Kotimainen viikko/Mika Waltari: Sellaista ei tapahdu/Kuun maisema

Kotimaisen viikon kunniaksi sain viimeinkin luettua loppuun Mika Waltarin Kolme pienoisromaania (WSOY, 1997). Fine van Brooklyn tuli luettua jo aikaisemmin, nyt oli kahden viimeisen pienoisromaanin vuoro: Sellaista ei tapahdu ja Kuun maisema. Ensimmäinen Projekti 1/4 -kirja on luettu! Lukeminenhan ei saisi olla suorittamista, mutta pieni kivi putosi sydämeltä, kun edes yksi kirja listalta on takanapäin. Toiseen aion tarttua piakkoin, joten unohduksiin nämä oman hyllyn lukemattomat eivät ole vaipuneet.

Sellaista ei tapahdu -pienoisromaanissa nimettömäksi jäävä mies astuu lentokoneeseen vuonna 1939. Lentokone putoaa nimettömäksi jäävään maahan,  keski-iäinen mies pelastuu yhdessä nimettömäksi jäävän naisen kanssa ja he saavat apua seutua kiertäviltä mustalaisilta. Paljon nimeämätöntä on tässä tarinassa, mutta paljon Waltari myös onnistuu lukijalleen välittämään. Sodan uhka, menneisyyden hylkääminen yllättävän onnettomuuden myötä, tilaisuuteen tarttuminen ja karu realismi eteen vyöryvien tapahtumien edessä - hieno pieni kertomus!

Kuun maisemassa kuvataan miehen ja naisen, Joelin ja Miriamin, suhteen vaiheita heidän lapsuuden ensitapaamisestaan aikuisiälle asti. Kertojana toimii Joel. Tässä tarinassa on nuoruuden pientä ihastusta, ahdasmielisen maaseutuyhteisön tukahduttamaa luovuuden paloa sekä myöskin karua realismia arjen keskellä. Joelin huomiot elämän kulusta koskettavat:

"Poikaikä on vain sarja kuolemattomia välähdyksiä, joiden välistä hukkuu ja hälvenee ajan mukana kaikki harmaa, toivoton ja ikävä. Kenties minulla joinakin päivinä oli suunnattoman ikävä, mutta ehkä en vielä ymmärtänyt sitä ikäväksi, vaan pidin sitä vain ihmisen luonnollisena olotilana." (s. 164)

Jos tämä kirja jollakulla lymyää kirjahyllyn kätköissä lukemattomana, suosittelen tarttumaan kirjaan! Pidin kaikista kolmesta pienoisromaanista kovasti, mutta suosikkini näistä on kuitenkin ensimmäinen, Fine van Brooklyn. Nuoruuden ensirakkauden huumaa on siinä kuvattu tavattoman elävästi ja Ranskan rannikon tuulahduksen tuntee melkein kotisohvalle asti.

Muualla verkossa: Kirjahylly -blogissa on luettu Kuun maisemaa.

Kirjan tietoja:
Sellaista ei tapahdu, 1939
Kuun Maisema, 1946
Julkaistu teoksessa Kolme pienoisromaania, WSOY 1997
yhteensä 226 sivua 

Mistä kirja minulle? Löytyi omasta kirjahyllystä.

Kommentit

  1. Olen lukenut tämän kokoelman ja ihastuin kaikkiin pienoisromaaneihin, mutta suosikiksi jäi minullekin Fine van Brooklyn. Projektisi etenee hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1 luettu on paljon enemmän kuin 0 luettua. :) Nousukiidossa ollaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.