Kaikkien aikojen paras kirja - minun valintani

Amman lukuhetki -blogissa on käynnissä Kaikkien aikojen paras kirja -äänestys. Ehdokaslista on mittava ja kattava, 509 kirjaa! Nyt kun äänestysaika on päättynyt, meillä äänensä antaneilla on lupa paljastaa omat suosikkimme. Äänestää sai yhteensä kuutta eri kirjaa, yksi ääni kullekin kirjalla. Jokainen äänestetty kirja oli siis samanarvoinen eli yhden pisteen kirja. Bloggaajan vapaudella olen kuitenkin laittanut äänestämäni kirjat järjestykseen, sillä tokihan näistä yksi on minulle kaikkein rakkain ja loputkin osaan jonoon asetella. Nyt etsitään kaikkien aikojen parasta kirjaa, joten en anna kirjoille pisteitä vaan sydämiä. Minä äänestin kirjoja:


♥♥♥♥♥♥ J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta ♥♥♥♥♥♥

"Kun Repunpään herra Bilbo Reppuli ilmoitti, että hän piakkoin viettäisi yhdettätoistakymmenettäensimmäistä syntymäpäiväjuhlaansa suurin ja arvokkain juhlamenoin, alkoi Hobittilassa puhe ja kohu."

Kuusi sydäntä Taru Sormusten Herralle. Siinä on kaikkea mitä hyvältä kirjalta, kaikkein parhaimmalta kirjalta voi toivoa: taikaa, lumoa, maailma johon uppoutua, seikkailuja, jännitystä, omituisia otuksia, sankaruutta, hyvän ja pahan välisiä taisteluja, eksoottisen ihmeellisiä paikkoja, lämmintä ymmärrystä, syvää viisautta ja paljon muuta, joka selviää vain kirjan lukemalla.

♥♥♥♥♥ Marion Zimmer Bradley: Avalonin usvat ♥♥♥♥♥

"Morgaine puhuu..
Elämäni aikana minua on kutsuttu monella nimellä: sisar, rakastettu, papitar, tietäjä, kuningatar. Nyt minusta on todella tullut tietäjä ja se päivä voi vielä koittaa jolloin näistä asioista on tehtävä selko. Mutta totuuden nimissä minun on sanottava että uskon kristittyjen vielä saavan viimeisen sanan. Sillä Haltiain maailma ajautuu yhä kauemmas siitä maailmasta jossa valtikkaa pitelee Kristus."

Avalonin usvat saa minulta viisi sydäntä. Kuningas Arthurin legendasta ammentava fantasiaseikkailu vie lukijan muinaisen Britannian rannoille, jossa pyhän Avalonin saaren papittaret puolustavat vanhan uskon mysteerioita samalla kun kristinusko alkaa vallata sijaa ihmisten mielissä. Maaginen seikkailu, jossa on lujaa uskoa omaan vakaumukseen, urhoollisuutta, jaloa rakkautta ja petturuutta.


 ♥♥♥♥ Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo ♥♥♥♥

"On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton varakas mies tarvitsee välttämättä rinnalleen vaimon."

Romanttisen kirjallisuuden klassikko, Ylpeys ja ennakkoluulo, saa minulta neljä sydäntä. Viehkeä, kujeilevan älykäs Elizabeth Bennet ja ylpeä, rikas Darcy - tässä on kirjallisuuden ihanin pari! Englannin maaseudun porvarispiireihin sijoittuu rakkaustarina, jonka henkilögalleria tuntuu ajankohtaiselta vielä tänäkin päivänä. Hössöttävä rouva Bennet, sarkistinen isä Bennet, lipevän hurskas herra Collins on esimerkkejä mitä mainioimmista Austenin hahmoista. Ylpeys ja ennakkoluulo on ajaton kuvaus rakkauden kiemuroista.


♥♥ Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo ♥♥

"Muistan vieläkin sen varhaisen aamun, jolloin isä vei minut ensimmäisen kerran käymään Unohdettujen kirjojen hautausmaalla. Kesän 1945 ensimmäiset päivät olivat jo varisseet pois, ja kävelimme pitkin Barcelonan katuja tuhkanharmaan taivaan alla, auringon värjäämän sumun levittyessä Santa Monican puistokadun ylle kuparisena kukkaseppeleenä."

Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo on kolmen sydämen kirja. Romaani Barcelonasta, unohdetusta kirjasta, rakkaudesta, ystävyydestä. Monitahoinen tarina, johon ihastuu uudestaan joka sivulla ja jonka ei toivoisi koskaan loppuvan.
 

 ♥♥ Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin ♥♥

"Lumi alkoi sulaa vuorilla ja Bunny oli ollut kuolleena monta viikkoa ennen kuin aloimme ymmärtää tilanteemme vakavuuden. Hänhän oli ollut kuolleena kymmenen päivää ennen kuin hänet löydettiin."

Kaksi sydäntä Donna Tartt'n Jumalat juhlivat öisin -kirjalle. Esikoisromaani, joka hakee vertaistaan. Yhdysvaltojen yliopistopiireihin sijoittuva dekkarimainen romaani, joka vilisee kirjallisuusviittauksia ja pitää otteeseen tihenevällä tunnelmallaan.


♥ Leena Krohn: Tainaron ♥

"Kuinka unohtaisin kevään, jolloin teimme kävelyretkiä Yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, kun täällä Tainaronissakin on sellainen puisto, laaja ja huolella hoidettu. Jos näkiset sen, hämmästyisit, sillä siellä on monia kasveja, joita kukaan meillä ei tunne, jopa sellainenkin laji, joka kukkii maan alla."

Leena Krohnin Tainaron saa minulta yhden sydämen. Postia toisesta kaupungista jollekulle, joka ei koskaan vastaa. Tainaronin kiehtovan outo maailma on jännittävällä tavalla erilainen ja toisinaan kuitenkin niin tutunoloinen.

♥♥♥ Loppuhuomautus ♥♥♥ 

Onko oikeasti olemassa kaikkien aikojen parasta kirjaa? Toki on, mutta mikä se on - sen päättäköön jokainen lukija itse. Tässä olivat minun valintani.
 

Kommentit

 1. Ihanaa, että TSH saa ääniä. Toivon sille menestystä äänestyksessä, sillä epäilen, että se on omalta listaltani todennäköisesti parhaiten äänestyksessä menestyjä. Tainaronia en ole vielä lukenut, mutta Hotel Sapiensin asetin ehdolle. Se ei kuitenkaan päätynyt lopulliselle listalleni. Silti olisi todella hienoa, jos Krohnin jokin teos saisi hyvän sijoituksen. Listasi on mielenkiintoinen. Kaikkien parhaan kirjan valitseminen on tietenkin subjektiivista, mutta en malttaisi odottaa, mikä kirja on useimman äänestäneen kirjabloggarin mielestä yksi kaikkien aikojen parhaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon TSH:lle hyvää menestystä - ja uusia lukijoita menestyksen myötä! Äänestystulosta saa tosiaan jonkin aikaa odotella, itsekin haluaisin juuri NYT tietää mikä se lopullinen tulos on. :) Toivottavasti blogeihin ilmestyisi vielä lisää äänestäneiden listoja. Näitä jo julkaistuja listoja on ollut kiinnostavaa tutkia, kyllähän ne peilaavat tekijänsä kirjamakua. Kuten tämäkin lista. :)

   Poista
 2. Listalta pisti heti silmään Donna Tartt. Se on myös minun suosikkejani! Sen sijaan THS ei kolahtanut, ei sitten yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Jumalat juhlivat öisin ensimmäisen kerran opiskeluaikoina ja kyllä se iski tajuntaan lujasti. Miten voikaan joku kirjoittaa tuommoisen esikoiskirjan ja mitä sen jälkeen? En sitten olekaan Donna Tarttiin sen jälkeen uskaltanut koskea, kun tuntuu ettei Pieni ystävä ole samaa tasoa arvostelujen perusteella (vaikka itsehän se pitäisi tietysti lukea).

   TSH jakaa mielipiteitä. Olen kuullut, että se on tylsä, siinä ei tapahdu mitään ... makunsa kullakin, minusta siinä tapahtuu hirmuisesti heti ensi sivulta alkaen. :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen lista sinulle. Tolkienin järkäle kuuluu minulla sarjaan "olen aloittanut x kertaa ja aina jäänyt kesken". Ei minulla silti ole mitään sitä vastaan, että kirja menestyisi, on se sen verran merkittävä jo ihan kirjallisuushistoriallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Tolkienista kannata suorituspaineita ottaa.. onhan noita muitakin kirjoja, ei kannata väkisin käännellä sivuja. :) Annan itse yleensä 2-3 mahdollisuutta kirjalle, jos en niiden aikana saa sitä loppuun niin lukekoon joku muu. :)

   Poista
 4. Hienoa, että Leena Krohn saa pisteitä! Tolkien on minulla kesken Mustan tornin alkusivuilla... Joskus vielä sen luen loppuun. Kunhan ehdin, niin listaan omat suosikkini. Listaltasi olen lukenut Austenin ja Tarttin. Hienoja kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krohnille toivon minäkin menestystä, Tainaronin tai jonkin muun kirjan kautta! Hienoa, että meillä on näin omaperäinen kirjoittaja Suomessa. Jään odottelemaan sinun listaasi mielenkiinnolla. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.