I Spy -haasteen viimeiset kirjat: Tuhkasaari & Hopealaukki

I Spy -haaste on ollut mukava haaste, mutta silti loppusuoralla tuli vastaan tuttu tilanne: kahteen viimeiseen haastekohtaan (Product of Fire ja Metal) ei millään meinannut löytyä kiinnostavaa kirjaa. En silti halunnut jättää haastetta kesken, vaan päätin mennä sieltä missä rima tuntui olevan matalimmalla. Eli luetaan joku lyhyt. Viimein Product of Fire -kohtaan löytyi kirjaston tietokannasta Olli Jalosen Tuhkasaari (Otava, 1987) ja Metal-kohtaan Goodreadsin haku tuotti Sherlock Holmes -osuman. Hopealaukki-tarina näkyy Goodreadsissa omana kirjanaan, vaikka itse luin sen Teoksen vuonna 2010 julkaisemasta 1300-sivuisesta Kootut kertomukset -kokoelmasta. Jee, I Spy -listan 25 kirjaa on luettu!!


Olli Jalosen Tuhkasaari on takakannen mukaan "hieno saturomaani, taidokas fantasia, seikkailukertomus kolmen lapsen huimasta matkasta aivan uusiin maailmoihin." Sanottakoon suoraan, että Tuhkasaari oli minulle liian taidokas. En nimittäin päässyt kirjaan lainkaan sisälle, vaan lasten matkan merkitys jäi minulle arvoitukseksi. Kirjaa lukiessani tuli sellainen olo, että tästä varmaan pitäisi ymmärtää ja tulkita jotain, mutta mm. taivaasta tippuvat lasiset aidat, kvarkit, Tuollillaistuja ja muut merkilliset otukset saivat minut lähinnä puistelemaan päätäni. Lukukokemuksen anniksi jäi tällä kertaa haastepiste ja yksi Goodreads-tähti.

Sir Arthur Conan Doylen Hopealaukki oli sellainen, kuin muistelinkin Sherlock Holmes -tarinoiden olevan. Niitä on kun tullut jokunen luettua ennen blogiaikaa, ja kokoelmateos löytyy omasta hyllystäni. Tallistaan kadonneen huippuhevosen tapaus ei tuntunut aiheuttavan salapoliisille kovin suurta päänvaivaa, vaan Holmes oli tuttuun tapaansa muutaman askeleen poliisi edellä. Holmesin yksityiskohtaiset päättelyt herättävät minussa lähinnä hilpeyttä:

"Matkammehan sujuu sukkelaan, hän sanoi katsellen ulos ikkunasta ja vilkuillen taskukelloonsa. - Ajamme parhaillaan 85,6 kilometrin tuntivauhtia.
- En minä ole nähnyt kilometripylväitä missään.
- En minäkään. Mutta lennätinpylväät ovat tämän radan varrella 55 metrin välein, joten laskutoimitus on helppo. Olet varmaankin tutustunut tähän tapaukseen, jossa  John Straker on murhattu ja Hopealaukki on kadonnut?" (s. 292)

Sherlock Holmesin seikkailut ovat leppoisaa luettavaa, ja miellyttävän lyhyt Hopealaukki saa minulta 3  tähteä. Suosittelen tutustumaan koko teokseen, jossa on uusina suomennoksina Sherlockin seikkailuja.

Saan Tuhkasaaresta myös tumman sinisen raidan Luetaan sateenkaari -haasteeseen:
 

Goodreads: Tuhkasaari saa yhden tähden ja Hopealaukki 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Tuhkasaaren lainasin kirjastosta ja Sherlock Holmesin Kootut kertomukset on oma ostos.
Kirjojen tietoja:

Olli Jalonen: Tuhkasaari
Otava, 1987
108 sivua

Sir Arthur Conan Doyle: The Adventure of Silver Blaze (1892)
Kokoelmateoksessa Sherlock Holmes - Kootut kertomukset
Suomentanut Jaakko Anhava
Teos, 2010

Kommentit

  1. Minullakin on nyt tuo sama ongelma, että muutama kohta puuttuu tuohon haasteeseen. Taidanpa ottaa mallia ja mennä siitä missä rima on matala. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aina ei ole pakko lukea tiiliskiveä jollei huvita. :) Koetan välttää pakkolukemista, mutta tämän haasteen halusin saada loppuun kun oli niin pienestä kiinni. Muutoinhan I Spy on edennyt minulla mukavasti, ilman suurempia ponnistuksia. Tsemppiä sinulle viimeisten kirjojen kanssa!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.