijaan aikakauden tummanpuhuvat tunnelmat nivoutuvat vaivatta osaksi fiktiota, ja sivuhahmojen kautta saadaan mukaan paljon traagisia ihmiskohtaloita. Bernien elämän naisten kohtalot tosin ovat niin dramaattisen traagisia, että se alkoi kääntyä kirjan edetessä jo huumorin puolelle. Minulla on selvästi asennevaikeuksia näissä suhdeasioissa, kun molemmissa kirjoissa päähenkilöiden onnettomat ihmissuhteet nostattivat vain vinon hymyn huulilleni.

Kirja vaikutti alkuun ja vielä keskipaikkeillakin hajanaiselta, sillä Bernie tutkii vähän sitä sun tätä eikä mikään näytä liittyvän keskenään yhteen. Kannattaa olla kärsivällinen (eikä kiintyä liikaa naishahmoihin), sillä juonilangat punoutuvat nätisti yhteen lopussa. Kirjan tarina itse asiassa jatkuu sarjan seuraavassa osassa A Quiet Flame. Jatkan varmasti sarjan parissa, kunhan ehdin vähän sulatella tätä uusinta lukemaani osaa. Pidin kirjasta neljän tähden arvoisesti, mutten silti uskalla suositella kirjaa kuin noir-dekkarien ystäville. Bernie-sarja on synkästä tapahtuma-ajankohdasta huolimatta laadukasta luettavaa.

Goodreads: Mustien vuorten varjossa saa 2 tähteä ja The One From the Other saa 4 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Omia ostoksia
Muualla verkossa: Mustien vuorten varjossa on kuljettu mm. blogeissa Mari A:n kirjablogi ja Tarinoiden taikaa.
E-kirjojen tietoja: 
Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa
Gummerus, 2011
255 sivua

Philip Kerr: The One From  the Other
Penguin Books, 2006
419 sivua

Kommentit

  1. Heikuran kaikista kirjoista olen pitänyt tosi paljon. Kirja Münchenistä olisi myös kiva lukea, mun syksyn Saksa-kirjat tapahtuu kaikkialla muualla mutta ei Mynkkenissä. Hieno kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minulle ensimmäinen Heikuran kirja, ja jollei tuota Romea-kuviota olisi ollut, kirja olisi ollut tosi hyvä. Olen vissiin tullut allergiseksi noille romanssijuonille. :D München-kirjoje ei kovin usein tule vastaan. Piti etsiskellä oikein tosissaan, että joku kiinnostava löytyi. Kaupunki on tosiaan hieno (yhden kerran olen käynyt), olisi kiva matkustaa sinne uudelleenkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.